Lublin pošesté

Šestým kolem pokračovala v sobotu polská Ekstraliga. Naši hráči bojovali za své týmy nejen v boji o záchranu (Katowice), ale i v boji o medaile (Plock, Pęgów).

 

V komentářích k minulému článku se David Navara vtipně vyjádřil, že bude hrát buď „s Vanem anebo se Svanem :usmev: . Katowice se totiž v šestém kole utkaly s Plockem, za nějž na první šachovnici nastupuje Thai Dai Van Nguyen a na druhé desce hraje Rasmus Svane.

Pochopitelný je i druhý komentář ze stejného dne, Vojtěch Plát samozřejmě fandil Katowicím a jistě to nebylo proto, že by měl raději Davida než Vana  :usmev: . Důvod byl prozaický, Pęgów bojuje o medaile a Plock je v tomto boji jedním z vážných konkurentů. Tím dalším konkurentem je Polonia Wroclaw, se kterou se Pęgów v šestém kole utkal v souboji o „zlato“ .
Tedy „o zlato“ jen pomyslně, protože do konce soutěže ještě zbývá několik kol, v nichž se může hodně změnit.

Ksz Hetman Plock neodstavil Vana z první desky  :usmev: (proč by se zbavovali nejlepšího hráče?), a tak jsme se v zápase Katowice – Plock dočkali českého derby.

David Navara měl bílé figury, což může být v podobných soubojích, kdy se oba hráči velmi dobře znají, celkem velkou výhodou. Může, ale také nemusí  :usmev: . Nezáleželo však jen na Davidovi. Katowice byly před šestým kolem na posledním místě a byl nejvyšší čas zahájit záchranářské práce. To znamenalo jen tolik, že nestačilo hrát na bezpečné remízky a čekat jestli „někdo“ (kdo?) náhodou nevyhraje.

David s Vanem rozehráli Italskou hru. Variantu oba jistě velmi dobře znali, protože David ji hrává celkem často a Van se na partii určitě připravoval.
Vanův osmý tah (8. … g5) není žádnou novinkou, a Stockfish jej dokonce doporučuje jako nejlepší, ale je celkem závazný, protože černý si trvale oslabuje postavení pěšců před svým králem. Nejčastěji volí černý v osmém tahu pasivnější, ale bezpečnější, návrat střelce (8. … Se7).
David partii sehrál ve velkém stylu a Van se nedostal k pořádné protihře. Nehrál špatně, ale plán, který si vybral, nebyl dobrý. Převod jezdce přes h5 na f4 se běžně v této variantě hrává, ale má to jeden háček. V jedenáctém tahu zahrál černý 11. … Kg7. Ani tento tah není sám o sobě špatný, ale když jej spojíte s plánem Jf6-h5-f4, tak je to špatně.
Vtip je v tom, že s králem na g8 může černý po výměně Sxf4 dobrat střelce dámou. S králem na g7 to tak jednoduché není, protože bílý převede jezdce přes f1 na g3 a pak má k dispozici „vidličku“ Jh5+.
Černý má na výběr, zda vezme na f4 g-pěšcem a dá bílému šanci k útoku na černého krále, nebo vezme e-pěšcem a přenechá bílému silné pěšcové centrum. Van si vybral druhou možnost (15. … exf4) a David předvedl, jak se takové pozice mají hrát. Van už pak neměl žádnou šanci.

 

 

Za Katowice prohrál Igor Janik, který v divoké pozici chyboval a Pultinevicius neváhal obětovat dámu za prudký útok.
Konečně se na katovické hráče usmálo štěstí, když vyhrál Bartosz Soćko a Katowice tak poprvé v této sezóně vyhrály.

 

 

Katowice – Plock 3.5-2.5
Katowice se tak odlepily od posledního místa, ale stále nemají vyhráno. Pokud však budou hráči bojovat tak, jako proti Plocku, pak mají Katowice solidní šance na záchranu.

 

 

 

Vítězství Katowic nad Plockem jistě potěšilo hráče Pęgówa, protože jeden z jeho konkurentů ztratil body. Samotný Pęgów však hrál s jiným favoritem soutěže.
Polonia Wroclaw se v posledních deseti letech střídala s Katowicemi na prvním místě Ekstraligy. V posledních třech letech kralovala právě Wroclaw a také v letošním ročníku má namířeno za zlatem.

Zápas Pęgów – Wroclaw (2.5-3.5) nebyl nijak jednoznačnou záležitostí. Na pěti šachovnicích skončily partie remízami a prohrál Štěpán Žilka  :smutek: . Velmi rychle remizoval Vojta Plát s Gumularzem. Třináct tahů a remis. Ostatní bojovali mnohem déle. Pokud jste někdo sledovali online přenos, jistě vám neunikly nesmysly v partii Mastrovasilis-Moranda.
Velmistři si jistě nenastavovali figury a věže  :smich: .

 

 

Štěpán Žilka prohrál s Mateuszem Bartelem těžkou dámskou koncovku, která se zřejmě dala udržet. Po bitvě je každý generálem, ale u partie to není jednoduché.
Stockfish ukazuje, že rozhodující chybou byl šach dámou na poli h5 (45. Dh5+) a určitě je to pravda. Otázkou však je, zda by se bílému podařilo partii udržet i po lepším 45. Dg8+. Podle Stockfishe se bílý udrží, ale ruku do ohně bych za to nedal a rozhodně nehodlám trávit neděli rozborem složité dámské koncovky  :usmev: .
Za mě je prohrávající už tah 41. Db7+ . Jistě, tento tah ještě přímo neprohrává(?), ale je to začátek špatného plánu. Štěpán začal sbírat černé pěšce, ale k záchraně údajně (Stockfish) vedl jiný plán. Nebrat nic, pokrýt pěšce g4 a postupovat pěšci na královském křídle. Nezkoumal jsem to podrobně, ale při rychlé „analýze“ opravdu není vidět, jak by černý mohl svou pozici zesilovat.

 

 

 

 

Odkazy:

Výsledky na chessarbiter
Online na chess24.com

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x