Na trase Liberec-Pardubice

Czech Open v Pardubicích se pomalu blíží ke svému závěru. V hlavním turnaji je odehráno sedm kol a hráči usednou k šachovnicím už jen dnes s zítra.
Mírnou termínovou kolizi s pardubickým turnajem měl turnaj Open Desko Liberec, který skončil minulou sobotu. Turnaje se „křížily“ v jednom jediném dni, ale kdyby někdo chtěl, mohl stihnout oba turnaje 🙂 .

 

Czech Open v Pardubicích začínal minulou sobotu v 15:00, Open Desko Liberec končil v sobotu kolem poledne. Slavnostní vyhlášení vítězů mělo v Liberci proběhnout dle propozic ve 13:00.

Vzdálenost mezi Libercem a Pardubicemi není nijak velká, po cestě činí zhruba 130 km.
V zemích, kde je doprava na světové úrovni, tedy, podle našeho premiéra, i v té naši, by zdolání takové vzdálenosti nezabralo moc času. Například v Polsku se dostanete z města Jastrzębie-Zdrój do Krakova, což je zhruba 150 kilometrů, autem (i autobusem), za hodinu a půl.
U nás je asi něco špatně.
Buď není naše doprava na tak světové úrovni, nebo jsou města Liberec a Pardubice takovými „zapadákovy“, že kratší cesta trvá podstatně déle  :usmev: . Budete-li mít štěstí a nenarazíte na žádnou uzavírku, stihnete tuto kratší trasu, která vede skoro po přímce, za necelé dvě hodiny. Vlakem nebo autobusem za zhruba tři hodiny.

Stihnout se to (možná) dalo, ale ať tak, či onak, v Liberci se dohrálo minulou sobotu.
V turnaji Open Desko Liberec hraném švýcarským systémem na devět kol, tempem 90 minut na 40 tahů a 30 minut do konce partie s přídavkem 30 sekund od prvního tahu, hrálo šedesát sedm hráčů ze čtyř federací.
Favority byli GM Petr Hába, IM Jaroslav Bureš, Lotyš Andrejs Strebkovs a FM Petr Kučera.
V turnaji však neměli lehký život  :usmev: .
Petr Hába se i přes porážku od Jaroslava Novotného v šestém kole dokázal držet na špici. Konkuroval mu Jarda Bureš, který v turnaji neprohrál ani jednu partii. Strebkovs prohrál s Hábou a třikrát remizoval, Petr Kučera prohrál s Hábou i Burešem, ale doplatil na remízy s hráči ze středu startovního pole.

Vítězem turnaje Open Desko Liberec se stal GM Petr Hába, který uhrál stejně jako druhý IM Jaroslav Bureš 7.5 bodu. Na třetím místě skončil IM Andrejs Strebkovs se 6.5 body.

Dvě partiové ukázky z turnaje.
Německý hráč Jakob Matthaei rozehrál černými zajímavou variantu, se kterou si bílý nevěděl rady.

 

 

Ostře se hrálo v partii dvou favoritů. Jarda Bureš si na 1. d4 Petra Háby vybral Královskou indickou a neváhal obětovat figuru, aby se „dorval“ k soupeřovu králi.
Korektně?
Kdo ví  :usmev: …, já bych řekl, že nekorektně.

 

 

Web turnaje
Propozice turnaje
Výsledky na chess-results


 

Festival Czech Open v Pardubicích je v šachovém světě stále pojem a nic na tom nemění ani skutečnost, že letos je účast ve velmistrovském turnaji slabší, než bývala kdysi.
Pardubice jsou výjimečné i tím, že se na festivalu koná celá řada doprovodných turnajů a že se nesoutěží jen v šachu.
Bridž, piškvorky, scrabble, backgammon, go, shogi, to vše a mnoho jiných her najdete na pardubickém festivalu. Prostě Pardubice, to nejsou jen šachy  :usmev: .

V hlavním šachovém velmistrovském turnaji se to „řeže“ .
Po sedmi kolech je v čele indický velmistr Babu Lalit, který zatím „nasbíral“ 6.5 bodů. Jen o půl bodu méně má druhý GM Helgi Ass Gretarsson z Islandu a za ním je početná skupina pětiapůlbodových hráčů, v níž nechybí ani turnajová jednička Sergej Movsesian.

Zajímavé je, že v čele této skupiny pronásledovatelů je GM Jiří Štoček, který „vynechal“ sedmé kolo, což znamená, že na zisk 5.5 bodu mu stačilo jen šest partií, když jedinou půlku ztratil remízou s Jakubem Ocelákem v prvním kole.

Do konce turnaje zbývají ještě dvě kola a i když má vedoucí hráč malý náskok, nic není rozhodnuto.

Ve zpravodajství o festivalu nemůže chybět ani tisková zpráva Tadeáše Baláčka a Petra Piska, z níž vyjímám informace o probíhajících a ukončených turnajích. Celou zprávu s rozhovorem se zástupcem ředitele festivalu stáhnete ve formátu pdf ZDE.

