Vítězství na domácím hřišti

Účast na letošním mistrovství Evropy v rapid šachu a bleskovkách jsem neoficiálně slíbil počátkem září, když jsem s viceprezidentem FIDE Łukaszem Turlejem jel autem z Katowic na polskou ligu. Teprve později jsem se dozvěděl o kolizi s přeborem republiky, ale na mém rozhodnutí to nic nezměnilo. Sice bych před Vánoci rád viděl české přátele, ale mistrovství Evropy je přeci jen významnější akce a já jsem tam byl v podstatě domácí hráč. Za Katowice hraji polskou ligu od roku 2004, přičemž během mého účinkování se jinak celý tým obměnil už dvakrát. Družstvo získalo silného sponzora a z průměrného týmu se vypracovalo do pozice jednoho z hlavních favoritů.

Katowice leží poměrně blízko českých hranic, takže cesta vlakem byla snadná a přímočará. Až na jednu drobnost. Ráno v den odjezdu totiž vydatně sněžilo. Na nádraží jsem dorazil více než s půlhodinovým předstihem, takže zatímco jsem před informačními tabulemi čekal, kdy se objeví informace o nástupišti, vysvětloval jsem několika zahraničním turistům a turistkám, že mají ještě dost času, kde najdou informaci o nástupišti a o zpoždění, případně že „S“ neznamená „South“, ale naopak sever. Předpokládal jsem, že na peron odejdu dříve, ale mýlil jsem se. Můj vlak byl zpožděný. Když se turisté při odchodu na nástupiště ptali, zda má jejich spoj zpoždění, odpověděl jsem, že zatím není hlášeno, ale možná se dočkají. Stalo se. Všichni turisté už nasedli, jen u mého spoje se každých dvacet minut navyšovalo očekávané zpoždění. Po hodině se konečně objevilo číslo nástupiště. Vlak sedmdesátiminutové zpoždění stáhl na hodinu. Naštěstí jsem nikam nespěchal.

Na místě mne čekala dvoukilometrová cesta do hotelu. Také v Polsku sněžilo, takže chodníky byly obtížněji průchodné. Nakonec jsem dorazil na místo. Na večeři jsem šel do restaurace s česky znějícím názvem Bohema, kterou jsem našel přes internet. Samozřejmě zrovna toho dne měla nečekaně zavřeno. Naštěstí poblíž byla prodejna Žabka (nebo Żabka), kde jsem si nakoupil potraviny. Najedl jsem se na pokoji a tak tomu bylo i v dalších dnech, byť z jiných důvodů.

Turnaj se konal ve sportovní hale Spodek, která poskytovala výborné podmínky. V pátek se hrály bleskovky, o víkendu rapid šach. Do první soutěže se přihlásilo 830 soutěžících, do druhé 910. Nejužší světová špička povětšinou dala přednost nadcházejícímu mistrovství světa v Kazachstánu, ázerbájdžánští účastníci měli memoriál Vugara Gašimova a Rusové prezidenta Putina. Přesto se ale soutěže zúčastnilo mnoho silných velmistrů a velmistryň.

Přípravu na turnaj jsem zahájil s dvouletým předstihem, spočívala především v hraní tříminutovek na internetu a jejich následné analýze. Nezapomněl jsem ani na doping, přinesl jsem si s sebou hroznový cukr. Má forma v bleskovém šachu je dost proměnlivá, přičemž výsledky závisejí především na taktickém postřehu, rychlosti myšlení a hospodaření s časem. A také na soupeřích. (Na internetu proti mně občas hrají stroje, to se pak těžko vyhrává.) Před turnajem jsem nezvykle dobře spal, taktický postřeh i rychlost uvažování byly v pořádku. O hospodaření s časem se to říci nedá, v první polovině jsem obtížně nabíral tempo a v partii s Nderimem Saracim jsem v remízové koncovce tak dlouho hledal, jak získat pěšce, až jsem překročil čas. Je příznačné, že výborně odstartoval domácí velmistr Kacper Piorun, vyhrál úvodních 10 partií. Jehož příjmení znamená „blesk“.

