Zítra to začne

Už zítra začne v kazašské Almaty (kdysi Alma-Ata) mistrovství světa v rapidu a bleskovém šachu.
Není to poprvé, co Kazachstán hostí podobnou událost. Pokud mě paměť a Wikipedie neklamou 🙂 hrálo se v roce 2008 v Almaty mistrovství světa v bleskovém šachu a v kazašské Astaně mistrovství světa v rapid šachu v roce 2012.

 

Připomeňme si, že mistry světa se v roce 2021, kdy se mistrovství konalo ve Varšavě, stali Nodirbek Abdusattorov (Uzbekistán, rapid šach), Maxime Vachier-Lagrave (Francie, bleskový šach), Alexandra Kostenjuk (Rusko, aktuálně pod hlavičkou FIDE, rapid šach) a Bibisara Assaubajeva (Kazachstán, bleskový šach).

Všechny loňské mistry světa uvidíme i letos v Almaty. Kromě nich se zúčastní řada hráčů a hráček světové špičky.

Chybět nebude doposud úřadující mistr světa v klasickém šachu Magnus Carlsen, který je jedničkou na startovní listině rapidu.
V bleskovém šachu je jako první nasazený Američan Hikaru Nakamura s ratingem 2909.

Hrát ale nebude Alireza Firúzdža, který má v bleskovém šachu druhý nejvyšší rating (2904). O důvodech jeho neúčasti se spekuluje, ale vypadá to, že v jeho případě platí rčení „za vším hledej peníze“  :usmev: .

Na startovní listině však figuruje Hans Moke Niemann a bude zajímavé sledovat, co se stane, když se utká s hráči, které žaluje o 100 miliónů dolarů, tedy s Carlsenem a Nakamurou.
V prvním kole se určitě nepotkají, protože Carlsen je „jednička“ a Nakamura „trojka“, zatímco Niemann je v rapidu na 53. místě ze 180 hráčů. Ale pravděpodobnost, že na sebe narazí není zrovna nízká  :usmev: .

Samozřejmě uvidíme i další vynikající hráče. Nepomňašči, Caruana, Vachier-Lagrave, Duda, Mameďarov, Rapport, Griščuk, Giri a mnoho dalších hráčů bude bojovat o medaile a titul mistra světa.

V turnaji žen je špička v rapidu i bleskovém šachu hodně podobná, jen si některé hráčky „mění“ místa  :usmev: .
Kostenjuk, Lagno, Tan, Gorjačkina, Koneru, Dzagnidze a Harika Dronavalli. Teoreticky by to měly být největší favoritky na zisk zlaté medaile, ale nezapomínejme, že se hraje v Kazachstánu a poslední mistryní světa v bleskovém šachu je Kazaška Bibisara Assaubajeva, která loni zahrála dobře i rapid, v němž získala stříbrnou medaili. Bez šancí však nejsou ani další hráčky.
Ve zrychleném šachu často záleží nejen na momentální formě, ale i na jiných, nešachových, věcech. Spánek, aklimatizace, strava a jiné zdánlivě nepodstatné věci mohou hrát velkou roli.

Zhruba od roku 2016 se hraje MS přibližně ve stejném termínu, tedy od 26. do 30. prosince. Mnozí tento termín kritizují, ale jak vidno, jiným nedělá problém strávit vánoční čas hraním šachu.
Turnaje v open i ženské sekci se hrají švýcarským systémem a mají stejné tempo hry.
V rapidu je to 15 minut + 10 sekund za tah, v bleskovém šachu pak 3+2.
Rozdíl je v počtech kol.
Muži (open) hrají v rapidu na třináct kol, ženy absolvují jen jedenáct kol. V bleskovém turnaji hrají muži na dvacet jedna kol, ženy na pouhých sedmnáct kol.

 

Českou republiku budou reprezentovat Thai Dai Van Nguyen a Anna Lhotská, kterým budou jistě všichni nadšeně fandit bez ohledu na to, jak se jim bude dařit  :usmev: .
Van je se svým rapid ratingem 2534 nasazený v rapidu jako číslo 87, tedy ještě v první polovině startovního pole.

 

Thai Dai Van Nguyen při MČR v bleskovém šachu. Autor: Vladimír Jagr

Anička Lhotská (2196) je ve stovce hráček nasazená jako číslo 56, což znamená, že v prvním kole dostane vysoce nasazenou hráčku. Pokud se nic nezmění a pokud se stále ještě nasazuje tak, jak to znám já  :usmev: , měla by její soupeřkou být Harika Dronavalli (č.6, rating 2475).

 

Anna Lhotská s předsedou ŠSČR Martinem Petrem při MČR v bleskovém šachu. Autor: Vladimír Jagr

 

V Almaty začíná rapid prvním kolem v pondělí 26. 12. v 15:00, což by mělo být v 10:00 našeho času (bez záruky, čas a datum jsou stejně jako voda mými nepřáteli  :smich: ).

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na lichess.org (muži)
Online na lichess.org (ženy)

Výsledky na chess-results


 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

„Zhruba od roku 2016 se hraje MS přibližně ve stejném termínu, tedy od 26. do 30. prosince. Mnozí tento termín kritizují, ale jak vidno, jiným nedělá problém strávit vánoční čas hraním šachu.“
Termín je problematický a lokality by také mohly být trochu jiné, ale na druhé straně to je jedna z mála akcí FIDE, která má pevně dané místo v kalendáři. (Což obecně vnímám jako výhodu. Jen kdyby to nebylo zrovna mezi Vánocemi a Novým rokem…)

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x