Soon may the Wellerman come to bring us sugar and tea and rum

Superbet Chess Classic Romania, TePe Sigeman & Co Chess Tournament 2023, Memoriál Stepana Avagyana a Ostravský koník jen v rychlosti nebo obrazem. Včera také začalo MČR mužů i žen a nad některými „úkony“ zůstává rozum stát.

Superbet Chess Classic Romania má za sebou čtvrté kolo. Tři remízy, jednou výhra černých barev (Deac-Firúzdža 0-1) a jednou vyhrál bílý (Caruana-Nepomňašči 1-0).
Caruana Nepa jednoznačně přehrál a i když Nepo neudělal žádnou větší chybu, o výsledku nebylo pochyb. Tedy možná se pochybovat dalo, ale jistě nikdo nečekal, že by černý mohl tuto partii vyhrát.

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com
Výsledky na chess-results


 

Zpočátku velmi bojovný turnaj TePe Sigeman & Co Chess Tournament 2023 uvadá.
Uvadá ve smyslu přírůstku remíz  :usmev: .
V předposledním kole skončily všechny čtyři partie remízou  :smutek: . Jedno kolo před koncem je v čele dvojice Svidler a Mishra, oba čtyři body, následují dva 3.5 bodoví hráči, Grandelius a Gukesh.
Los posledního kola je příznivější pro mladého „Američana“, který bude hrát s posledním Gelfandem, kdežto Svidler se „potká“ s nebezpečným Gukeshem.

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

Thai Dai Van Nguyen si do Arménie (Memoriál Stepana Avagyana) formu nepřivezl. Dva a půl bodu ze sedmi partií se rozhodně nedá považovat za „vynikající“ výsledek, ale na druhou stranu, soupeři nejsou žádná „béčka“.
V sedmém kole Van remizoval s Jesipenkem, což určitě není špatné, ale i tak se domnívám, že má Van na víc.

 

 

Odkazy:

Web Ostravského koníka
Výsledky na chess-results
Online přenos na chess.com


 

Na Ostravském koníkovi došlo ke změně na vedoucí pozici  :usmev: .
„Nezmar“ Pepa Lys opět postavil podivnou pozici, ale Petro Golubka jej „vychytal“ a zvítězil. Dostal se tak společně s Krishnou Rohithem z Indie do čela turnaje.

Za zmínku stojí výhra Radka Bujnocha s Dawidem Czerwem. Dawid byl ještě před několika léty hráčem Karviné a od té doby se šachově posunul. Uhrál si titul IM a sledovat jeho streamy nebo příspěvky mě celkem baví. Ovšem s Radkem Bujnochem neměl nárok  :palec-nahoru: .

 

 

Jeden z mých oblíbených fotografů, Petr Beran, nám zaslal několik hezkých fotografií z turnaje.
Kochejte se  :mrknuti: .

Věčný mladík Honza Sudolský, autor: Petr Beran

 

Poznáváte hráče vlevo? Oleg Romanišin. Autor: Petr Beran

 

Vpravo Pepa Lys. Autor: Petr Beran

 

Nezkrotný „kolečkář“ Marcel Řezníček. Sledovat jeho partie je pro někoho „lahůdka“, pro jiného „na infarkt“. Pořád se něco děje a dopočítat se to nedá 🙂 .
Autor: Petr Beran

 

Odkazy:

Web Ostravského koníka
Výsledky na chess-results
Online přenos na chess.com


 

Začalo MČR mužů a žen a začalo „podivně“.
Na webu nss.cz se objevily hned dva příspěvky na dané téma. Jeden psaný Jirkou Štočkem, druhý psaný „více účastníky“ a nejsem si jistý, zda to bylo myšleno jako veřejný příspěvek.

Obvykle ty stránky nečtu, protože mě odrazuje „nečeština“ pisatelů a vlastně většinu příspěvků ani nechápu.
Příspěvek Jirky Štočka jsem si však přečetl a musím konstatovat, že to je to nejlepší, co se tam za posledních několik let objevilo.
Myslím stylisticky, protože nejsem schopen ověřit, zda se vše událo tak, jak je to popisováno. Ovšem pokud tomu tak opravdu bylo, měli by si pořadatelé „nasypat popel na hlavu“. Aspoň mě osobně by se něco takového („nepozvání“ na losování) také dotklo a to ani nemusím být GM  :smich: .