Následně jsem se ale rozehrál. Možná mi pomohlo i motivační heslo „Rychle, klidně, silně“, které jsem si v duchu opakoval před partiemi. Přání sice často zůstávalo otcem myšlenky, ale ani idea by neměla zůstat bezprizorná a neukotvená.

David Navara v Katovicích
Autor: Rafał Oleksiewicz

Do vedení jsem se dostal po devátém z jedenácti dvojkol, když se mi podařilo porazit 2:0 do té doby vedoucího katalánského velmistra Alvara Alonso Rosella. Bílými jsem rychle vyhrál ve variantě, se kterou jsem „problical“ celou pandemii, černými jsem měl štěstí. V předposledním dvojkole jsem hrál černými se Shantem Sargsyanem, který byl o půl bodu zpět. A po první partii o půl bodu přede mnou. Opět jsem úspěšně použil pandemickou variantu a také tentokrát mi přinesla úspěch.

Shant Sargsyan – David Navara
Autor: Rafał Oleksiewicz

Před posledním kolem jsem se dělil o první místo s Alvarem Alonsem, o půl bodu zpět byli Shant Sargsyan a Valerij Kazakovskij, s nímž jsem se utkal. Spoléhal jsem se hlavně na své úderné bílé figury. Tentokrát jsem ale pandemickou variantu rozehrál špatně, dostal se do časové tísně a tam partii prohrál, když jsem předtím odmítl opakování tahů. Závěrečná partie byla naprosto šílená a měl jsem v ní neskutečné štěstí. Černými jsem použil Cimrmanův gambit (1.Jf3 d5 2.c4 d4 3.b4 g5), který jsem objevil na polské lize roku 2005. (A přede mnou tak zajisté učinil Jára da Cimrman, který objevil snad všechno, co se v jeho době dalo. Tedy i tento gambit, jelikož 3.b4 se hrálo již v roce 1909.) O variantě jsem roku 2010 napsal pro ŠACHinfo a následně jsem ji roku 2011 použil v turnajové partii. A pak ještě v několika bleskovkách.

V zahájení jsem něco pokazil a po většinu partie jsem stál na prohru. Když jsem se dostal do téměř hratelné koncovky, zápasil jsem s časem. V jednu chvíli jsem nechtěně postavil krále na hranici políček, i když bylo jasné, že jsem chtěl jít na d7. Tah jsem zahrál se sekundou, po něm jsem měl tři. Po soupeřově odpovědi jsem krále opravil a poté zahrál tah, tentokrát jsem to stihl. Poté, co jsem se několikrát vyhnul prohře na pozici i na čas, jsem dosáhl remízové koncovky. Soupeř se asi smířil s nerozhodným výsledkem, ztratil ostražitost a dostal jednotahový mat, o němž zdejší redaktor už psal. Po partii jsem kvůli nepovedenému tahu králem (nejen) na d7 chtěl nabídnout remízu, ale rozhodčí mi to nedovolila, na šachovnici stál mat. (Cítil jsem se trapně, ale je pravda, že jeden podobný tah na 22 partií v bleskovém šachu není tak mnoho.) Výsledek 1-1 v posledním zápase stačil na dělení prvního místa. Jelikož vyhlášení se konalo až o dva dny později, odjel jsem autobusem do hotelu a po cestě jsem s napětím sledoval na cizím telefonu, zda jsem první, druhý, nebo třetí. Díky výkonům svých soupeřů a soupeřek jsem nakonec měl dobré pomocné hodnocení a skončil první. Druhý byl domácí Maciej Klekowski, třetí Shant Sargsyan.

Do hotelu jsem se vrátil poměrně pozdě, nadto ještě unavený. Večer se mi spustila silná rýma, do rána jsem posmrkal zhruba 50 papírových kapesníčků a v noci jsem moc nespal. Za dané situace jsem následujícího dne hrál v respirátorech, přestože při hře mi spíše překážejí, protože nemohu tak rychle chrlit varianty. Respirátory sice chrání okolí, ale špatně se v nich smrká. Navzdory potížím jsem hrál dobře a podařilo se mi vyhrát úvodních šest partií. Další noc jsem aspoň spal dobře, jinak jsem byl stále včerejší. První partii jsem zremizoval rychle, další dvě po velkém boji. V předposledním kole jsem bílými porazil Sergeje Azarova.

