Když dva dělají totéž, není to totéž :-)

V neděli se hrálo už sedmé kolo polské Ekstraligy.
V sobotu se hrál v Dolním Benešově 37. ročník Memoriálu Karla Osmančíka.
V neděli hráli hráči už 6. Memoriál Věry Menčíkové.


 

Boj o mistrovský titul v Polsku se komplikuje.
V polské Ekstralize prohrála vedoucí Wroclaw (Vratislav) s družstvem Legnice „typickým“ výsledkem 2.5-3.5 při pěti remízách a jedné rozhodné partii.

Této situace mohl využít tým Pęgówa.
A využil.
Pęgów zvítězil v sedmém kole s Gliwicemi, kterým nepomohl ani Jorden Van Foreest, jenž letos poprvé nastoupil za  Gliwice. Vojta Plát v pohodě remizoval s Warakomskim, Štěpán Žilka po porážce v šestém kole tentokrát napravil svou reputaci a porazil černými Jacka Tomczaka.
Tomczak skočil jezdcem na g5 (25.Jg5) a zřejmě počítal jen s braním figury  :usmev: .
Černý figuru nevzal a zvítězil.

 

 

 

Katowice se konečně začaly zachraňovat  :usmev: .
Po výhře v šestém kole zvítězily Katowice i v kole sedmém, když porazily nebezpečný tým Krakówa.
David Navara na první desce odremizoval Jerguše Pecháče, na „babské“ šachovnici sice prohrála Monika Soćko s Divyí Desmukh, která hraje opravdu o třídu lépe než ostatní dámy, ale konečně začali pořádně hrát i katovičtí velmistři. Soćko si poradil s Piotrem Nguyenem a Piorun porazil Milosze Szpara.
Kraków – Katowice 2.5-3.5

 

Thai Dai Van Nguyen a jeho Plock si dělají zálusk na medaile. V sedmém kole si však dosažení svého cíle zkomplikovali porážkou s Bydgoszczí.
Van remizoval s Radkem Wojtaszkem. Nesledoval jsem zápas online, takže nemohu říct, která partie rozhodla. Omezím se jen na konstatování, že Abasov (Bydgoszcz) porazil Svaneho a Pultenevicius (Plock) vyhrál s Heberlou.
Podle mě se rozhodlo na ženské šachovnici, kde Natalia Buksa hrající černými figurami přehlédla s dostatkem času před časovou kontrolou čistou figuru s Oliwií Kiolbasou (33. … Sd6).
Plock – Bydgoszcz 2.5-3.5

 

 

 

Odkazy:

Výsledky na chessarbiter
Online na chess24.com

 


 

V sobotu se hrál v Dolním Benešově 37. ročník Memoriálu Karla Osmančíka.
Vynikající turnaj, ve skvělém prostředí a pořádaný výbornými organizátory.

Ať už se jedná o turnaj v Dolním Benešově, nebo v nedalekých Bohuslavicích a možná i ještě v jiných přilehlých obcích, vždy za tím stojí známá jména.
Rodiny Vavřínkových, Kriebelových, Gemsových a jistě i mnohé další rodiny  :usmev: .
Nejde o mafiánská sdružení, ale o šachové nadšence, bez nichž by bylo velmi těžké představit si šachový život ve Slezsku (a na Moravě… a v ČR…).

Třicátého sedmého ročníku jsem se také „z poloviny zúčastnil“  :usmev: .
Turnaj jsem sice odehrál celý, ale pamatuji si z něj pořádně jen první dvě partie a pak už jen nějaké pozice. Tedy ne, že bych si nic nepamatoval, ale obvykle jsem po takovém turnaji schopen přehrát všechny své partie  :usmev: .

