Zahájeno

Česká republika není středobodem vesmíru, takže se nejdříve podíváme, jak se hrálo na Qatar Masters 2023.
15. října odstartovaly v ČR soutěže družstev, hrálo se první kolo Extraligy, takže (ne)malý přehled zápasů prvního kola.

 

Qatar Masters pokračoval v sobotu čtvrtým kolem a daly se předpokládat tvrdé boje.
Těžkou turnajovou pozici má Magnus Carlsen, který ve druhém kole prohrál a teď „musí“ ztrátu dohánět. Ve čtvrtém kole jej čekal mladý Ind Pranesh M. Oba hráči sehráli vcelku originálně zahájení. Ne, že by se tak ještě nehrálo, ale na nejvyšší úrovni se podobné pozice, jaké vznikly po Carlsenově 6. … h5, nevyskytují.

Magnus se v průběhu partie k ničemu vážnějšímu nedostal a i když měl v koncovce těžkých figur pěšce navíc, jeho král byl hodně slabý. Tak slabý, že stroje hodnotily pozici jako lepší pro bílého (Pranesh). Partie nakonec skončila remízou a Carlsen tak ztratil další půlbod.

 

 

Hikaru Nakamura udržoval zhruba rovnou pozici s Robbym Kevlishvilim a trpělivě čekal na chybu soupeře.
Dočkal se. Kevlishvili obětoval kvalitu a prohrál.

 

 

Erigaisi remizoval s Narayananem a partie Sindarov – Jumabayev se dohrávala (snad) jako úplně poslední z celého kola. Jumabayev měl sice v koncovce převahu, ale pak už také hodně málo času, takže se musel spokojit s remízou.

Po čtvrtém kole vypadl z vedoucí skupiny Kevlishvili a doskočili Nakamura, Gukesh a Salem. Carlsen je o bod pozadu a momentálně „trůní“ na 29. místě.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

Ze všech českých ligových soutěží družstev zahájila v sobotu ta nejvyšší-Extraliga.

 

1. Novoborský ŠK se v prvním kole utkal se Slavií Kroměříž.
Nový Bor nastoupil se třemi cizinci v sestavě. Na první šachovnici Pentala Harikrishna, pak na páté Mateusz Bartel a na sedmé Milan Chovan ze Slovenska.
Před sezónou z Nového Boru odešli někteří hráči a Nový Bor se překvapivě posílil na zadních deskách  :usmev: .
Kroměřížská Slavia nebrala zápas na lehkou váhu a na posledních třech šachovnicích měla Kroměříž ratingovou převahu, kterou využila. Pomyslný minizápas na šesté až osmé šachovnici vyhrála Kroměříž poměrem 1-2.
Ale hraje se na osmi šachovnicích a na prvních pěti deskám dominovali domácí, kteří šli po výhrách Bartela a Žilky brzy do vedení. Před časovou kontrolou získal proti Vlastimilu Babulovi převahu, kterou pak „přetavil“ v celý bod, i novoborský Thai Dai Van Nguyen, takže ostatní si mohli v klidu „vychutnávat“ zápas  :usmev: .

Nový Bor letos možná nebude tak suverénní jako v minulých letech, ale jak je vidět, i s dvěma náhradníky v sestavě zůstává stále favoritem, zvlášť když má v sestavě „zabijáky“ jako Bartel nebo Žilka  :usmev: . Jejich kroměřížští soupeři si v sobotu moc nezahráli. Oběma novoborským hráčům se povedlo soupeře zaskočit nečekanými tahy.
Mateusz Bartel v klidu nechal stát nechráněného napadeného jezdce na f5 (18. dxc5)a dokonale využil svého největšího trumfu, diagonály a1-h8.

 

 

Štěpán Žilka využil chyby Igora Janika v zahájení. Pokud měl být tah 9. Jd1 novinkou, tak asi stěží najde následovníky. Štěpán tuhle hrubku potrestal podobně jako jeho klubový kolega Bartel, postavil střelce na nekryté pole (9. … Sh3)  :usmev: .

 

 

Tah střelcem na h3 se Štěpánovi opravdu povedl a asi se mu i líbil  :usmev: , protože na rozloučenou postavil hostům pozici po 9. … Sh3 i na velké „pozemní“ šachovnici v recepční hale hotelu Don Giovanni  :mrknuti: .

