Noční odchod

Ve třetím kole v Kataru už na sebe začali narážet silní hráči. Dohrálo se mistrovství Ruska a v USA pokračuje šampionát USA.

 

Po překvapivé porážce Carlsena ve druhém kole pokračoval super turnaj Qatar Masters 2023 třetím kolem.

Po třetím kole má tři body už jen pětice hráčů. Erigaisi (Indie), Sindarov (Uzbekistán), Narayanan (Indie), Jumabayev (Džumabajev, Kazachstán) a Kevlishvili (Nizozemsko).
Jak je vidět, body ztráceli už i hráči z první desítky nasazených.

Hikaru Nakamura ve třetím kole remizoval černými figurami s Vochidovem, Anish Giri s Adityou Mittalem. Ostatní hráči z TOP Ten ztráceli body už ve dřívějších kolech.

Zmínil jsem tu Adityu Mittala a na chvíli se u něj zastavím. Obecně platí, že na ratingové listině FIDE  se uvádí nejdříve příjmení a za čárkou jméno, například „Carlsen, Magnus“ .
Ne vždy je to správně a ne vždy se dá u některých jmen určit, co je jméno a co příjmení  :usmev: .

Většinou podobně uvádějí jména i pořadatelé turnajů. U Mittala je však však jeho jméno uvedeno na ratingové listině bez jakéhokoli interpunkčního znaménka, tedy Aditya Mittal. Pořadatelé v Kataru jej uvádějí jako „Aditya, Mittal“ (podobně třeba Giri, Anish; Nakamura, Hikaru atd.), což by znamenalo, že příjmení mladého indického hráče je „Aditya“.
U jiných jmen bych se o to asi s nikým nepřel, ale v tomto případě je příjmením určitě „Mittal“. Aditya je totiž synem jednoho z nejbohatších lidí světa (podle Forbes.cz, rok 2022) Lakšmího Mittala, který podniká i v České republice (ArcelorMittal).

Turnaj tak začíná být hodně zajímavý, protože „smečka hladových vlků“ se jistě bude snažit „zlikvidovat“ vedoucí pětici. Je málo pravděpodobné, že by se v tak silné konkurenci některý z hráčů mohl „utrhnout“ a získat větší náskok. Navíc čtyři z pěti tříbodových hráčů dnes hrají spolu (Erigaisi – Narayanan, Sindarov – Jumabayev) a ten pátý, Kevlishvili, má černé figury s Nakamurou.
Magnus Carlsen bude mít černé figury s mladým indickým velmistrem (ročník 2006) Praneshem M.
I jeho jméno je zajímavé  :usmev: . Často u jmen indických hráčů vidíme jen jedno písmeno, například Gukesh D, obvykle je to však jen zkratka (Gukesh Dommaraju), u Praneshe však ve Wikipedii stojí jen tolik, že Pranesh je křestní jméno a M je příjmení  :usmev: .

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

V ruském hlavním městě Moskvě skončily 76. Superfinále mistrovství Ruska mužů a 73. Superfinále mistrovství Ruska žen .

Už dvakrát jsem tu tyto turnaje zmínil a naposledy jsem psal, že pokud se nic mimořádného nestane, je vítěz „mužského“ turnaje jasný.
Vladislav Artěmijev udržel svůj náskok až do samotného konce.Poslední čtyři kola v klidu odremizoval, což mu bohatě stačilo na první místo. Uhrál 8.5 bodů (bez porážky) z jedenácti možných a s dvoubodovým náskokem před druhým Maslakovem Matlakovem suverénně zvítězil. Na třetím místě se umístil Ponkratov (rovněž bez porážky), který uhrál stejně jako druhý Maslakov Matlakov a čtvrtý Najer 6.5 bodu.

V turnaji hrály i dvě ženy. Alexandra Gorjačkina obsadila s 5.5 body slušné šesté místo, Kataryna Lagno skončila se čtyřmi body na desátém místě.

Turnaj žen vyhrála trochu překvapivě málo známá (alespoň já ji tedy neznám) Baira Kovanova s osmi body. O jeden bod předstihla trojici Gunina (druhé místo), Šuvalova (třetí příčka) a Badelka (bramborová medaile  :usmev: ).

Odkazy:

Výsledky na chess-results


 

Už jen tři kola zbývají dohrát na šampionátu USA. Hrají se dva turnaje, open a ženský, přičemž open je ryze mužskou záležitostí.

V open turnaji je po osmém kole v čele Fabiano Caruana s 5.5 body. O jeden bod méně uhráli jeho největší konkurenti Wesley So a Leinier Dominguez. Spolu s touto dvojicí se drží v závěsu za Caruanou i mladí hráči Mishra a Niemann.

Tabulka open turnaje po osmém kole:

 

Turnaj žen je v boji o zlato méně napínavý.
Ne snad, že by bylo jasné, kdo vyhraje, ale dvě hráčky se odtrhly od ostatních o celé dva body a je málo pravděpodobné, že by obě dvě v posledních třech kolech takový náskok promrhaly.

Sedm bodů mají Carissa Yip a Gulrukhbegim Tokhirjonova, o dva body méně mají největší favoritka turnaje Irina Krush a nadějná Alice Lee.

Mladá Carissa Yip ukázala v pátém kole proti Tatev Abrahamyan, jak se v dnešní době dá hrát Královská indická.
Zatímco bílá (Abrahamyan) šla přímo proti černému králi, černá (Yip) šla k bílému králi oklikou přes dámské křídlo. Ostrou partii rozhodla hrubka bílé v 21. tahu (21. Dh6), když zřejmě přehlédla „obrannou oběť“ střelce (23. … Sg4).

 

 

Tabulka ženského turnaje po osmém kole:

 

Odkazy:

Web Mistrovství USA + výsledky, tabulky a losování
Live na chess24.com – muži
Live na chess24.com – ženy


 

V noci bývá klid, v noci se dá dělat spousta věcí, na které přes den není čas nebo u kterých byste byli přes den rušeni.
Kdysi u nás jeden obchodní dům míval otevřeno nonstop, i v noci. Dnes už nemá a prodavačky se tak mohou v klidu vyspat  :usmev: . Přeji jim to, ale trochu mě to mrzí, protože občas by se otevřený obchoďák v noci hodil.
Například když vám náhle a nečekaně odejde v noci klávesnice  :usmev: .

 

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Filipec

Maslakov má tuhý život, stále úřaduje dva řádky pod opravou   :klobouk: .

Jan Jílek

Opraveno.

David Navara

Stříbrný medailista přeboru Ruska se jmenuje Matlakov. Před několika lety hrál i českou extraligu.

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x