Velký pátek

Ve středu skončil jeden z nejpodivnějších turnajů poslední doby. Třetí turnaj Grand Prix žen byl poznamenán odhlášením dvou hráček a organizačními problémy. O tom všem jsme tady už několikrát psali, zbývá už jen dodat jména vítězek 🙂 .
Dnes začíná na Kypru zajímavý open s českou účastí(?) .

 

Před posledním kolem turnaje v Dillí byly v čele tři hráčky: Assaubajeva, Jiner Zhu a Gorjačkina. Jediná, která se na vedoucí trojici ještě mohla dotáhnout, byla Kateryna Lagno. To by však musela v posledním kole zvítězit černými figurami s Assaubajevou.

Jako první z vedoucí trojice remizovala Jiner Zhu. Mohlo by se zdát, že „hodila flintu do žita“ předčasně, ale měla pro to své důvody. Předně, v partii s Batsiashvili měla černé figury a k tomu svým výsledkem splnila podmínky pro udělení titulu GM.
Je zajímavé, že všechny tři normy splnila v turnajích Grand Prix (Astana, Mnichov a Dillí). Titulem WGM se dvacetiletá hráčka pyšnila už od roku 2020, teď poskočí ještě o stupínek výše.

Záhy po Jiner Zhu remizovaly i Gorjačkina a Assaubajeva, a protože Assaubajeva hrála s Katerynou Lagno, bylo jasné, že v turnaji zvítězily tři hráčky.

Tady se na chvíli „zaseknu“  :usmev: , protože když se dívám na propozice GP žen, jako vedlejší hodnocení jsou uvedena tato kritéria:

1/ Větší počet partií hraných černými figurami
2/ Sonnenborn-Berger systém
3/ Celkový počet výher v turnaji
4/ Vzájemné partie
5/ Los

Mám dojem, že vedlejší hodnocení číslo 1 v tomto turnaji nemělo smysl, protože rozdíly v počtech partií hraných černými byly obrovské, přesto však bylo zřejmě použito.
Gorjačkina a Assaubajeva hrály černými čtyřikrát, Jiner Zhu jen třikrát, takže čínské hráčce připadlo třetí místo. Druhým kritériem byl S-B systém a ten určil vítězku turnaje: Alexandra Gorjačkina vyhrála turnaj, Bibisara Assaubajeva byla druhá.

Peníze a body si však hráčky rozdělily rovným dílem  :usmev: .

Screenshot z webu pořadatele

 

Připomenu, že dvě nejlepší hráčky série Grand Prix postupují do turnaje kandidátek v sezóně 2023-24. Díky třetímu místu a třem odehraným turnajům je v čele GP Jiner Zhu, na druhém místě je Alexandra Gorjačkina.

 

Pořadí GP po třech turnajích (screenshot z webu pořadatele):

 

 

Ještě jedna zajímavost.
Čtvrtý turnaj se měl hrát v polském městě Bydgoszcz, ale jak už jsme informovali, z kalendáře FIDE „zmizelo“ místo konání  :usmev: . Teď se znovu „našlo“ , nebude se hrát v Polsku, kde by nebyly vítány ruské hráčky, ale na Kypru v Nikósii ve dnech 15.-28. 5. 2023 .

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com


 

Na Kypru právě dnes začíná poměrně dobře obsazený open turnaj Pafos Open a měl by být i s českou účastí.
Píši-li „měl by být“, činím tak proto, že si raději počkám, kdo z českých hráčů (ne)dorazí na turnaj.
Aktuálně vidím v sestavě účastníků turnaje na chess24.com jednoho českého hráče, Pavla Kubáta s ratingem 1926.
Když se však podívám na web turnaje, Pavel Kubát tam není, ale figuruje tam Vojta Plát.
Dá se předpokládat, že v této chvíli platí seznam na webu turnaje, nikoliv na chess24.com  :usmev: .

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com


 

 

Je „Velký pátek“ .
Vždycky jsem si kladl otázku, proč Ježíš vstal z mrtvých až za tři dny?
Proč ne za čtyři nebo hned druhý den?
Pak mi došlo, že možná měli v Judei problémy se zásobováním…

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
jaroslav hadrava

Tak obrázek je „boží“. Připomnělo mi to literární skvost – F. Cavanna: Písmo, který vřele doporučuji pro inspiraci (pokud již tedy neznáte), a to ze dvou důvodů:
1) Je to geniální parodie na téma – jak to bylo ve skutečnosti (Boží a Ježíškova dobrodružství jako Starý a Nový zákon). Humor drsný a hodně černý, takže pro většinu věřících absolutně nestravitelný.
2) Úžasně přeloženo panem Dušanem Havlíčkem (emigrant, tuším do Švýcarska), čili inspirativní zdroj milovníků češtiny, mezi které Vás počítám.
A jenom souvislosti – autor (dost levicový radikál, což jediné mi na něm vadí) stál u založení satirického časopisu Hara-Kiri v roce 1960 a nedlouho po jeho přejmenování na Charlie Hebdo z něj odešel, protože prý byl již příliš umírněný a ztratil svou ostrost a drsnost. Jak to ale s redakcí časopisu dopadlo po mnoha letech ale víme, bohužel, všichni. Holt se ukazuje, že i „umírněnost“, stejně jako všechna hodnotící slova, je jen relativní pojem.

istr

Mně se u té horní karikatury vybavil Život Briana 🙂

kraken8

Takže Dronavalli a Batsiashvili měly vlastně výhodu nad ostatníma hráčkama ?
Teď vážně: k čemu to pomocný hodnocení je, když body a peníze se dělí? Ještě dokážu pochopit první místo, můžu říct, že jsem vyhrál ten turnaj, ale druhý, třetí, …? Kdo tohle vymýšlí?
Klidný velikonoční svátky přeju všem z sachy.cz a všem jejich čtenářům!
 

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x