 

 

… a ještě „letecký“ pohled  :usmev: .

 

1. Novoborský ŠK – Slavia Kroměříž 5:3

 

V utkání BŠŠ Frýdek-Místek – ŠK Zikuda Turnov se v plné parádě předvedli mladí hráči.
Slovem „mladí“ myslím ty do dvaceti let, protože ani ostatní účastníci tohoto zápasu nejsou žádní starci (nebo „starkyně“ v případě Terky Rodshtein  :usmev: ).
Turnov přijel do Frýdku-Místku s Vaškem Fiňkem v sestavě a s „Rodshteiny“ na začátku a konci turnovské osmičky.
Zápas rozhodli mladí hráči. Vyhrál Vašek Finěk s Piotrem Piesikem, jenže více mladých už Turnov v sestavě neměl. Frýdek-Místek jich má o pár „kusů“ víc a také oni, stejně jako Vašek, své soupeře porazili.

BŠŠ Frýdek-Místek – ŠK Zikuda Turnov 5 : 3

 

Ryze českou sestavu si zvolil, nebo možná „byl donucen zvolit“  :usmev: kapitán týmu INGEM-ŠK Líně. Tedy, ona ta ryzost není až tak ryzí, protože Akaki Sharashenidze nezní zrovna česky, ale hraje pod českou vlajkou.
Proč chyběly INGEMu zahraniční posily, to ví asi jen vedení a hráči tohoto týmu. V každém případě proti silné Moravské Slavii Brno to nestačilo. „Morenda“ sice nenastoupila v nejsilnější sestavě, ale i tak to bylo jednoznačné. Líně byly bez šance a „Morenda“ si připisuje vysoké vítězství.

INGEM – ŠK Líně – Šachový klub Moravská Slavia 1½ : 6½

 

Týmy ŠK Dopravní podnik Praha i Šachy Hošťálková se loni na poslední chvíli zachraňovaly. Hošťálková se zachránila, DP Praha nikoli, ale jejich béčko vybojovalo postup z 1. ligy Západ, takže pro DP „status quo“.
Ve vyrovnaném zápase se štěstí(?) přiklonilo na stranu DP Praha. Hošťálková prohrála zápas na spodních deskách.
Zajímavý je pohled na sestavy obou týmů. Málokdy se vidí tak vyrovnané (ratingově) dvojice  :usmev: .

ŠK Dopravní podnik Praha – Šachy Hošťálková 5 : 3

 

Poslední dva zápasy prvního kola Extraligy si jsou trochu podobné.
Oba skončily těsným výsledkem, v obou prohrál domácí tým. Rozdíl tu však je, v Praze se hrál bojovnější zápas.

ŠK Slavoj Poruba loni poměrně lehce postoupil(a) do Extraligy a zdá se, že letos ji hodlá opět poměrně lehce opustit  :usmev: . Výstaviště Lysá nad Labem sice patří k týmům, které by měly bojovat o medaile, ale to neznamená, že se předem vzdáte.

Zápasy družstev se hrají na osmi šachovnicích. Na lichých šachovnicích (1. , 3. , 5. a 7.) mají bílé figury domácí hráči, na sudých hosté. Bílé figury obvykle bývají nepatrnou výhodou, hráč si „zvolí“ , jaké zahájení se bude hrát a má tedy částečně snadnější přípravu.

Co se stane, když se této malé, ale přece jen výhody jeden z týmů vzdá?
Nemusí se stát nic, pokud má v sestavě „střelce“, kteří sestřelí svého soupeře černými barvami. Jenže to není tak obvyklý jev.

Kapitán Poruby buď zápas „prokoučoval“ , nebo postavil hráče, kterým se nechtělo hrát.
Ze čtyř porubských partií bílými figurami vyhrál jen Kuba Szotkowski, zbytek skončil remízou. Na tom by nebylo nic divného nebo strašného, jenže ty remízy byly hodně krátké.

Na první desce se hrálo jen devět tahů a domácí Nasuta nabízí remis  :usmev: . Na třetí desce v partii Cvek – Plát nabízí po devátém tahu remízu černý a bílý ji přijímá. Na pátém stole se „bojovalo“ déle. Po dvanáctém tahu nabízí bílý (Biolek jn.) remízu, která je akceptována.

