Nejen Baku

Po včerejším volném dni zasedli v ázerbájdžánském Baku šachisté a šachistky k semifinálovým a finálovým bojům, ale nehraje se jen Světový pohár.
V Olomouci dnes skončil festival Olomoucké šachové léto 2023.

 

V letním čase se hraje spousta turnajů a začátek srpna je „vyhrazený“ jednomu turnaji ze série Czech Tour.
V Olomouci se celkem pravidelně v tomto čase koná Olomoucké šachové léto, festival několika turnajů.

Součástí tohoto festivalu jsou dva uzavřené velmistrovské turnaje (A1 GM a A2 GM), dva uzavřené turnaje s možností splnění normy IM (B1 IM a B2 IM), open turnaj a dva seniorské turnaje (50+ a 65+). Nechybí ani dva doprovodné turnaje hrané zkráceným tempem, sedmikolový rapid turnaj a jedenáctikolový bleskový turnaj.

Píši sice v přítomném čase („součástí jsou…“ , „…Nechybí…“ atp.), ale to jen proto, že v době kdy začínám psát tento článeček, se některé z výše jmenovaných turnajů ještě dohrávají. Při dopisování už opravdu bude vhodné užívat jen minulý čas  :usmev: .

 

V turnaji A1 GM startovali kromě jiných GM Krejčí, GM Plát a GM Pap. O normy usilovala řada mladých hráčů, ale také nemladý Daniel Šorm. Průměrný rating turnaje byl 2378 a pokud správně chápu pravidla FIDE pro udělování norem, pak jednou z podmínek pro udělení normy je průměrný rating soupeřů 2380 a více.
Ale v klidu  :usmev: , všichni „usilovači“ o normu tuto podmínku splňují, jen u Jacka Szweda to je „taktak“ (průměr 2380 a nějaké „drobné“).
To vše píši s vědomím, že možná špatně chápu pravidla pro udělování norem, takže pokud se pletu, klidně mě v komentářích opravte.

Krátká partiová ukázka z turnaje, v níž na sebe bílý v průběhu dvou tahů přivolal nepřízeň šachových bohů a bohyní  :usmev: a soupeř jej ztrestal hezkým matovým závěrem.

 

 

Turnaj A2 GM měl vyšší průměrný rating (2389) a „normovatelnost“ zajišťovali GM Polák, GM Neuman a GM Mirzoev. Také zde usilovali o normy především čeští hráči.

V IM turnajích hráli IM Plischki, IM Biolek sn. a IM Michálek (B1 IM), dále pak IM Lanč, IM Juřek a IM Jasný v turnaji B2 IM.

V open turnaji byl hlavní „star“ IM Martin Kubala, v turnaji 50+ měl nejvyšší rating FM Leonid Nikolajev (Ukrajina) a v „pětašedesátkách“ pak FM Gabor Glatt z Maďarska.

 

Všichni už dohráli, ale v turnaji B1 IM se stále ještě hrála jedna partie, která vypadala na remízu.
Závěr poslední dohrávané partie mezi vítězem turnaje B1 M FM Sehyunem Kwonem (Jižní Korea) a Petterem Stigarem (Norsko) byl trochu kuriózní, žádná remíza, ale mat.
Korejský hráč vytrvale usiloval o výhru v pozici, která vypadala jako „mrtvá remíza“  :usmev: . Pozice remízová asi byla, ale černému se kvůli nedostatku prostoru nehrála snadno.
Nakonec bílý ukázal, proč to tahal dál. Slabinou byly základny pěšcových řetězů na obou křídlech, ale na útok proti nim nakonec ani nedošlo, protože černý si nalezl do matu.

 

 

 

Výsledky turnajů Olomouckého šachového léta 2023:

A1 GM: 1. Jacek Szwed , 2. Jan Krejčí , 3. Gyula Pap

A2 GM: 1. Tomáš Polák , 2. Jan Rubeš , 3. Kamil Dzida

B1 IM: 1. Sehyun Kwon , 2. Sebastian Plischki , 3. R. Ashwath

B2 IM: 1. Tripathi Adarsh , 2. Jakub Kůsa , 3. Jáchym Němec

Open: 1. Martin Kubala , 2. Tatiana Baklanova , 3. Niccolo Reiche

Senioři 50+: 1. Jan Bartoš, 2. Tom Wiley , 3. Piotr Cap

Senioři 65+: 1. Vlastimil Sejkora , 2. Petr Mlýnek , 3. Alois Bartoš

 

Vítězem sedmikolového rapid turnaje se stal GM Vojtěch Plát se stoprocentním bodovým ziskem (7 ze 7!), druhý skončil Karel Kratochvíl a třetí Japonec Kohei Yamada.