Před posledním kolem jsem se spolu s šesti dalšími soutěžícími nacházel na děleném prvním místě, pomocná hodnocení jsme s velmistrem Fridmanem měli jasně nejlepší. V závěrečné partii jsem hrál černými s Daniilem Yuffou. Zahájení se mi vůbec nevydařilo, nicméně pak jsem udržel remízu, přičemž z lidského pohledu to vypadalo téměř přesvědčivě. Podle počítače pak až +4 pro bílého.

Stříbrné talíře za 1. a 2. místo
Autor: David Navara

Pan Buchholz mne asi má rád, protože jsem skončil druhý těsně před GM Fridmanem. Vedle finančních cen první tři dostali medaile, tašky s kávou od firmy Mokate a čaji od společnosti Loyd, jakož i stříbrné talíře s nápisy 1st (první), 2st (správně je 2nd) a 3st (asi „thirst” – žízeň).

V turnaji zvítězil Španěl Jaime Santos Latasa, který jako jediný z vedoucí skupiny vyhrál v závěrečném kole. Mezi ženami skončila první Alexandra Malcevskaja těsně před Alexandrou Kosteniuk, zatímco v bleskovém šachu bylo pořadí na prvních dvou místech opačné. Třetí v rapidu skončila WGM/IM Jolanta Zawadzka, v bleskovém šachu GM Antoaneta Stefanova.

Během turnajů jsem poskytl zhruba deset podpisů a vyhověl mnoha žádostem o selfie. Díky pauzám mezi koly bylo času dost. Doufám, že se kvůli tomu v Katowicích nebo v Evropě nerozšíří navarská chřipka.

Na závěr zbývá už jen popřát vám hodně zdraví, krásné vánoční svátky a šťastný nový rok 2023!

Web turnaje
Fotogalerie turnaje
Online na chess24.com
Výsledky na chessmanager


Autor úvodní fotografie: Michał Walusza.

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
13 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
kraken8

Pane Navaro, díky za hezkou reportáž a přeji Vám i všem z sachy.cz, i čtenářům, abyste všichni zahájili rok 2023 tím správným tahem!

Luboš Zimniok

Ajajaj!  :smich:
Už vidím, jak se tohle přání vydařeného roku vyjímá vytištěné a zarámované na zdech domácností hráčů jako jsou třeba Carlsen, Repák, Krajina…  :smich: .

Homunkulus

1) Už zase skvělá reportáž! Kde jsou ty časy, co byly v Šachinfu každou chvíli …
2) Piorun je blesk? Takže vlastně náš Perun? To je nějaká metonymie, ne?
3) Nabídnout remízu kvůli nevycentrované figuře, což by znamenalo ztrátu naděje na mistrovský titul, může napadnout jediného člověka na světě.
4) A samozřejmě ke skvělým výsledkům taky blahopřeju!

Homunkulus

A tohle mi následně vyjelo na twitteru: „Když sv. Jan Kęntského jednou přepadli loupežníci, ptali se ho, jestli jim dal všechno. Řekl, že ano. Když si pak uvědomil, že má ještě zašité mince v plášti, vrátil se, že jim neřekl pravdu.“ Jako bych to viděl …

Luboš Zimniok

Dovolím si také popřát hezké vánoční svátky, poděkovat Davidovi za hezký článek a za titul a jen připodotknu, že „po našymu“ se kleje: Do pieruna! . Jinak Perun je slovanský bůh bouře, hromu a blesku  :usmev: .

chess

Hezký článek, hezký výkon, Velká gratulace.
Pohodové svátky a vše dobré v novém roce.

Venuše Souralová

Díky za pěkný článek. Přeji krásné Vánoce! ?

Jan Jílek

I Vám  :usmev:

13
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x