Blesky v Kalkatě

Bleskovým turnajem pokračoval turnaj TATA Steel India v Kalkatě. Někteří hráli lépe, jiní hůře. V každém případě se po prvním kole bleskového turnaje změnilo průběžné pořadí a v dnešním druhém kole blicáku se bude tvrdě bojovat o prvenství.

 

Po rapid turnaji byl v čele se solidním jedenapůlbodovým náskokem Maxime Vachier-Lagrave (MVL). Na druhém místě byl Radžabov a ještě o půl bodu méně měli Praggnanandhaa a Griščuk.

První kolo bleskového turnaje zamíchalo pořadím.
MVL v blicáku neremizoval ani jednu partii, což v tak vyrovnaných turnajích nebývá tak časté. Maxime prohrál pět partií, čtyři vyhrál. Prohrál s hráči, kteří v blicáku skončili před ním, porazil ostatní.

Hodně špatně zahrál blicák Radžabov. Z devíti partií vyhrál jen s Erigaisim, remizoval s Griščukem a Harikrishnou. Takový bodový „zisk“ poslal Radžabova v celkové tabulce do spodních pater. Tejmur hodně chyboval a často to byly tragické chyby. V sedmém kole třeba jednoduše přehlédl věž. To se v rychlém tempu stává i velmi dobrým hráčům, ale obvykle až v nejvyšší časové tísni. Radžabov měl v partii s Gukeshem na hodinách luxusních čtyřicet devět vteřin, když „zapomněl“ na věž.

 

 

Jediným neporaženým hráčem v bleskovém turnaji byl Alexander Griščuk. V rapid turnaji skončil na čtvrtém místě, když dvakrát vyhrál, jednou prohrál a šestkrát remizoval. V blicáku měl podobné skóre. Opět šest remíz, ale tentokrát to bylo bez porážky, Griščuk třikrát vyhrál. Porazil Gukeshe, MVL a Radžabova.

Hodně dobře zahrál Praggnanadhaa, který se díky blicáku dostal do celkového vedení v turnaji. Pragg na rozdíl od Griščuka remizoval jen jednou (s Griščukem), dvakrát prohrál se svými krajany Viditem a Gukeshem, zbytek hráčů porazil.

Zmiňovaný Vidit skončil v prvním kole bleskového turnaje na druhém místě. Ruku do ohně bych za to nedal, ale podle mě byl hráčem, u nějž se nejčastěji „točily“ partie  :usmev: . Už v rapidu to bylo podobné, Vidit často přecházel z lepší pozice (vyhrané) do horší (prohrané) a naopak.  V každém případě i on poskočil v průběžném pořadí a spolu s Griščukem a MVL je v těsném závěsu za vedoucím Praggnanandhou.

 

Rameshbabu Praggnanandhaa. Zdroj: Zdroj: Fotky Google, autor Vivek Sohani

 

Viděli jsme, že ani jedenapůlbodový náskok MVL nic neznamenal, takže půlbodový náskok Praggnanandhy je vlastně „nic“.

 

Výsledky prvního kola bleskového turnaje:

 

Průběžné pořadí TATA Steel India po rapid turnaji a prvním kole bleskového turnaje:

 

Odkazy:

Ženy

Web organizátorů
Fotogalerie
Výsledky na chess-results

Muži

Online na chess24.com
Výsledky na chess-results

 

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x