Jako na Tour de France?

Sledovali jste někdy slavný cyklistický etapový závod Tour de France? A také jste si kolikrát při úniku nějakého jezdce kladli otázky: „Proč jim sakra neujede, když má takovou šanci?“ „Proč ho nestíhají?“
Odpovědi ode mě nečekejte 🙂 , jen jsem tím chtěl říct, že Mistrovství Evropy jednotlivců má za sebou osmou „etapu“ a podobně jako na slavné Tour se v některých etapách taktizuje, v jiných odpočívá a v dalších útočí.

 

Stačí letmý pohled na záplavu remíz na předních deskách ME jednotlivců a je jasné, že osmé kolo bylo spíše „odpočinkovou etapou“.

Lídři si na čele pelotonu hlídali případné úniky a určovali tempo etapy  :usmev: . To bylo o něco pomalejší než obvykle, takže se mohli do hlavní skupiny dotáhnout i někteří odpadlíci, anebo naopak-některým peloton i přes pomalé tempo ujel.

 

 

 

 

Výjimkou nebyli v osmém kole ani čeští hráči, kteří „drželi basu“ s ostatními.

Thai Dai Van Nguyen měl podruhé za sebou černé figury a jeho soupeřem byl bývalý vyzývatel mistra světa Boris Gelfand, který už dlouhá léta reprezentuje Izrael.
Hrála se Katalánská a podle Stockfishe má bílý v závěrečné pozici po 16. … Se7 malé plus (cca +0.75)  :smich: , což berte s rezervou, protože je to zahájení a tomu šachové programy moc nerozumějí.
Ale kdo ví? Stockfish to vidí jinak než my obyčejní smrtelníci a v dnešní době stále ještě nevíme, kdo má pravdu  :usmev: .

 

 

Remizoval i David Navara s Francouzem Lagardem. Nic proti remíze, ale tuhle „španělskou odrhovačku“ nemám zrovna v lásce  :usmev: .
Na druhou stranu, je to „jistota“  :usmev: .

 

 

Remíza Jirky Štočka s arménským IM Eminem Ohanjanem byla z jiného soudku.
Náš hráč měl černé figury a nějak se mu nepovedlo zahájení. Nevím, Dámskou indickou znám vlastně jen z „vyprávění“  :usmev: , ale nevzpomínám si, že by se v ní příliš často hrával tah g7-g6.
Nerad bych tady „plácal“ nesmysly, ale mám dojem, že právě tah 10. … g6 je prvopříčinou dalších problémů černého. Ani další postup černého se mi moc nelíbil. Pravda, bylo to sice efektní, ale jaksi neefektivní. Černý přenechal bílému nadvládu nad centrem (17. … dxe5, 18. … Je6) a doufal.
V co doufal?
Možná v „lepší zítřky“, ale ty nepřicházely.
Černý stál prostě v některých okamžicích na prohru. Jestliže vás v této chvíli napadlo, že Jirka Štoček měl tzv. „Den blbec“ , tak možná máte pravdu. Jenže jeho soupeř měl ještě větší „Den blbec“  :smich: .
Nejenže nedokázal své obrovské výhody využít, ale v oboustranné časové tísni kazil… a kazil… a kazil…, až byla pozice skoro rovná. Skončila časovka, hráči měli odehráno čtyřicet tahů a bílý definitivně pohřbil své šance vcelku zbytečným šachem 41. Vf2+ .
Pak už toho za bílého moc vymyslet nešlo a partie skončila v remízové pěšcové koncovce.

 

 

Těžkou remízu vybojoval Tomáš Kraus. Jeho soupeřkou byla srbská WGM Teodora Injac a Tomáš může děkovat Bohu za to, že jej soupeřka omilostnila  :usmev: .

 

Teodora Injac v roce 2018 v Batumi. Autor:David Llada, zdroj: Flickr FIDE

Tomáš v zahájení zahrál optimisticky 19. e5 a dostal se do menších problémů. Nebylo to nic neřešitelného, ale když k tomu postavil jezdce na kraj šachovnice (31. Ja5), začínalo to být na pováženou. Naštěstí měla jeho soupeřka na hodinách už jen minutu a několik vteřin, takže neměla čas hledat v pozici nějaké „super tahy“ a spíše byla ráda, že vše stihne odehrát bez chyby, ale ani to se jí nepodařilo. Po malé kombinaci (35. … Vxe3) měla sice černá pěšce navíc, ale hrála se koncovka věží a nestejných střelců a když už máte na hodinách opravdu jen pár sekund, dobrá řešení se hledají nelehko, takže černá raději nabídla remízu.

 

 

Ostatní naši hráči hráli o „pár“ šachovnic níže  :usmev: .
Richard Stalmach porazil bílými figurami Oksanu Goriačkinu, Jirka Bouška remizoval černými s Řekem Makridisem a Jáchym Němec, jehož jsem včera přehlédl na onlinu, za což se omlouvám, zvítězil s Polákem Krzywdou.

Do konce turnaje zbývají tři kola, což znamená, že finiš právě začal.
Držme palce českým hráčům!  :cze:  :cze:  :cze:

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Fotogalerie turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Pokud jde o tu včerejší remízu, černý má (oproti bílému) poměrně málo rozumných možností, jak se opakování vyhnout. Berlínská obrana je legitimní solidní zahájení. Po 7.a4 černý může odbočit například tahem 7…d6, ale po 8.e6!? riskuje více než bílý, obzvláště pokud si to před partií nepřipravil. A totéž platí o 7…Jxe5. Naopak 9…Sxd6 je celkem solidní možnost, černý tam snad vyrovná. Proti výrazně slabšímu soupeři by se tak snad dalo hrát na výhru, ale Maxime Lagarde měl celkem nedávno rating okolo 2650 a nemyslím, že by teď hrál výrazně hůře než předtím. Spíše bych tipoval, že buďto hrál s podhodnocenou mládeží, anebo se mu výrazně nevydařil nějaký ten turnaj. Mimo to mi včera v první polovině dne nebylo dobře, takže jsem neviděl důvod se opakování tahů vyhýbat. (Nejsem nemocný ani mi nebylo špatně od žaludku, ale ten turnaj je dost náročný. Volný den odpadl kvůli covidu v roce 2021, ale už se do harmonogramu nevrátil.)

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x