Konec v Bielu

Skončil „Velmistrovský triatlon“ na turnaji Biel International Chess Festival. Bojovalo se i v posledním kole, pravda, ne všichni hráli do holých králů 🙂 , ale alespoň jedna partie neskončila remízou.

 


Jules Moussard
pojal poslední kolo pragmaticky a ač měl s Bogdanem Deacem bílé figury, nijak se nehnal za vítězstvím. Jistě věděl, že když se Erigaisimu podaří udolat Keymera, zbyde na něj (na Moussarda) až šesté místo, ale ani když získal lepší pozici, nedonutil se hrát na výhru.
Možná mu křivdím, možná si jen neuvědomil, že má po 16. … f5 nejdříve vložit výměnu na f5. Nevložil, zahrál okamžitě 17. Dc3 a Deac tohoto zaváhání využil a srovnal hru.
Po remíze už mohl Moussard jen čekat, jak dopadne partie Erigaisi – Keymer.

 

 

Moussard se remízou připravil o nějakou tu tisícovku, protože Arjun Erigaisi se rozhodl v posledním kole bojovat.
Pokud se dalo na zápasy triatlonu sázet a někdo se nechal inspirovat mými včerejšími tipy, tak neprodělal. Včera jsem tipoval výsledek partie Erigaisi – Keymer jako „čistou jedničku“, tedy vítězství Erigaisiho.
Je trochu paradoxní, že Erigaisi se skoro celý turnaj (myšleno triatlon) pohyboval na chvostu tabulky, ale jediná vyhraná partie v klasickém šachu jej „vykopla“ mezi vítěze. Ovšem Erigaisi si to za výhru v posledním kole zasloužil.

V zavřené variantě Španělské hry dostal lepší pozici a začalo „španělské mučení“.
Erigaisimu se podařilo Keymera přitlačit. Černé figury stály pasivně a hodně nepříjemné byly vazby na osmé řadě. Stockfish to nepovažuje za nic hrozného  :usmev: a hodnotí pozici jako mírně lepší pro bílého, ale člověku stačí letmý pohled na šachovnici a vidí, že černý se brání zuby-nehty.
Ano, možná se ta pozice dala udržet, ale v praxi je to proti silnému hráči nadlidský úkol. Nedokázal to ani takový hráč, jako je Keymer.
Erigaisi ukázal, že šachy umí a nejenže odsunul Bassema Amina Julese Moussarda na šesté místo, ale v tabulce přeskočil i Yua. Arjun Erigaisi se nakonec vyšvihl na čtvrté místo.

 

 

Vincent Keymer už v průběhu své partie s Erigaisim věděl, že pokud nevyhraje prohraje, skončí až na druhém místě. Jenže v partii neměl šanci, takže se musel spokojit s tím, že jej Quang Liem Le přeskočí.

Le měl jediný úkol. Neprohrát s Davidem Navarou, to mu stačilo na minimálně druhé místo a v případě porážky Keymera i na místo první.
Také David Navara věděl, že pokud Lea neporazí, skončí bez ohledu na jiné výsledky na třetím místě. Snaha byla, ale nevyšlo to.
David postavil nadějnou pozici, obětoval kvalitu, za níž měl dvojici střelců a pěšce, jenže pozice černého byla dostatečně pevná. Le kvalitu vrátil a nasměroval partii do koncovky nestejných střelců. Partie skončila remízou, David Navara skončil na třetím místě a Le už jen mohl fandit Erigaisimu  :usmev: .

 

 

Mimochodem, David v letošním roce odehrál 46 vážných partií a jen dvě prohrál. Obě porážky utrpěl v Extralize. V únoru prohrál s Valentinem Baideckým, v březnu s Vojtou Plátem. Za turnaj v Bielu David připíše na ratingu šest bodů, takže jeho nový rating by měl mít hodnotu 2695. Tedy za předpokladu, že by se stačil turnaj započítat ještě do červencového ratingu.

 

 

 

 

Bassem Amin a Yangyi Yu velmi rychle remizovali. Umožnili tím Erigaisimu „poskočit“ na čtvrté místo v tabulce. Napadne-li vás, že mohli projevit více bojovnosti, odpovím, že mohli  :usmev: .
Dohánět ztrátu v posledním kole lze, dokázal to Erigaisi, ale většinou je to pošetilé. Pokud chtěli Amin a Yu myslet na vyšší příčky, měli hrát lépe v průběhu turnaje.

 

 

 

Výsledky posledního kola:

 

Konečné pořadí (staženo z webu pořadatele):

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
8 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
kraken8

Davidovi Navarovi velká gratulace za celý turnaj! Já osobně bych ho nejraději viděl v St. Louis na tom turnaji v chess960, kde to hraje ta úplná světová špička. Myslím, že by tam nedopadl vůbec špatně …
https://www.chess.com/events/2022-champions-showdown-chess-9lx/results
 

Jan Jílek

K St. Louis a Davidovi se pojí pro mě dnes již historická vzpomínka, kdy jsme v zimě 2019 dělali přímé přenosy a kvůli potížím s počítačem Vojty Pláta jsem jel dvakrát do Lysé a zpátky. Při poslední cestě zpět jsem skončil kvůli uzavírce v půl třetí ráno někde v poli a domů jsem se slovy klasika dostal „na pokraji smrti hladem, na pokraji smrti mrazem, na pokraji smrti vysílením“ kolem čtvrté hodiny ranní  :smich: Jó to byly časy   :pohoda: 

Martin

David do Ameriky ne. Musel by letět týden dopředu, aby neměl jetleg, to by tam hrál dobře. Ale David by letěl stejně jako kdysi jen jeden nebo dva dny před turnajem a to by mělo velký negativní vliv na jeho výkon.

kraken8

Na výhru Erigaisiho proti Keymerovi byl v Tipsportu kurz 5.48. Šlo to vsadit i jako sázku bez remízy, kdy při remíze se vklad vrací. On to teda Tipsport nevypsal, ale jde to vsadit i tak, vsadí se remíza (tady kurz 1.65) a za čistou výhru z té remízy se vsadí Erigaisi, což pak udělalo kurz necelých 2.16, což bylo super.
Navara vs Le a neprohra Davida, to byl kurz jen 1.11, to nesázím, to je cesta do pekla, sázet takový drtě ?

David Navara

„Vincent Keymer už v průběhu své partie s Erigaisim věděl, že pokud nevyhraje, skončí až na druhém místě. Jenže v jeho partii neměl šanci, takže se musel spokojit s tím, že jej Quang Liem Le přeskočí.“
Vincentovi za dané situace remíza stačila k celkovému vítězství. Při prohře měl jisté druhé místo nezávisle na ostatních výsledcích.

Jan Jílek

Ještě jsi zapomněl na medaili!   :mrknuti:   :treti:   :cze:   :oslava: 

8
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x