Bleskový turnaj ovládli polští hráči. Vítězem jedenáctikolového turnaje se stal Polák Michal Koziorowicz, druhý skončil jeho krajan Szymon Skurniak a třetí místo patřilo českému hráči Luboši Ptáčkovi z Vysokého Mýta.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results

 


 

Při pohledu na účastníky olomouckých turnajů a jejich ratingy mě napadla kacířská myšlenka.

Po celém světě je spousta titulovaných hráčů různé síly. Mnozí GM nebo IM se jednou přehoupli přes požadovanou ratingovou hranici, splnili podmínky (=uhráli normy) a hotovo.

První věc, která mě napadla, bylo to, že by hráči jimž dlouhodobě klesne rating pod „únosnou mez“ , museli svůj titul znovu obhájit, tj. uhrát si znovu alespoň jednu normu. To by však bylo zřejmě neprůchodné, protože spousta hráčů by argumentovala tím, že jednou ty znalosti nabyli a splnili podmínky, tak jsou držiteli titulu oprávněně.

Má to svou logiku, v reálném životě také známe spoustu vynikajících, ale i špatných inženýrů, lékařů, učitelů, právníků a pracovníků jiných profesí, kterým se tituly neodebírají, ani kdyby nebyli schopni použít a spočítat obyčejnou trojčlenku (znám několik inženýrů, kteří na mě jen při slově „trojčlenka“ vykulili oči, o čem že to vlastně mluvím a to jsem po nich ani nechtěl, aby něco počítali  :smich: ) nebo naučit děti počítat do pěti.

Druhá věc, která mě napadla by byla zřejmě „snesitelnější“ a je docela dobře možné, že někde v pravidlech pro udělování titulů taková podmínka už existuje a jen o ní nevím, pokud tomu tak je, pak jsem „znovuvynalezl kolo“  :smich: .

Napadlo mě nepočítat hráče, kteří mají nižší rating, než je „obvyklé“ , mezi titulované hráče v turnaji.
Pro názornost uvedu jednoduchý příklad.

V turnaji se hráč utkal se třemi GM, kteří měli ratingy 2700, 2450 a 2250. Pokud se nepletu, v současné době by se mu všichni tito GM počítali jako jedna ze splněných podmínek pro uhrání normy GM.
Můj návrh by GM s ratingem nižším než je nějaká hranice (dejme tomu třeba 2300) nepočítal jako titulovaného hráče a hráč by se tak v turnaji potkal vlastně jen se dvěma GM, čímž by nesplnil jednu z podmínek.

Prostě bych pro daný turnaj počítal jen právě platný rating s tím, že GM s ratingem pod 2500 (hranice pro udělení titulu GM) se nepočítá jako GM, IM s ratingem 2400 (hranice pro udělení titulu IM) se nepočítá jako IM, přičemž chápu, že ELO je jen číslo a nemusí nic vypovídat o momentální výkonnosti hráče, ale ztížily by se tak podmínky pro plnění norem (a nic by to nestálo  :usmev: ).
Samozřejmě je to jen nápad a k tomu můj nápad, takže zůstaňte bez obav, nic takového zřejmě zatím nehrozí.
Ale kdo ví? Možná se jednou činovníci FIDE zamyslí nad tím, jak snižovat počty titulovaných hráčů, kteří nehrají „na svůj titul“ .


 

Při brouzdání internetem jsem zabrousil i k sousedům na web ŠSČR.
Není to poprvé, co mě tu do očí „praštila“ nějaká nesrozumitelná věta. Zdá se, že už i na webu šachového svazu přispěvatelé často využívají služeb umělé inteligence, která občas nechápe významy českých slov  :usmev: .

Tentokrát mě zaujala věta „… mladý ázerbájdžánský talent, dokázal přejít přes trnitou cestu…

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x