Druhý příspěvek byl kopií(?) dopisu a jestli jsem to správně pochopil, bylo to adresováno pořadatelům, resp.svazu.
Chápu a rozumím tomu, že v dopise zmiňovaná částka 367,- Kč na denní stravu se účastníkům jeví jako nedostatečná. Znám to z vlastní praxe  :usmev: . Zaměstnavatel nám na firemní „teambuilding“ přispívá částkou 300,- Kč na osobu na den. Předpokládá se, že za tuto částku se nejen najíme, ale i „zpumprlíkujeme“ a utužíme kolektiv  :smich: .
Zmíněná suma stačí v dnešní době tak na jedno jídlo, aperitiv a pivo, takže chceme-li tužit kolektiv, musí každý „vysolit“ ještě aspoň 700,- Kč  :usmev: .
Rozumím i argumentům, že i za tuto sumu by se dalo najíst, kdyby bylo na výběr levnější jídlo.
Z tohoto úhlu pohledu je onen dopis, v němž se pisatelé dovolávají nápravy (navýšení diet)  pochopitelný a logický a pochopitelné je i to, že ve chvíli, kdy se takový dopis dostane do rukou majitele zmiňované domény, tak jej s chutí to prezentuje  :usmev: . Nemusí se mi to líbit, ale není to nic, co bych chtěl kritizovat.

Nerozumím však jiné věci.
Pokud mi jde o zlepšení podmínek (nebo čehokoliv), jak mi v tom pomůže internetová komunita a diskuse lidí, kteří o problému nic nevědí?
Měl bych začít psát komentáře nebo příspěvky, že bychom v práci na teambuilding potřebovali více než 300,- Kč?
Koho to bude zajímat? Nikoho  :smich:

Nevím, přijde mi to hodně dětinské a divím se pisatelům, že se rozhodli jít touto cestou. Tedy „pisatelům“ jen v případě, že zveřejnění dopisu bylo jejich rozhodnutí.
Je ale také možné, že to jen někdo přeposlal dál, ale pak nechápu, co tím sledoval?

Do svazu, resp. pořadatelů, si mohl dotyčný rýpnout kdykoli a k vyřešení problému asi jen stěží pomůže příspěvek na webu, který svazoví funkcionáři (většinou) nečtou.
Nabízí se ještě jedno vysvětlení: tahle „aféra“ by mohla mít za cíl rozhodit ostatní hráče.
A to mi přijde dost nechutné a nefér.

Pokud něco na MČR vadí mně, pak je to následující:

1/ hraje se „mimo civilizaci“, ale pravda, z dálnice D1 je to už jen několik kilometrů, to už každý divák dojde.

2/ avizovaný online přenos byl přesně takový, jaký jsem se kdysi chystal udělat poté, co byly v Extralize zavedeny povinné online přenosy: pohled kamery do sálu. Nic víc, nic míň  :usmev: .

3/ při sledování partií nepotřebuji vidět „teploměr“  :usmev: , ale ocenil bych, kdyby se ihned po kole daly stáhnout partie ve formátu pgn. Možná to jen neumím, pak mi tedy poraďte, jak se k pgn souborům dostanu?

Z včerejšího online přenosu jsem viděl jen tři partie.
V partii Krejčí-Plát stál černý po zahájení o něco hůře, ale dobrou obranou později vyrovnal a partie skončila remízou.
Vlasta Babula přehrál Vojtu Zwardoně, ten však nakonec přece jen ještě vykřesal jikřičku naděje a dostal se k určité protihře. Ale bílý si vše pohlídal a zvítězil.
V partii Kraus-Navara se mi zdálo, že bílý stojí lépe a možná tomu tak i bylo. Černá věž na h8 vypadala podivně, ale i já  :smich: bych se ji snažil rozehrát tahem h5 (logicky, protože to dost dobře jinak ani nešlo). Pokud bych hledal příčinu porážky bílého, pak bych se asi zaměřil na tah 24. c4, ale to berte s velkou rezervou, protože partii jsem viděl jen z „rychlíku“  :usmev: .

