Nové šachové knihy

Po dlouhé době se vám opět ozývám, a tentokrát ne s rozhovorem. David Dejf Kaňovský, šachista a spisovatel, vydává totiž šest knih, přičemž na jedné z nich jsem se podílela i já. Přečtěte si Davidův článek. 🙂

 

Článek Davida „Dejfa“ Kaňovského:

Začátkem června vychází shodou okolností hned šest mých nových šachových publikací, se kterými bych vás chtěl v tomto článku podrobněji seznámit.

 

Čistě mým dílkem je Nepo vs Ding aneb první Číňan na šachovém trůně! Zde je myslím zcela jasné, o čem kniha je. Ding Liren (v české transkripci Ťing Li-žen) se stal historicky prvním čínským mistrem světa, když v tie-breaku porazil Iana Něpomňaščiho. Zápas byl mnohem zajímavější, než se předtím očekávalo. Žádné nudné remízy, ale mnoho rezultátů, krásných, zajímavých soubojů, parádních taktických i strategických myšlenek. Ačkoliv jsem nejprve o tomto zápase nechtěl psát, jsem nesmírně rád, že jsem se rozhodl opačně! Většinu partií byla radost komentovat, snažil jsem se pochopitelně v první řadě o textový komentář všech partií a minimum počítačových variant. Analýzy jsou doplněny myšlenkami samotných hráčů, a to především z popartiových tiskových konferencí. Rovněž na začátku knihy naleznete předzápasové prognózy silných českých a slovenských hráčů, díky nimž můžete pěkně porovnat, co si velmistři o zápase mysleli a jaká nakonec byla skutečnost. Budu tudíž velice rád, pokud si celý zápas projdete ještě jednou společně se mnou!

 

 

Velice speciálním dílkem je Šachový diář aneb Šachy hrou! Toto dílko jsme vytvořili společně s Kamilou Steinovou, aktivní šachovou blogerkou, redaktorkou a mnoho dalšího. Právě Kamča byla iniciátorkou našeho společného projektu, když mne oslovila s tím, že by ráda společně se mnou vytvořila šachovou publikaci. Po různých diskuzích jsme došli k tomu, že vytvoříme něco na způsob šachového diáře. Což se mi líbilo i proto, že jsem dříve tři roky po sobě vytvářel Šachové diáře. Náš Šachový diář je však o poznání jiný. Je to dílko, které je jednak určené široké šachové i nešachové veřejnosti a jednak, a to hlavně, není to diář na konkrétní rok, ale univerzální, tj. dá se použít úplně kdykoliv!

 

 

Co je vlastně jeho obsahem? U každého dne naleznete tři věci: za prvé kdo má svátek, protože to považujeme za užitečnou věc. Každý má známé, kamarády, příbuzné atd. a popřát jim k svátku je myslím to nejmenší, co člověk může udělat. Za druhé je u každého dne motto, nejčastěji ve formě šachové poučky, pravidla apod. S touto částí jsem si „vyhrál“ právě já, snažil jsem se do našeho Diáře „vsunout“ opravdu co nejvíce základních šachových pouček, což z Diáře, troufám si říct, dělá svým způsobem šachovou příručku či učebnici, vhodnou zejména pro šachovou mládež, ale zároveň zdaleka nejen pro ni! Za třetí, a to je naopak parketa mé spoluautorky, je u každého dne „Úkol dne“, což z Diáře naopak dělá interaktivní publikaci! Úkoly jsou jak čistě šachové, které šachistovi či šachistce pomohou v rozvoji svých šachových schopností, tak i nešachové, určené v první řadě na odreagování. Což je opět záměr, protože jak už jsem napsal výše, Diář jsme cíleně psali jako knížku, kterou mohou otevřít a pročítat jak šachisté, tak i nešachisté, neboli jak je Kamča pěkně nazvala: „šachmudlové“. Diářem jsme se jednoduše řečeno snažili vytvořit šachové dílko, které je originální, poučné a hravé zároveň! Věřím, že je to knížka, která může být jak pěkným dárkem, tak i třeba knížkou, kterou mohou oddíly pracující s mládeží pořídit svým dětem jak kvůli poučkám, tak i co se týče plnění pěkných šachových úkolů!

 

Třetím dílkem je rovněž spoluautorský počin, a to společně s Jozefem Valenčíkem. Nese snad poměrně vtipný název, a to: Proč David poráží Goliáše. Rovněž tato knížka je, troufám si říct, hodně originální. Pokusili jsme se s Jozefem o srovnání dvou úhlů pohledu, a to silného, zkušeného hráče úrovně IM oproti amatérskému hráči úrovně okolo 2100. Vzali jsme tudíž různé partie na různá témata, a to jak partie cizí, tak i naše vlastní. Tyto partie jsme poté okomentovali každý zvlášť, přičemž jsme se snažili postihnout zásadní rozdíly mezi vnímáním mým a Jozefovým. Zároveň jsme se však snažili vybrat poučné partie, které nebudou zajímavé pouze z hlediska dvojího okomentování, ale také z hlediska partie jako takové. Z toho nakonec vzešly následující strategické kapitolky:
Poziční oběť (pěšce, kvality a figury)
V jednoduchosti je krása
Poučení z vlastních partií
„Přehrát“ vs. „Porazit se sám“
Jak se správně učit zahájení
Doplňkem k těmto kapitolám jsou poté kapitolky:
Šachová kultura aneb šachy jako umění v umění
a
O užitečnosti spolupráce trenéra se svěřencem

Celou knížku poté uzavírá rozhovor, ve kterém je Jozef moderátorem a já odpovídajícím. V něm se snažíme hovořit zejména o celé knížce a o tom, co jsme si při jejím psaní uvědomili.
Jsme si vědomi toho, že toto naše dílko je dost specifické. Ale zároveň originální a věřím, že zajímavé nejen pro hráče okolo Jozefovy úrovně, ale i mnohé další, a stejně tak pro trenéry. Protože jednou z myšlenek naší knížky je, aby hráči úrovně cca 2000-2200 lépe pochopili, co dělat a na co se soustředit, aby se dostali ještě dál!

 

 

Kromě těchto tří knížek vyjdou během pár dní rovněž další tři knihy ze série knih o mistrech světa, které píšu pro Galerii Dolmen. V tuto chvíli tak vychází trojice poválečných mistrů světa, tj. knížky o Michailu Botvinnikovi, Vasiliji Smyslovovi a Michailu Talovi. Jelikož kniha o Capablancovi byla rozdělena na dvě části, vyšlo v rámci této série již devět knih! Jak vlastně knihy z této série vypadají? Nejsou to čistě šachové knížky ve smyslu jenom komentovaných partií, ale je to hodně o životě jednotlivých mistrů světa. To znamená, že každá knížka obsahuje rozebraný celý život daného mistra světa. V každé knížce jsou samozřejmě popsány všechny zápasy o šachovou korunu, ovšem opět zejména textově, k čemuž jsou přiřazeny diagramy jakožto krátké ukázky z některých nejzajímavějších partií zápasu. Kromě toho každá knížka obsahuje vybranou taktiku z partií daného mistra světa, nekomentované partie ze všech turnajů, resp. zápasů, o kterých je v knize řeč, a soupis turnajů a zápasů každého mistra světa.

Všechny knížky si samozřejmě můžete objednávat na mém e-shopu:
https://www.dejf721.info,
kde v tuto chvíli najdete také speciální červnovou akci: za každé tři knížky dostanete zdarma buď 100+1 studií, nebo Různobarevné střelce! Při objednávce sedmi a více kusů si můžete zdarma vybírat také Učíme se od mistrů!

 

 

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x