Dvě v jednom

Dvě poslední kola v jednom článku 🙂 . V Mnichově se dohrál druhý turnaj ze série Women’s Grad Prix.

 

Z nedělního desátého, předposledního kola bych vyzdvihl tři partie.
Začnu však všeobecným přehledem výsledků. Zhansaya Abdumalik přehrála Marii Muzyčuk. Nebylo to sice úplně jednoznačné, ale když černá přehlédla dvojí úder (na střelce a pěšce), bylo „vymalováno“.
Dinara Wagner má na svém kontě jediné vítězství. V desátém kole porazila Alinu Kašlinskou ve věžovce s „nadbytečným“ pěšcem na krajním sloupci. Nejsem si jistý, zda mohu kritizovat obě hráčky za předvedenou hru, protože tato koncovka není zrovna jednoduchá, ale zdá se mi, že černá (Kašlinskaja) bílé hodně pomáhala.
Harika Dronavalli stála v partii s Annou Muzyčuk skoro celou dobu lépe a když černá přišla ještě i o figuru, nebylo co řešit.
Koncovku nestejných střelců prohrála Zhongyi Tan s Nanou Dzagnidze.  Přitom bílá měla remízu na dosah ruky, když se černá unáhlila (36. … f4?? 37. gxf4??).

 

 

Druhá partie, která mě zaujala, byla remíza v partii Paehtz-Zhu.

 

 

 

Věžovka, ve které byl hodně špatný černý král. Odřezaný, osamocený…prostě špatný. Bílé se však podařilo tuhle koncovku „zdrbat“. Pravda, stávají se i horší věci, ale tohle zamrzí.

 

 

Samozřejmě, z desátého kola nemůže chybět souboj dvou vedoucích hráček  :usmev: . Alexandra Kostenjuk čelila tlaku Humpy Koneru. Tedy Saša čelit neměla, protože měla bílé figury, ale partie se jí tak trochu vymkla z rukou a najednou byla v prohrané dámské koncovce.
Dámské koncovky bývají zrádné, ale tady se ukázala ještě jedna věc. Zatímco Alexandře Kostenjuk v turnaji vše vycházelo a často jí soupeřky doslova „pomáhaly“, Koneru to měla přesně naopak. I když stála lépe nebo přímo na výhru, často partie neskončila podle očekávání.
A takhle nějak vypadal i jejich vzájemný souboj.

 

 

Do pondělního posledního kola tak šla Kostenjuk v čele turnaje s jednobodovým náskokem a v poslední rundě jí stačilo remizovat na samostatné první místo.
Ale to by bylo moc jednoduché  :smich: .

Mezi prvními zabalily svůj boj v posledním kole Nana Dzagnidze a Harika Dronavalli. Jedenáctitahová remíza není nic světoborného.
O moc déle nehrály ani Anna Muzyčuk a Zhansaya Abdumalik. Sedmnáct tahů a remis.
Annina sestra Maria Muzyčuk hrála s Dinarou Wagner také spíš jen z povinnosti. Děvčata sice hrála déle (=udělala více tahů), ale z průběhu partie jsem měl dojem, že hlavním cílem bylo „neublížit si“  :usmev: .

(To mi připomnělo jednu partii z I.ligy. Dva hráči v popartiové analýze dokazovali svým kapitánům, že partie „musela“ skončit remízou  :usmev: . Přitom jeden z nich měl dva pěšce, za které měl ten druhý solidní kompenzaci. V analýze se však ani jeden z nich nesnažil dokázat „svoji pravdu“. Naopak, oba hledali všechny důvody, proč to bylo „rovné“ a svorně oběma kapitánům vyvraceli jejich návrhy.)

O moc déle se nehrálo ani v partii Kašlinskaja-Paehtz. Chvílemi se mi zdálo, že bílá stojí lépe, ale buď jsem byl příliš optimistický, nebo jsem nepochopil, oč v partii běží. Remíza.
Humpy Koneru mohla dohonit Alexandru Kostenjuk, ale proti Zhongyi Tan postavila celkem plochou pozici, ve které se jen těžko dalo hrát na výhru.

Jiner Zhu dokázala to, co jiné ne. Lepší pozici s Alexandrou Kostenjuk vyhrála  :usmev: . V době, kdy stála Saša ještě „jen“ hůře, už bylo jasné, že nemůže být dostižena, takže jí špatná pozice asi ani moc nevadila.
V partii se vyskytla zajímavá koncovka. Co je víc? Tři lehké fogury nebo dvě věže?
Tři lehké figury.
Porážka však Sašu vzhledem k umístění v turnaji až tak moc bolet nemusí  :usmev: .

 

 

Ve druhém turnaji série Women’s Grand Prix zvítězila Alexandra Kostenjuk se 7.5 body, druhá skončila Humpy Koneru se 7 body a třetí byla Nana Dzagnidze se 6.5 body.

 

Konečná tabulka:

 

 

Pořadí Women’s Grand Prix po druhém turnaji (screenshot z webu pořadatele):

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Fotogalerie

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x