 

Petr Laušman, zdroj: tiskové středisko Czech Open Pardubice

 

Z tiskové zprávy:

 

Odstartovaly hlavní turnaje festivalu Czech Open 2023

Hlavní festivalové turnaje zaznamenaly obrovský nárůst počtu účastníků. Zatímco vloni přijelo do Pardubic na hlavní část festivalu 630 hráčů a hráček ze 36 zemí, letos hraje již 876 šachistů a šachistek ze 47 zemí světa!

A – PARDUBICE OPEN

Největším favoritem hlavního velmistrovského turnaje je arménský velmistr Sergej Movsesjan (2617). Bývalá světová desítka žijící v Praze má po čtyřech kolech 3,5 bodu a je ve dvacetičlenné skupince pronásledující prozatím bezchybnou dvojici mladíčků FM Robert Stein (GER, 2415) a FM Michal Koziorowicz (POL, 2307). Pouze půlbodovou ztrátu má po čtyřech kolech i český velmistr Jiří Štoček, třináctiletý FM Václav Finěk a prozatím skvěle hrající FM Ondřej Švanda, který ve třetím kole dokonce porazil nasazenou dvojku, výborného indického velmistra Gopala (2571). Úroveň turnaje je velice slušná – 16 GM a WGM, 48 IM a WIM. Ještě většímu počtu špičkových účastníků zabránila termínová kolize se Světovým pohárem v Baku.

B – MOTORGAS OPEN

Pětice hráčů doposud neztratila ani půl bodu v turnaji pro hráče s ratingem do 2200. Stoprocentní po čtyřech kolech jsou: nasazená jednička Anatoly Moskvin (FID, 2189), dvojka Bram Van den Berg (NED, 2180), čtyřka Szymon Skurniak (POL, 2096) a mladíčci Ibrahim Dehghan (FID, 1727) a Otgonbayar Chinguun (MGL, 1934). Mezi hráči s pouze půlbodovou ztrátou je i trojice českých: Michal Stejskal (1809) z TJ Jiskra Hořice v Podkrkonoší, Michael Ulčák (1722) z Jezdců Jundrov a Jan Dedek z ŠŠPM Lipky HK.

C – GASCO OPEN

Turnaji pro hráče s ELO do 1700 vévodí čtveřice zahraničních hráčů Hashem Alali (GER, 1493), Maxim Yakovenko (UKR, 1290), Wojciech Babijczuk (POL, 1453) a Mykhailo Prymak (UKR, 1439). O půl bodu méně má osmnáctičlenná skupina, ve které je i řada českých účastníků včetně nasazené jedničky turnaje Karla Dupenopulose (1691) z TJ Tatran Hostinné.

30+ STAPRO OPEN

Čím dál větší oblibě se těší turnaj určený hráčům narozeným v roce 1993 a starším. Po čtvrtém kole turnaje je v samostatném vedení druhý nasazený Petr Kapusta (2132) z TJ Vlčnov, pronásledovaný trojicí FM Witoslaw Walkusz (POL, 1922), Lauri Kangas (FIN, 2061) a Ulf Gohla (GER, 2098). První nasazený Tomáš Pokorný (2221) z TJ Lanškroun má prozatím tři body, dva a půl bodu má obhájce loňského vítězství Petr Paldus (1902) z ŠK SLAVIA Liberec, z.s.

Výsaj mládežnických družstev Čásenský a Hlavatý Open ovládl německý tým Hagen 1, stříbro a bronz putuje do Jižní Koreje díky týmům FREAK a EPA 1.

Hotel Labe Open, MČR v Bughouse, suverénně ovládla dvojice Jezbera – Škaloud, druhé místo obsadili Tajovský – Menčík a bronz si odnášejí Krása – Čechura.

V bleskovém KO turnaji Služby města Pardubic Open byl nejlepší IM Jakub Půlpán před IM Aaronem Grabinskym, třetí místo si z Pardubic odváží Sidney Panjer z Německa.ledky doprovodných turnajů

Turnaj mládežnických družstev Čásenský a Hlavatý Open ovládl německý tým Hagen 1, stříbro a bronz putuje do Jižní Koreje díky týmům FREAK a EPA 1.

Hotel Labe Open, MČR v Bughouse, suverénně ovládla dvojice Jezbera – Škaloud, druhé místo obsadili Tajovský – Menčík a bronz si odnášejí Krása – Čechura.

V bleskovém KO turnaji Služby města Pardubic Open byl nejlepší IM Jakub Půlpán před IM Aaronem Grabinskym, třetí místo si z Pardubic odváží Sidney Panjer z Německa.

 

Web turnaje
Online na chess24.com
Výsledky na chess-results


 

Naivně jsem si myslel, že velikášstvím trpěl jen předchozí český premiér  :usmev: .
Pletl jsem se, tato vlastnost je vlastní zřejmě všem politikům. Trpí jí i současný premiér. Údajně jsme světoví v mnoha věcech (doprava, obrana atd.) a možná už i v šachu, jen o tom ještě nevíme  :mrknuti: .

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x