Neznalost pravidel neomlouvá

První den MS ve zrychleném šachu, první náznaky formy hráčů a první „překvápka“.
V kazašské Almaty se hrála první kola MS v rapidu.

 

Na mistrovství světa v rapid šachu máme za sebou první „skorotřetiny“. Zvláštní slovo, které má své opodstatnění.

 

 

 

V open sekci se hraje na třináct kol, v ženské sekci na jedenáct kol. V obou turnajích je odehrána více než třetina partií, takže „skorotřetiny“  :usmev: : . V openu se hrálo pět kol ze třinácti, v ženách čtyři kola z jedenácti.

V open sekci reprezentuje ČR Thai Dai Van Nguyen.
V prvním kole hrál Van s nebezpečným domácím domácím mladíkem Nurgalijevem, ale ani černé barvy figur nezabránily Vanovi celkem rychle zvítězit.

Ve druhém kole měl Van sice bílé figury, ale jeho soupeřem byl zkušený ruský GM, který aktuálně hraje pod vlajkou FIDE, Alexej Sarana. Remíza.

Třetí kolo znamená opět černou barvu figur pro Vana a opět dostává „ruského“ hráče. Ovšem kdyby tohle četl Timur Garejev, který reprezentuje USA a také tam žije, možná by mě vypeskoval  :usmev: .
Nešťastná Vanova partie a porážka.

Kolo čtvrté a Vana čeká mongolský mladý ( 16 let) FM Munkhdalai Amilal. Po přechodu do koncovky se ukazuje, proč je Van GM a jeho soupeř (zatím) jen FM. Van hraje koncovku skvěle, soupeř chybuje a prohrává.

V pátém kole má Van opět celkem silného soupeře. Francouz Jules Moussard má v rapidu dokonce vyšší rating než Van, ale Van hraje sicilskou černými velmi dobře a partie končí remízou ve 22. tahu.

V open sekci je po pěti odehraných kolech v čele skupiny čtyř hráčů, kteří zatím ztratili jen půl bodu: Magnus Carlsen (remíza s Erigaisim), Vladimir Fedosejev (remíza s Nihalem Sarinem), Arjun Erigaisi (viz Carlsen) a Jorden Van Foreest (remíza s Dudou).

Špičku pelotonu stíhá velká skupina čtyřbodových hráčů, v níž jsou například Duda, Giri, Abdusattorov a další.

 

V ženském MS nás reprezentuje „rarášek“ Anna Lhotská. Omlouvám se za slovo „rarášek“, ale Anna mi svou hrou i vzhledem připomíná neposedného raráška, kterého si ještě jako dítě pamatuji z pohádek  :usmev: .

Anička hned v prvním kole dostala jednu z favoritek turnaje, Hariku Dronavalli. Tipoval jsem, že Anna dostane rychlou „čočku“ a když se tak nestalo, začínal jsem věřit, že minimálně půlbod urve. A měla k tomu celkem blízko!
Bílá sice stála téměř po celou partii lépe, ale Dronavalli nehrála moc dobře. Z její hry byla cítit těžkopádnost a viděl jsem (možná až příliš optimisticky) za černou solidní šance na udržení partie. Nestalo se a Harika Dronavalli nakonec zvítězila.

 

 

Ve druhém kole Anička „zametla“ s domácí hráčkou Arnash Bauyrzhan (Ha! Kašlu na Honzu Jílka a jeho přepisy jmen do češtiny. Tohle prostě nedávám  :smich: ) a dostala se na padesát procent.

Ve třetím kole měla Anna ukrajinskou GM Annu Ušeninu, která si ji jistě pamatovala, protože zrovna nedávno s ní neuspěla. Tentokrát však ukrajinská Anna měla nad českou Annou navrch.

Ve čtvrtém kole měla Anna Lhotská za soupeřku Umidu Omonovovou z Uzbekistánu. I když měla partie skoro osmdesát tahů, dlouhou dobu se hrálo jen na jednu, uzbeckou, branku.

Anna Lhotská tak je po čtyřech kolech na padesáti procentech bodů. Žádné zklamání, ale také žádný „vývar“. Hraje zatím to, co se od ní očekávalo.
Ale chtělo by to přitvrdit  :usmev: . Já bych na jejím místě riskoval  :smich: (snad to nebude číst a nebude se tím řídit).

V ženách je v čele Valentina Gunina z Ruska, která má jako jediná na svém kontě čtyři body ze čtyř partií. Není to tak dávno, co jsem o ní slyšel drb, že prý podporuje válku na Ukrajině.
Není to pravda.
Valentina je jedním ze signatářů otevřeného dopisu VladimíruPutinovi „Zastavme válku!“ (Stop the war).
Viz ZDE nebo ZDE.
Klobouk dolů před ruskými hráči a hráčkami, kteří se podepsali  :klobouk: .