Dovolím si jednu poznámku.
Když píše o nějakém turnaji pan Kalendovský, tak i když popisuje v podstatě stejné věci jako já (štamprlička po partii, sem tam nějaké pivo), v jeho podání to stále vypadá, že takové turnaje hrají vesměs inteligentní lidé, kteří jsou v jen lehce povznesené náladě  :usmev: .
Skoro bych se vsadil, že na turnajích v Brně proteče hrdly podobné množství alkoholu jako v jiných turnajích, ale pak záleží na tom, jak to kdo „podá“ .
V podání pana Kalendovského jde o „udržování nálady“, v mém podání to může vypadat jinak  :smich: .
Pravda je tam někde venku, řekl agent Mulder v seriálu Akta X. To platí i o různých turnajích zrychleným tempem, které se hrají v místech s výčepem  :usmev: .

 

 

Kritické pro můj výsledek bylo druhé kolo.
Málokdy se vidí, aby se nějaké kolo hrálo znovu. V Dolním Benešově k tomu došlo  :usmev: , což jsem okomentoval slovy: „Nechtějí, abych vyhrál, chtějí mě opít!“ (a povedlo se jim to).

Přes údiv většiny účastníků se druhé kolo „opakovalo“, ale nic strašného se nestalo, vlastně se hrálo znovu jen několik málo partií, které neměly žádný vliv na další průběh jinak skvěle zorganizovaného turnaje.

Sympatický rozhodčí Matouš Gemsa se tentokrát vyvaroval vtipných hlášek a turnaj i přes malý zádrhel ve druhém kole rychle odsýpal. Když už je tu řeč o Matoušovi, snad se neurazí, když tu připomenu alespoň dva jeho výroky z jiných turnajů, které se mnohým hráčům vryly do paměti a svého času doslova „položily“ celý sál.

Chlapi, došlo ke změně pravidel, takže POZOR: první tah prohrává!
V té chvíli se velká množina hráčů začala dožadovat nového losování, nikdo nechtěl mít bílé figury  :smich: .

Druhá hláška je mírně „košilatá“.
U nás na severu se místo slova „běhat“ občas užívá i slovo „honit“. Při jednom z turnajů se pan rozhodčí postavil před kolem k mikrofonu a než zahájil kolo, pokáral mladé kluky, kteří běhali po sále:
Nechte toho kluci! Běžte si pohonit někam ven.
Snad nemusím dodávat, co jeho slova způsobila  :usmev: .

Pan Gemsa je dobrý rozhodčí a podle mě i skvělý člověk. Doufám, že tahle dvě přeřeknutí mu nijak neuškodí a snad mi tohle malé „rýpnutí“ odpustí.

Malá odbočka a zpět k turnaji.
V turnaji hraném tempem 12+3 hrálo 103 hráčů. Vítězem se stal favorizovaný Vojta Zwardoń před Ernestem Gibiecem a Matějem Kuchařem.

V Dolním Benešově se hrál i turnaj mládeže. Mezi šedesáti účastníky si nejlépe vedl Vít Buček z Beskydské šachové školy. Druhé a třetí místo patří mladým z TŽ Třinec, Alex Macošek obsadil druhé místo, Lukáš Krišica skončil třetí.

Pokud jste nikdy nehráli v Dolním Benešově, nenechte si ujít příští ročník. Výborná organizace, vynikající přátelská atmosféra.

Výsledky na chess-results


 

Mnozí účastníci dolnobenešovského turnaje se přesunuli do Prahy, kde se v neděli hrál 6. ročník Memoriálu Věry Menčíkové.

208 hráčů, jeden hráč s titulem GM, 6 mezinárodních mistrů a dvě hráčky s titulem WIM.
Favoritem byl GM Peter Michalík, ale podceňovat se nedal ani „rapidspecialista“ Vojtěch Zwardoń.

O první až třetí místo se nakonec dělili tři hráči. Peter Michalík, Vojtěch Zwardoń a Christoph Natsidis. Všichni tři uhráli 7.5 bodů, nejlepší vedlejší hodnocení měl Peter Michalík, Zwardoń byl druhý a třetí skončil německý hráč Natsidis, který hrál v turnaji pod hlavičkou SK Děčín.

Výsledky na chess-results

 

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
9 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Vavřínek

Do galerie na našem webu (sachydb.cz) byly přidány fotky z turnaje, na hlavní stránce webu pak reportáž z pera Pavla Rakúse.