 

 

Ženy a dívky mohutně bojovaly, ani jedna remíza.
Natálie Kaňáková porazila Sandru Hosovou, Kristýna Novosadová trochu překvapivě prohrála s Lucií Fizerovou a Anna Lhotská utrpěla porážku od Lady Zelbové.
U partie Voříšková-Dvořáková jsem měl asi „vlčí mlhu“, protože při online sledování jsem viděl výsledek (nikoli partii) 1-0, ale na chess-results vidím 0-1.

 

 

Odkazy: 

Úvodní zpráva MČR
Tabulky a výsledky na chess-results

Pro pořádek přidávám i další odkazy převzaté z webu ŠSČR:

Výsledky MČR mužů: https://chess-results.com/tnr759389.aspx?lan=5
Výsledky MČR žen: https://chess-results.com/tnr759390.aspx?lan=5
Online MČR mužů: https://broadcast.chessfm.cz/MCR_MZ23/m/index.htm
Online MČR žen: https://broadcast.chessfm.cz/MCR_MZ23/f/index.htm
Online MČR žen R+B: https://broadcast.chessfm.cz/MCR_MZ23/frb/index.htm
Pgn MČR mužů: https://broadcast.chessfm.cz/MCR_MZ23/pgn/m.pgn
Pgn MČR žen: https://broadcast.chessfm.cz/MCR_MZ23/pgn/f.pgn
Stream z hrací místnosti: https://www.youtube.com/@bssfm1925/streams
Fotogalerie: https://sachysvetla.rajce.idnes.cz/Mistrovstvi_CR_2023/


 

Dovětek:

Osobně se domnívám, že u MČR došlo k nedorozumění  :usmev: .
Místo konání v hlubokých hvozdech Vysočiny je v naprosté pohodě, ale k hráčům se nedostaly původní propozice „CCC-S“, tedy Czech Chess Championship-Survivor  :smich: .

 

 

 

…a kdyby se náhodou hráči někde při lovu zvěře ztratili, mohou se stále ještě spolehnout na bratry Wellerovy, ačkoli…ti se vlastně věnovali lovu velryb, kterých asi na Vysočině moc nezůstalo.

I tak si však hráči mohou notovat:

„Soon may the Wellerman come
To bring us sugar and tea and rum
One day, when the tonguin‘ is done
We’ll take our leave and go.“

(„Brzy snad přijde někdo od Wellerů
A přiveze nám cukr a čaj a rum
Jednoho dne, až skončí porcování
Rozloučíme se a půjdeme.„)

 

 :mrknuti:
Už jsem to tu asi jednou dával, tak tentokrát v „něžnější“ a zrzavější verzi…

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
9 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

David má pokoj naproti mně a jak se dívám na čas komentáře, tak byl asi o 10 minut dřív vzhůru než já ?

Jim Vasilis

Oběd, tedy polední menu (polévka,teplé jídlo a pivo) na Vysočině stojí v běžné restauraci kolem dvou stovek, pak by se i s večeří dalo do 367 korun vejít, ovšem nikoliv v hotelu,kde pivo stojí ne 30-40 Kč, což je obvyklá cena, ale 65, pokud jsou informace z místa správné a těžko se můžete stravovat jinde. Snad už je problém vyřešen, hráči dostali příplatek. Možná k rychlé reakci svazu přispělo to, že byla informována šachová veřejnost, možná to nehrálo roli, ke stížností Jiřího Štočka, tady souhlasím, chyba pořadatelů. komentovaný přenos, otázka je, zda má smysl, pokud má sledovanost takovou, jaká byla v úvodním kole. Udivilo mě i nepovolení diskuse, komentáře si šachisté rádi přečtou a také občas přispějí, i když je občas nutné i tady počítat s trolly, myslím, že tohle sledovanosti neprospěje. Pokud jde o samotné partie, tady chválím hráče za bojovnost, doufám, že i v dalších kolech bude minimum krátkých remíz, které byly v dřívějších přeborech hraných kruhovým systémem předmětem kritiky.