 

Z prvního dne mne zaujala partie prvního kola na 78. šachovnici.
Jsem sice jen rozhodčí III. třídy a to dokonce jen do konce roku  :smich: , ale přece jen si o sobě myslím (jako každý ješitný chlap), že pravidla celkem ovládám.

Při sledování MS jsem se chvíli podivoval, že zatímco ženy už mají výsledky na chess-results a mají už i  „nasazeno“, u mužů se nic neděje.
Prvotní domněnka, že to pořadatelé nezvládají, vzala záhy zasvé, protože jsem zjistil, že se v open sekci hraje ještě jedna partie.

Na 78. stole se utkala dvojice Petrosyan Manuel (GM, 2539, Arménie) a Abdilkhair Abilmansur (FM, 2171, Kazachstán). Partie skončila ve 145. tahu výhrou bílého, když se černý před nekrytelným matem vzdal, ale je sporné, zda tomu tak opravdu mělo být.

Předem uvedu, co stojí v českém překladu Pravidel FIDE (možná je v oficiální anglické verzi něco jinak, ale pochybuji, proto jsem to ani nekontroloval).

Po bodu 5.2.3 následuje nadpis Turnajová pravidla a začíná se článkem 6 (Šachové hodiny).
Dále je popsáno, co vše platí, či neplatí.

Nás by mohl zajímat článek 9 (Remíza), v němž jsou popisovány případy, týkající se remízy.

A teď pozor na slovíčkaření, kterému mnohdy nerozumějí ani samotní „chytří rozhodčí“  :smich: (doufám, že to není můj případ a to mi končí rozhodcovská třída 31. 12. 2022)

Článek 9 se týká remízy a v bodě 9.3 se praví:

„9.3 Partie je nerozhodná na základě oprávněné reklamace hráče, který je na tahu, jestliže:

…a následuje výčet možných situací, mezi nimiž je i :

9.3.2 oba hráči dokončili posledních 50 po sobě následujících tahů bez tahu pěšcem a bez braní kamene

K tomu ještě přidám několik „podbodů“ článku 9:

9.6 Partie končí remízou, pokud dojde ke kterékoli z těchto situací:
9.6.1 stejná pozice nastala podle článku 9.2.2 nejméně pětkrát;
9.6.2 oba hráči provedli alespoň 75 po sobě jdoucích tahů bez tahu pěšcem a bez braní kamene.

Výše popsané si vysvětluji (možná špatně  :usmev: ) tak, že podle bodu 9.3.2 hráč musí remízu reklamovat, podle bodu 9.6.2 prohlásí partii za remízu rozhodčí bez jakékoli reklamace.

OK, dále následují pravidla pro rapid a bleskový šach.

V pravidlech pro rapid šach stojí:

Příloha A – Rapid šach

A.1 V partii rapid šachu musí hráč dokončit všechny své tahy ve stanoveném čase, který činí více než 10 minut a méně než 60 minut pro každého hráče nebo, hraje-li se s přídavkem času, v takovém čase, aby počáteční čas + 60krát přídavek činil více než 10 minut a méně než 60 minut pro každého hráče.

A.2 Hráči nemusí tahy zapisovat, neztrácejí však práva reklamace obvykle založené na partiáři. Hráč může kdykoliv požádat rozhodčího o partiář, aby mohl tahy zapisovat.

A.3.1 Turnajová pravidla platí pokud:

A.3.1.1 jeden rozhodčí dohlíží na maximálně 3 partie a

A.3.1.2 rozhodčí nebo jeho pomocníci zapisují všechny partie a pokud možno je zápis prováděn elektronicky.

A.3.2 Pokud je hráč na tahu, smí požádat rozhodčího nebo jeho pomocníka o nahlédnutí do partiáře. To může učinit během partie pětkrát, vyšší počet se považuje za rušení soupeře.

 

Povšimněme si bodu A.3.1. Turnajová pravidla, tedy i pravidlo o 50 nebo 75 tazích, platí v případě, že jeden rozhodčí dohlíží na maximálně tři partie, nebo že „je zápis prováděn elektronicky“ (bod A.3.1.2).

Všechny partie na MS jsou „zapisovány“ elektronicky, tedy bylo možné ověřit počet tahů (ale i kdyby ne, tak o to hráč mohl požádat rozhodčího).

V partii se hrálo:

 

 

Všimněte si, prosím, že poslední výměna (nebo tah pěšcem) se uskutečnila v 94. tahu bílého.
Černý se vzdal před nekrytelným matem po tahu 145. Sc7+.

