Na skok do Kataru

Úspěšně se nám rozeběhly soutěže družstev, ale nezapomínejme ani na mistry v Kataru 🙂 . Včera byl na turnaji Qatar Masters 2023 na pořadu volný den, což při devítikolových openech rozhodně nebývá standardem, ale v neděli se hrálo páté kolo.

 

Magnus Carlsen v pátém kole porazil šestnáctiletého Inda Subramaniyama Bharatha.
Bylo by zajímavé vědět, co si Carlsen myslí o turnajovém losu. Magnus prohrál ve druhém kole s Kazachem Suleymenovem, ale jinak hraje přebor Indie  :smich: . Z pěti kol měl nalosovány čtyřikrát indické hráče a v dnešním šestém kola dostal…hádejte koho?
No jistě, Aditya Samant, Indie.
Vlastně až teď se dívám, že to není jen přebor Indie, ale přeboru Indie juniorů  :usmev: .

Carlsen se snaží dohnat ztrátu ze druhého kola, ale není sám. Je možné, že kdyby se takových turnajů, v nichž hrají mladí nadějní hráči (často s podhodnoceným ratingem,) hrálo více, zřejmě by mnoha TOP velmistrům klesaly ratingy rychleji.
Carlsen momentálně ztrácí na ratingu 9.4 bodů a stejnou sumu odepisuje i Anish Giri.
Giri sice nehraje „indický přebor“ , i když i on už hrál se třemi Indy, ale nepříjemnou porážku utrpěl v pátém kole.
Mladý Rus Rudik Makarian, hrající v turnaji pod vlajkou FIDE, sice bílými figurami v partii s Girim nezískal žádnou výhodu, ale ani na okamžik nestál hůře. Stockfish pozici hdnotí jako rovnou, ale osobně bych bral raději bílé pěšcové centrum, než pozici černého.
Makarian nechyboval, zato okamžitě ztrestal Giriho chybu 34. … Da7.

 

 

Po pátém kole je v čele jeden jediný hráč. S.L. Narayanan má 4.5 bodu. Půl bodu ztratil jen remízou s Erigaisim ve čtvrtém kole a v kole pátém porazil Gukeshe v těžké dámské koncovce, kterou si ani netroufám nějak hodnotit  :usmev: . Koneckonců, chybovali v ní oba protagonisté a asi jen šachový motor je schopen vše spočítat až do konce.
Vlastně ani ne spočítat, šachový motor by nahlédl do databází koncovek  :usmev: . Varianty v partiové ukázce pocházejí „z dílny“ Stockfishe. Nechtělo se mi ztrácet čas přemýšlením nad tímto hlavolamem.

 

 

V dnešním šestém kole čeká Narayanana dost nepříjemný(?) soupeř, Nodirbek Abdusattorov.
Do konce však zbývají ještě čtyři kola, takže nemusíme mít obavy, že by se aktuální pořadí už neměnilo  :usmev: .

Mimochodem, zajímavý je pohled na první desítku aktuální tabulky.
Mezi vedoucími hráči jsou čtyři hráči pod 20 let (U20), přičemž až na Nakamuru ani ostatní nejsou nijak staří. V první desítce jsou čtyři reprezentanti Indie, tři hráči z Uzbekistánu a po jednom „zástupci“ mají USA (Nakamura), Írán (Maghsoodloo) a Kazachstán (Jumabayev).
Marně byste tam hledali nějakého Evropana, ti se nacházejí (včetně Carlsena) až ve druhé desítce prozatímního pořadí.
Na druhé straně je pravda, že třeba Makarian a Paravyan (oba dva FIDE-Rusko) mají čtyři body, stejně jako hráči v TOP Ten, ale jak víme, Rusko „přešlo“ z evropské části FIDE do asijské  :usmev: .
Takže až zase někdy prohraje Česká republika s nějakými „saláty“ z Asie, nepohoršujme se nad úrovní našeho šachu a raději začněme zkoumat, s kým jsme to vlastně prohráli.

Ještě jedna zajímavost. V turnaji měl hrát Praggnanandhaa Rameshbabu a nakonec nehraje. Hraje však jeho sestra Vaishali Rameshbabu. A nehraje nijak špatně. Po pěti kolech má čtyři body a zatím jí patří pátá příčka průběžného pořadí.
V šestém kole ji čeká její krajan Gukesh, který má o půl bodu méně než Vaishali, takže se dá čekat, že se ji bude pokoušet „zlomit“.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Filipec

Je radost číst články pana Luboše Zimnioka – mnoho zajímavých postřehů, vtip, nadhled.

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x