Carlsen je jen jeden

V Šardžá skončil velmistrovský open Sharjah Masters 2023, ve kterém hrál náš Thai Dai Van Nguyen. Dvanáct žen se „prokousává“ čtvrtým turnajem GP žen na Kypru ke konci a v Polsku skončil druhý turnaj ze série Grand Chess Tour.

 

Málokdy se vidí taková sestava turnaje. Sedmdesát osm silných velmistrů a mezi nimi i náš Thai Dai Van Nguyen.
Po sedmém kole, kdy jsme naposledy do Šardžá „nakoukli“, byl Van na 26. místě. V osmém kole porazil černými figurami Uzbeka Vochidova v koncovce, kterou bych nechtěl hrát ani za jednu stranu  :usmev: .
Po poměrně divokém průběhu se partie dostala do materiálně nerovné koncovky. Vochidov měl o kvalitu méně, ale rovnováhu na šachovnici držel jeho f-pěšec a vzdálený černý král. Vochidov však svoji pozici přecenil, když si neuvědomil, že černý volný pěšec je dost velkou hrozbou, a okamžitě se vydal pěšcem k poli proměny (61. f6??).
Van měl na hodinách už jen dvě minuty, zatímco jeho soupeř se „pyšnil“ více než pěti minutami, ale Van vše dobře spočítal a vyhrál.

 

 

V posledním kole Van velmi rychle remizoval bílými figurami s Praggnanandhou, což jej díky velmi dobrému vedlejšímu hodnocení dostalo na desáté místo konečné tabulky.
V devíti kolech Van sedmkrát remizoval a dvakrát vyhrál. Absolvoval silný turnaj bez porážky a na své ratingové konto připsal osm bodů.
Gratulujeme!

Vítězem turnaje se stal se 6.5 body Arjun Erigaisi.

 

 

Odkazy:

Web pořadatelů
Výsledky na chess-results


 

Grand Prix žen sleduji jen tak „kradmo“ , což znamená, že se občas podívám na nějaké zajímavé partie a mrknu na tabulku.
Zaujal mě výkon Dinary Wagner, která se po sedmém kole usadila na čele tabulky bez prohry a s půlbodovým náskokem na soupeřky. Ale došlo i na Dinaru, v devátém kole ji „sejmula“ Gunar Mammadzada a na Dinaru se dotáhly Indka Dronavalli a Číňanka Tan.

 

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

Ve Varšavě skončil Superbet Rapid & Blitz Poland 2023, v němž byla největším „lákadlem“ pro diváky účast Magnuse Carlsena.
Na Magnusovi mě nejvíc baví, že ho šachy baví  :smich: . Magnus si může dovolit různé „opičky“ a ještě je schopen bojovat o přední příčky.
Už jsme tu psali, že v prvním kole proti Wojtaszkovi rozehrál Polskou obranu a Wojtaszek jej za to po zásluze potrestal. V rapidu tak skončil Magnus „až“ na pátém místě, ale do celkového hodnocení turnaje se počítal i dvoukolový bleskový turnaj.

Stačí napsat, že Magnus je ještě stále úřadujícím mistrem světa v bleskovém šachu, aby bystrý čtenář vydedukoval, jak vše nakonec dopadlo?  :usmev:

Myslím, že stačí.
Carlsen vyhrál první blicák s jedenapůlbodovým náskokem (sedm bodů z devíti partií) před Soem, který však Magnuse porazil. Druhý blicák opět vyhrál Magnus a opět získal sedm bodů, ale tentokrát ani jednou neprohrál.

V konečném součtu měl Carlsen nejvíce bodů a zaslouženě v turnaji zvítězil a na své dolarové konto připsal dalších 40 000 dolárků  :usmev: .

 

 

 

Na druhém místě skončila domácí hvězda, Jan Krzysztof Duda a o třetí a čtvrté místo se podělili Wesley So a Maxime Vachier-Lagrave.

 

Tabulka rapidu (vynásobte body dvěma  :usmev: )

 

Tabulka prvního bleskového turnaje

 

Tabulka druhého bleskového turnaje

 

Celkové pořadí a rozdělení finančních cen turnaje Superbet Rapid & Blitz Poland 2023

 

Odkazy:

Web turnaje

 

Obrázky v článku jsou screenshoty z Youtube kanálu Saint Louis Chess Club.

 

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
8 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
lubomir1959

Kéž bychom měli aspoň pět takových Vanů, uhrál vynikající výsledek. Zatím nejblíž k tomu má asi Stalmach, ale jsou tu i další, kteří by SNAD mohli…Co se týče MC, pořád je to vynikající hráč, to je bez diskuze. Jen by mě zajímalo, zda už něco vyšetřila vyšetřovací komise FIDE, či zda už nějak rozhodl americký soud ve sporu s Niemannem. Kdosi tu před časem mudroval, že Niemann neudrží svoje elo, ale kupodivu on si to elo ještě vylepšil. Zřejmě to s tím podváděním nebylo tak divoké. Musel by upadnout na hlavu, kdyby nyní podváděl. Holt největším uměním ve sportu je umění sportovně přijmout prohru a chyby hledat NEJDŘÍV U SEBE a teprve pak někde jinde. V jedné šachové knížce jsem četl, že kdysi dávno jeden mistr světa (myslím, že tím byl míněn Capablanca) začal z výšin svých úspěchů své konkurenty podceňovat. Jak dopadl v zápase s Alechinem, víme. Že by podobnost byla čistě náhodná? 

Honza Repák

Magnus Carlsen, který prohrál v kariéře nespočet partií s papírově slabšími hráči, aniž by jediného z nich obvinil z podvádění, si dovolil mít pochybnosti o jednom v minulosti prokázaném podvodníkovi (ještě před partií, což podpořili i další účastníci turnaje), ale vás fakta nezajímají a raději se jenom utápíte představou o neumění přijmout prohru. Gratuluji, jestli podvodníci v šachu něco potřebují, tak víc takových jako vy. Omlouvám se, ale mezi Carlsenem, kterému ujely nervy z jednoho potenciálního podvodníka na nedůležitém řadovém turnaji, a Capablancou, který prohrál nejdůležitější zápas kariéry a zažil možná největší zklamání v životě, je obrovský rozdíl.

lubomir1959

Já si rád počkám na výrok amerického soudu, spíš je ze zvědavosti, jinak je mi to úplně lhostejné. Já se neutápím žádnou představou, to, že někdo něco podpoří, to pro mě fakt není. Fakt je jen jasný důkaz (a ten tady neexistuje) a ne něčí dojmy, pocity, či jakési pochybné studie. Když to byl jen řadový turnaj, tak proč ty emoce?

Honza Repák

Že by třeba právě protože k tomu oprávněný důvod byl? Přinejmenším důvod aby se tím někdo zabýval?

Ivan

Já znám dva… když už jste mě vzbudili . https://www.livesport.cz/hrac/carlsen-magnus/nVnlHLK6/

David Navara

Tady je psáno „Buďte první komentující“, ale není zřejmé, jak je máme budit.

Remcik z Banika

No prostě ten s plnovousem   :usmev:  Parafráze na vedlejší Ivanův komentář s harmonikou, který mě velmi pobavil   :smich: 

8
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x