 

Volný překlad textu: „Vypadá to špatně. Asi se nestihnu podívat na Extraligu, protože další tramvaj jede až za 15 minut a to už uvidím v Porubě místo šachových mistrů jen uklízečku.“

 

 

Domácí možná trochu spoléhali na Lukáše Klímu na osmé šachovnici, který stál po zahájení dobře a pak dokonce i na výhru, ale partii „projel“ , když v ostré pozici nejdříve vypustil získanou výhodu (27. … Dc7) a hned v následujícím tahu po jedenáctiminutovém přemýšlení „vydumal“ způsob, jak partii prohrát (28. … Vc1??).
V době, kdy ostatní partie končily rychlými remízkami, však ještě na osmé desce nic jasného nebylo  :usmev: .

 

 

ŠK Slavoj Poruba – Výstaviště Lysá nad Labem 3½ : 4½

 

Podobně jako Poruba si počínal domácí tým ŠŠ Vávra a Černoušek Unichess, který těsně podlehl Pardubicím. Sigil Fund Pardubice nenastoupily k utkání v nejsilnější sestavě, ale stačilo to.
I zde rozhodla o výsledku především „nemohoucnost“ bílých figur Pražanů. Ze čtyř partií bílými udělali hráči Unichessu jen čtyři remízy, ale tady to na rozdíl od Poruby nebylo bez boje.

ŠŠ Vávra a Černoušek Unichess – Sigil Fund Pardubice 3½ : 4½

 

Odkazy:

Web soutěže
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com
Rychlá zpráva ve Zprávičkách 🙂

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
9 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
chess

Myslím si, že Klímův soupeř měl dost haluz, to byl totiž neuvěřitelný bordel do nějaké časovky, … někdy to tak je, hraješ dobře, dostaneš vyhranou pozici, nicméně kterou v daném čase vyhraje jen comp, a když to hraje člověk je to jen bordel z obou stran s trojtipem, takže někdy je lepší nehrát zase tak dobře …
 

Max

díky za rozbory   :palec-nahoru: 

Ondrej Havelka

Když už jsme u tématu lig, dnes zahájily i druhé ligy. Může mi někdo přiblížit, za co je poplatek 20 euro, který se platí FIDE za rozhodčí při 2. ligách? Nějak jsem to nezaregistroval.

Ondrej Havelka

To si nejsem úplně jistý. Příloha 2 mluví o odměně rozhodčímu který zápas pískal, tuto část chápu.
Jde mi o poplatek placený přímo na FIDE. Tady bychom se mohli bavit o příloze 1, článek 4.5, který jde na FIDE, ale chápu ho, jako poplatek za licenci, což ale opět není tento případ, pokud se nepletu.

Ondrej Havelka

Upřímně taky nevím přesně za co to je, jediná informace co jsem o tom dostal bylo: „Za zapsání rozhodčího na domácí zápasy 2. ligy (mne) máme zaplatit 20 euro.“

Rostislav Huňa

Vysvětlím. Každý rozhodčí, který chce řídit turnaj/zápas se zápočtem na FIDE rating, musí mít licenci FIDE, za níž se platí poplatek 20 EUR. FIDE neposkytuje rozhodčímu žádné další vzdělání, za to, že se jedná o kvalifikovaného rozhodčího, ručí federace (ŠSČR – tomu stačí, aby měl žadatel třetí a vyšší třídu). Svaz (prostřednictvím sekretariátu) nahlásí na FIDE “tohohle jsme vyškolili, můžete si ho dát na seznam” a FIDE to udělá a za to si vezme administrativní poplatek 20 EUR. Nic více v tom není. Je to pro rozhodčího nutná podmínka pro řízení turnajů na FIDE rating (jakýchkoliv, i ve zrychlených tempech) a také je to nutnost pro další vzdělávání ve FIDE (zisk mezinárodních titulů). Platí se to jednorázově a má to doživotní platnost.

Ondrej Havelka

Díky za informaci, tohle mě nenapadlo 😀 (vloni jsem už nějaké zápasy v 2. lize pískal a tehdy jsem žádný poplatek platit nemusel 😀 )

9
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x