Vyhraje Američan

Po volném dni pokračoval v norském Stavangeru turnaj Norway Chess předposledním osmým kolem. Před dnešním posledním kolem je jasné, že turnaj vyhraje jeden z amerických hráčů.

 

Vedoucí Caruana má 16 bodů, druhý Nakamura má 13.5 a v posledním kole hrají spolu. Nakamura bude mít bílé figury a pokud vyhraje v „normální“ partii dostane za vítězství tři body a Caruanu přeskočí. Skončí-li partie remízou, je Nakamura bez šance, protože pak bez ohledu na výsledek armageddonu vyhraje turnaj Caruana. Za vítězství v armageddonu bere vítěz 1.5 bodu, poražený jeden bod, což znamená, že Gukesh, momentálně třetí v pořadí s 13 body,  který bude mít dnes černé figury se Soem, může mít maximálně 16 bodů, a to na vítězství nebude stačit.

 

V osmém kole skončily remízou čtyři partie z pěti, ale není remíza jako remíza  :usmev: .
Jediný, kdo dokázal vyhrát v „klasické“ partii byl Gukesh, který po výborném výkonu bez problémů porazil Tariho. Tari se v zahájení „motal“ se svými figurami hodně nešťastně (13. … De6?!; 16. … Jdf6?), takže Gukesh získal pěšce a když se mu ještě k tomu podařilo pokrýt si jej tahem d5, bylo jasné, že bílý vyhraje.
Dobrý výkon Gukeshe, mizerná hra Tariho.

 

 

Remízy Mameďarova s Carlsenem, Abdusattorova s Nakamurou a Caruany se Soem byly celkem „v pořádku“ , ale remíza Firúzdži s Girim, to byla partie, která se jen tak nevidí.

Už zahájení rozehrál Firúzdža originálně. Po 1. e4 e5 2. Jf3 Jc6 se nehrála žádná Španělská nebo Italská hra, jak to často vídáme, ale přišel tah 3. g3. V dalším průběhu tímto pěšcem bílý postoupil na g4 (12. g4!?), což možná nebylo nejlepší, ale rozhodně to vedlo k zajímavé hře.
Pozice byla vyrovnaná, když se však bílý rozhodl pasivně nekrýt napadeného pěšce na b2 tahem 23. Dc1, ale raději odevzdal kvalitu (23. Dxa4), hodnocení se změnilo.
Za kvalitu měl bílý „jen“ dvojici střelců, jezdce na poli f5, odkud jej černý normálním způsobem nemohl vyhnat, a dámu na poli a4, která se mohla rychle přesunout k útoku na černého krále.
A Firúzdža se rozhodl útočit.
Po 28. h4 nabídl černý výměnu věží, která by vedla k rovné hře, ale bílý takovou možnost odmítl a šel do možná o něco horší, ale na šance bohaté pozice (29. Vd2). Černému se povedlo vyměnit dámy a vznikla složitá koncovka, ve které měl sice bílý o dva pěšce méně, ale figury černého (král, střelec a jezdec) stály špatně.
S ubývajícím časem se Giri rozhodl vrátit kvalitu (39. … Vxe3), ale bílý, byť byl bez pěšce, měl i tak o něco lepší šance, které však nevyužil a partie skončila remízou.

 

 


 

V armageddonu si Carlsen poradil s Mameďarovem. Carlsen černými figurami obětoval kvalitu, ale měl za ní „nesmrtelného“ jezdce na d4 a dva pěšce, tedy minimálně dostačující kompenzaci. Jenže u šachovnice stojí i hodiny a ty tam nejsou pro parádu  :usmev: .
Carlsen měl méně času a s několika vteřinami na hodinách se dopustil nepřesností. Čas však začínal docházet i Mameďarovovi a také chyboval (39. Vf1?) . V divoké blicce oba hráči přehlédli tah 46. Vc8!! , po kterém by bílý zřejmě partii udržel, protože černý jezdec na a5 by neměl žádnou perspektivu. Místo toho však přišlo 46. Vxa6?? a černý pěšec utíká k poli proměny.

 

 

Firúzdža s Girim rozehráli v armageddonu opět divokou partii. Firúzdža bílými riskoval a dostal se do horší pozice. Nevím, zda ve 32. tahu viděl remízový tah 32. h4! , po kterém má bílý věčný šach, ale i kdyby jej viděl, k ničemu by mu to nebylo, protože bílý musí v armageddonu vyhrát. V partii se stalo 32. hxg5, což černému umožnilo efektní závěr 33. … Vh7!! a bílý buď odstane mat, nebo musí odevzdat věž.

 

 

Abdusattorov stál v rozstřelu po zahájení s Nakamurou mírně lépe. Hlavním problémem černé pozice byl nedostatek prostoru, a tak se Nakamura rozhodl to vyřešit tahem 28. … c5.
Nevyřešil vůbec nic.
Nodirbek mohl hrát silněji (29. Dd2), ale ani tah 29. Sb5 není špatný.  Když si černý ještě „zavinul“ jezdce na f8, nastoupil bílý h-pěšcem a rázem bylo jasné, že tohle už černý „nerozchodí“ .

 

 

Caruana zvítězil v armageddonu se Soem. Ten se dost dlouho dobře držel, ale pak přišlo 28. … dxe4, Caruana místo „automatického“ dobrání nejdříve vložil tah 29. a5 a jezdec z pole b6 nemá kam ustoupit. S figurou víc a lepším časem už nebyl problém partii dotahat k vítěznému konci.

 

 

Tabulka po osmém kole (screenshot z webu chess24.com):

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky a los GM openu
Online Norway Chess na chess24.com
Online openu na lichess.org

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x