Jan Jílek

Dovolil jsem si přidat odkazy do Vašeho komentáře, ať to mají čtenáři jednodušší  :mrknuti:

Tomáš Vavřínek

Díky, snad se turnaj líbil většině i přes ten částečný reset 2.kola. Prostě daň za snahu o zlepšení, níže vysvětluje Ruda Kriebel. Příště se budeme snažit vylepšit=urychlit průběh prezence a snad i systém prodeje koláčů, kdy se dostane na více zájemců, někteří NePrajzáci vzali útok na koláče prazským způsobem a proto jsme se již před prvním kolem museli omlouvat. Příště vylepšíme a budeme se na Vás zase těšit. Díky!

Rudolf Kriebel

Ten pan Zimniok mě v sobotu připadal poněkud divný. Když se mu u prezence řeklo, že nebude platit startovné (buřt za reklamu), dožadoval se placení, ale nakonec rychle vyměknul. 170,- Kč jsou už peníze…. Pod nos mu nešel ani náš, s láskou holkami uvařený guláš. Ani zadara, co jsme mu to vnucovali, nevzal. Natož klobásu, párek v rohlíku. Taky zadara. A k tomu o benešově dnes tak hezky napíše. Divný to člověk….. Jediné co mu jelo, byly švestky protáhnuté destilačním přístrojem. Příště vezmu ne sedmičku, ale demion, se slinou bylo více lidí, asi nákaza z Karviné…  :usmev: .
Fascinuje mě, že každý článek z klávesnice pana Zimnioka je hezký, milý a příjemný, okořeněný vtipným obrázkem a ne neustále bojovný…..  :usmev: .
Díky za všechny donobenešovské.
PS: to druhé kolo se opakovalo z důvodu toho, že jsme na vyhledávání soupeřů v jednotlivých kolech používali aplikaci Tomáše Kučery, která si načítá z resultsu data a pokud si apku nainstalujete do chytrého mobilu, nemusíte stát frontu před nástěnkou a pracně si hledat stůl a soupeře. Vše se vám ukáže při čekačce na baru v mobilu. V 9:30 dorazil po ukončení prezence jeden šachista, 1. kolo rozlosováno, všichni seděli, tak jsme mu slíbili, že jej nasadíme až v druhém kole. Slevu na startovném jsme nedali. Po doplnění na startovní listinu bylo rozlosováno 2. kolo, hráči si posedali, někteří podle losování, které bylo vytištěno na papíře a vyvěšeno a někteří koukli do mobilu a sedali podle aplikace. A v tom byl kámen úrazu. Nikdo jsme netušili, ani autor apky, že každá změna ve startovní listině musí být apce oznámena, aktualizována. Při zadávání výsledků 2. kola nám cca 10% výsledků nesedělo. Na lístečcích byla zapsána jména, která neodpovídala tomu, co bylo v losovacím programu. Naštěstí nehoda nepotkala přední voje, jinak by nás asi pan Jaroslav Čempel roztrhal na kusy, protože vyhrál s Markem Mičou. Měli jsme z toho bolení hlavy a po poradě s IM Zwardoněm, jsme se rozhodli druhé kolo zopakovat, a tak rychle zjistit, kolik hráčů sedělo špatně. Naštěstí se změna týkala jenom pár lidí. Tolik na vysvětlenou. Pro dobrotu, na žebrotu…….  :klobouk: 

Jan Jílek

a jméno apky, popřípadě odkaz na ni?  :mrknuti:

Rudolf Kriebel

Aplikace „Průvodce turnajem“ je lehce popsána zde: https://bohuslaviceopen.cz/mame-pro-vas-novinku-aplikace-pruvodce-turnajem/. Odzkoušeno bez zádrhelů 2x v D. Benešově, Bohuslavicích, v Praze paní Richtrovou, i v Ostravě na blesku Koníka. Autor dokončuje manuálek….

Jan Jílek

Díky, to vypadá užitečně  :mrknuti:

Remcik z Banika

Jak se říká u nás, to je pro každého   :usmev:  A článek suprovní   :palec-nahoru:   :pivo:   :usmev: 

9
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x