Podle mě nemusel a potvrzuje mi to i Stockfish 15  :usmev: , který při online analýze „suše konstatuje“, že po 145. … Ka6 je pozice rovná (0.00, viz obrázek) a to i když následuje mat.
Šachový motor prostě bere v potaz i pravidla  :smich: .

 

Zřejmě tedy stačilo požádat rozhodčího o prověření počtu tahů a černý mohl reklamovat remízu, protože se na šachovnici odehrálo více než padesát tahů bez potažení pěšcem nebo výměny kamenů.
Nestalo se a černý partii vzdal.

Dle mého soudu se černý připravil o půl bodu. Ale je to opravdu jen můj názor, který nemusí být správný. Uvítal bych fundované vyjádření kompetentních osob  :usmev: .
Pokud však mám pravdu, pak je na místě poukázat na důležitost znalosti pravidel.


 

Jak jsou na tom naši před dalšími koly? Stačí se podívat na jejich výsledky a los.

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na lichess.org (muži)
Online na lichess.org (ženy)

Výsledky na chess-results

 

Náhledové foto je screenshot z online vysílání na Youtube kanálu webu chess24.com.

 

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
16 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Rostislav Huňa

Je to trochu mimo téma, ale od roku 2023 se mění pravidla šachu FIDE. Je zde jedna velká změna, v rapid šachu se bude přidávat za nepřípustný tah/nesprávné reklamace soupeři pouze 1 minuta.

Vojta Plat

Timur neni Rus, Valja je proti Putinovi a jeste lepsi show je partie Kovaleva s nejakym kidem. Zaver toho petiminutovyho videa je fakt epic. Klucika mi bylo lito…

Ondrej Havelka

Na jednu stranu ano, mladík udělal pár kiksů. Na druhou stranu mi přijde konání rozhodčích lehce komické. Stojí u toho 3, mění svá rozhodnutí, navíc jedno z rozhodnutí (vracení času po prvním nemožňáku) je doslova likvidační. Asi bych od mistrovství světa čekal něco jiného.

David Navara

Timur Gareyev nepochází z Ruska, ale z Uzbekistánu. Hrál proti nám tuším na olympiádě v Calvii roku 2004. Myslím, že černými zremizoval s Vlastou Babulou.

Rostislav Huňa

Z hlediska článku je vše správně vysvětleno – pokud stejná pozice nastala potřetí nebo došlo k 50 tahům bez pěšce a braní, tak má hráč právo tuto skutečnost reklamovat a případně partie skončí remízou. Pokud stejná pozice nastala 5× nebo došlo k 75 bez pěšce a braní, do partie vstupuje rozhodčí a prohlašuje ji remízou (je to stejné, jako by se tam objevil mat – je to povinnost rozhodčího tam vstoupit, dokonce se jednou na lize stalo, že partie skončila 1-0, ale vedoucí soutěže při přepisování výsledků našel 5× opakovanou pozici a tím byl výsledek změněn). Zde došlo skutečně k 50 tahům bez pěšce či braní, jenže hráč byl, jak je z hodin vidět, ve velké časové tísni a určitě nezapisoval a ani neměl ponětí o tom, v kolikátém tahu je (to mu rozhodčí nikdy říct nesmí mimochodem) a tak to dopadlo, jak to dopadlo. Pamatuji si ještě z minulých let, jak na MS v bleskovém šachu právě rozhodčí vstoupil do Anandovy hry už nevím se kterým soupeřem, protože se skutečně po 75 tazích bez p/braní partie prohlásila za remízu – což jen dokazuje, že i velice silní hráči nemusí mít představu o počtu tahů v pozici, pokud jsou pod časovým tlakem a soustředí se primárně na šachy jako takové.

Aulus Agerius

Jen pro ujasnění, rozumí se nahlédnutím do partiáře i takové, které by se týkalo toho elektronického? Dnes byla v jedné partii reklamována 3x opakovaná pozice, přičemž se, pokud si správně pamatuji, oba hráči zvedli a bez náznaku jakéhokoliv konce partie kamsi odešli. Trochu to ve mně vzbudilo tuto pochybnost.

C-sachista

Dobré odpoledne,
 
je otázka, zda by taková reklamace byla uznána, pokud partii nezapisoval rozhodčí nebo jeho pomocník.
V pravidlech pro rapid šach stojí:
A.3.1 Turnajová pravidla platí pokud:
A.3.1.1 jeden rozhodčí dohlíží na maximálně 3 partie a
A.3.1.2 rozhodčí nebo jeho pomocníci zapisují všechny partie a pokud možno je zápis prováděn elektronicky.
Lze to pochopit, že musí být splněny zároveň body A.3.1.1. a A. 3.1.2. věta první = zápis! Věta druhá v A.3.1.2 podle mého nezbavuje rozhodčího či pomocníka povinnosti partie zapisovat, pokud pořadatel chce dát hráčům tuhle možnost reklamace navíc.
A nevíme, jestli byla splněna podmínka „jeden rozhodčí dohlíží na maximálně 3 partie“. Třeba bylo hráči jasné, že rozhodčí není široko daleko a že nemá na reklamaci šanci. A třeba viděl, že partii nikdo nezapisuje.
 