Vojta Plát

Přečtěte si propozice, pak zjistíte, že krátké remízy jsou možné jen když se opakuje třikrát pozice. Bylo to tak i ve Zlíně před dvěma lety, takže ta kritika už jaksi není na místě.
 

Jan Jílek

K nepovolení diskuse u přenosu – možná v tom nebyl úmysl.
 
Nevím, jak je to teď, ale kdysi na YouTube to bylo tak, že pokud byl odkaz na živý stream založený méně než asi 3 hodiny před začátkem, tak u něj nebyl chat možný.
 

Jan Jílek

To že chat není zapnutý ani dnes, to už nechápu. Navíc je to dost potichu a šachovnice malá – škoda.

Jan Jílek

Už se to zlepšilo, chat jede   :palec-nahoru:  a je to víc nahlas. Fajn.

Remcik z Banika

S dovolením vložím odkaz na komentovaný přenos , v článku odkaz není. Mně se hlasitost, vše mám přitom na max, zdá pořád poněkud slabá. Teď to bohužel chytlo ozvěnu, komentář jde dvakrát po sobě. Ale chat jde, tak jsem tam napsal na toto upozornění.
 

David Navara

Pokud je mi známo, dopis původně nebyl určen k okamžitému zveřejnění. (A za to, že publikován byl, nemůže Vojta Plát, jak někteří tipovali.) Souhlasím s tím, že v diskusním fóru se tento problém opravdu vyřešit nedá, protože o těchto věcech rozhoduje ŠSČR.
 
„Nabízí se ještě jedno vysvětlení: tahle „aféra“ by mohla mít za cíl rozhodit ostatní hráče.
A to mi přijde dost nechutné a nefér.“
Pokud vím, k situaci se nějak museli postavit téměř všichni, takže rozhodit mohla kdekoho. I když je dobře možné, že některé více než jiné. (Třeba mne moc nerozhodila, přestože jsem se také nějak angažoval.)
Chápu hráče, kteří nechtěli doplácet na jídlo, když už se dostali na přebor republiky. (V dřívějších dobách velmistři i mezinárodní mistři s vysokými ratingy dostávali startovné.) Také bych dopis podepsal, ale večer po losování jsem šel spát. Svaz vyšel požadavkům hráčů vstříc, takže se v hotelové restauraci nebudeme muset omezovat a můžeme tam utratit 500 Kč denně, což přibližně znamená oběd včetně polévky, večeři bez předkrmu a nealkoholický nápoj k obědu i k večeři. Jinak pořadatelé se snaží, vedle snídaní tu máme zdarma i hodinu plavání denně nebo občerstvení v hracím sále.
(To, že hrajeme dále od civilizace, má své výhody i nevýhody. Google ukazuje, že zhruba dva kilometry odtud jsou vesnické obchody, ale netuším, jaký tam bude sortiment.)
Pokud jde o to losování, o plánu uskutečnit je v pondělí večer jsem se dozvěděl téhož dne odpoledne. Většině hráčů (včetně mne) to tak vyhovovalo a snad nikdo z oslovených nebyl vysloveně proti, ale až později jsem se dozvěděl, že Jirka Štoček byl informován pozdě. Chápu, že se mu to nelíbí. (Na druhé straně aspoň dostal poměrně pěkné číslo.) Jirkův popis je věcně správný. Někdy okolo 21.20 jsem ho informoval o rozlosování, když právě večeřel.
Jinak já jsem včera po zahájení stál na prohru, ale zase se mi jednou podařilo vyklouznout.

Petr Kraus

Dobrý den pane Navara. Přeji vám a ostatním hráčům, aby jste byli na MČR spokojeni. Pokud jde o rozlosování-zde je pro mě nepochopitelné , že nebyli hráči včas informování. Jako šachový nadšenec mám rád živé komentované přenosy-prosím o zlepšení kvality. Pokud bude stát na prohru všech devět kol a nakonec se stanete MČR, tak to bude dobré.

9
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x