To nemění nic na tom, že osvěty o pravidlech není nikdy dost. Díky za ni.
Hráči často pravidla neznají.
 
A trochu rýpnutí do fotbalových expertů a trenérů v televizi: Často slyším větu „Já pravidla (o ruce, o offsidu apod.) podrobně neznám.“ Tak co je to za trenéra, za experta??
 

Rostislav Huňa

Zdravím,
skutečně musí být splněny obě podmínky, proto je tam explicitně uvedeno a, nikoliv nebo (v orginále and).
Navíc je třeba to brát více formálněji – toto pravidlo lze aplikovat na konkrétní kola (např. lze říct že pro kola 1-11) turnajová pravidla neplatí, pro tie-break už ano, rozhodně to ale nelze řešit v závislosti na počtu aktuálních rozhodčích v místnosti, ale reálnému počtu rozhodčích na počet hráčů turnaje na začátku kola – představme si situaci, kdy by to vycházelo přesně 3 hráči na partii: pokud bychom považovali za kritický aktuální počet rozhodčích v místnosti, trochu by to připomínalo Cimrmanovo Na sever – a zase na jih, protože by stačilo, aby si 1 rozhodčí odskočil na záchod, až by se v průběhu partie změnila pravidla, to samozřejmě nejde, takže to, že se jednalo o poslední partii, je celkem nepodstatné.
I v minulých letech turnajová pravidla neplatila – jen si vzpomeňte na partii Carlsen-Inarkiev, kdy po chybě match arbitera hlavní rozhodčí nakonec rozhodl v partii pokračovat, na čež se Inarkiev okamžitě vzda; pokud by se hrálo podle turnajových pravidel, tak by rozhodčí rozhodl partii vrátit do pozice před nesprávností.
Pokud byste mi stále nevěřil, není nic jednoduššího, než si otevřít v Handbooku FIDE propozice k této soutěži
https://handbook.fide.com/files/handbook/wrbc_regulations_2022_open.pdf
kde je přímo uvedeno: 4.1.1
Tournaments are played according to the rules of “inadequate supervision” of Rapidplay (FIDE Handbook, E.01 Appendices, A.2 and A.4).
Snad je nyní vše jasné 🙂
S pozdravem
Rostislav Huňa FA

Rostislav Huňa

Incident jsem neviděl. Je možné, že si je rozhodčí vzal k sobě k počítači, aby jim ukázal, že ta třikrát opakovaná pozice tam je. To se dělá úplně běžně, já to taky dělám, když je to možné. V této soutěži podle mě neplatí turnajová pravidla (alespoň v loňských letech tomu tak bylo), to ale na reklamaci remíz nemá vliv.

Janous

Asi Abdilkhair fakt mohl reklamovat remízu. I kdyby si nebyl jist, zda to je 50 tahů, běžně se doporučuje, když hráč doufá, že by to mohlo být minimálně na hraně s 50 tahy, zkusit v posledním tahu před tím, než soupeř dá mat, remis reklamovat. Buď to vyjde nebo ne. Vzpomínám si na partii 2 velmistrů z MS v blesku asi před 3 lety (totožná situace – nezapisovalo se na papír ale bylo to na online takže záznam byl elektronicky), kdy hráč v koncovce kůň proti věži nejprve reklamoval neuspěšně (ještě to nebylo 50), soupeř dostal minutu navíc a hrálo se dál. Asi o 3 tahy později nastala situace, že se hráč dostal před nekrytelný mat, který by mu soupeř udělil na jakýkoliv jeho tah. Ale hráč s koněm by svým posledním tahem před matem docílil pozice, kdy oba měli 50 tahů. To on samozřejmě nevěděl, ale v souladu s mojí radou to zkusil. Onen GM však provedl tah na šachovnici a zastavil hodiny a povolal rozhodčího a reklamoval 50 tahů. To bylo samozřejmě špatně, protože hodiny měl zastavit před tím, než provedl tah. Takže rozhodčí mu vysvětlil, že reklamuje blbě a partie musí pokračovat. Rozhodčí pustil hodiny, hráč vzal věž a dal mat. A ten partii končí, takžr pak už se 50 tahů reklamovat nedalo. Stejně jako v jiných sportech, i u šachů neplatí úměra – čím silnější hráč tím lépe zná pravidla.

16
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x