Nuda v Porubě, živo ve Frýdku-Místku

Druhým kolem pokračovala v neděli šachová Extraliga družstev. Čtyři týmy v prvních dvou kolech vyhrály, tři družstva jsou naopak na chvostu tabulky bez jediného bodu. To však neznamená, že by se z toho dalo už teď usuzovat, jaké kdo má šance.

 

Moravská Slavia Brno je jedním z týmů, které byly dvakrát úspěšné, V prvním kole si Brno poradilo s Líněmi, ve druhém jej čekal pražský klub ŠŠ Vávra a Černoušek Unichess. Brňáci své soupeře jednoznačně přehráli.  Tím nechci říct, že by ve všech partiích stáli na výhru  :usmev: , ale že zápas měli plně pod kontrolou.
Síla Slavie spočívá na předních šachovnicích. Erwin L’Ami a Jan Krejčí vyhráli o víkendu obě své partie a když se k tomu přidá dobrý výkon ostatních hráčů a trocha štěstí, nepřekvapuje, že je „Morenda“ v čele tabulky.
Unichess nastoupil v téměř kompletní sestavě, ale ani to nepomohlo.
Poprvé zasáhl do bojů Pavel Vávra a v partii s Jakubem Roubalíkem stál velmi dobře. Sedm minut z jedenácti spotřeboval Pavel Vávra na přemýšlení o tahu 28. … Sd6. I když měl Jakub Roubalík v té chvíli už jen 48 vteřin, projevil výborný taktický postřeh a partii zakončil matovým útokem.

 

 

Předčasný vánoční dárek dostal i Jakub Kůsa. Petr Šimek triviálně přehlédl ztrátu figury.

 

 

ŠK Moravská Slavia – ŠŠ Vávra a Černoušek Unichess 6½ : 1½

 

Hotel Don Giovanni viděl druhé vítězství Nového Boru poměrem 5-3. Jako domácí tým tentokrát proti Novému Boru nastoupilo družstvo Šachy Hošťálková. Nový Bor podobně jako v prvním zápase dominoval na prvních deskách.
Při přehrávání partií mě překvapilo, že Mateusz Bartel má podruhé bílé figury  :usmev: a až poté jsem zjistil, že ve druhém kole vynechal zápas Thai Dai Van Nguyen. Místo něj naskočil do sestavy (neúspěšně) další náhradník Václav Paulus. Nový Bor vyhrál na prvních třech šachovnicích, prohrál na posledních dvou.
Důležitý bod přidal Josef Havelka, který porazil černými figurami Christopha Menezese.
Štěpán Žilka i podruhé zvítězil, problémy měl Mateusz Bartel v partii s Cyrilem Ponížilem. V ostré pozici se však orientoval o něco lépe než jeho soupeř a mohl dokonce i pomýšlet na vítězství, spokojil se s remízou.

 

 

Šachy Hošťálková – 1. Novoborský ŠK 3 : 5

 

Sigil Fund Pardubice vyhrál i druhý zápas. Jeho nedělní soupeř, INGEM-ŠK Líně, měl v prvním dvoukole evidentně problémy se sestavou. Bez cizinců, kteří by měli hájit přední desky, je to těžké.
Za zmínku stojí, že v dresu Pardubic o víkendu zářil Jáchym Němec. Dvě partie, dva body.

 

Sigil Fund Pardubice – INGEM – ŠK Líně 5½ : 2½

 

ŠK Zikuda Turnov – ŠK Slavoj Poruba, osm remíz.
Co k tomu napsat  :usmev: ? Snad jen tolik, že Turnov se po porážce v prvním kole zřejmě spokojil s bodem za remízu.
Ratingově měla Poruba mírnou převahu především díky osmé šachovnici, kde za Turnov nastoupila Tereza Rodshtein proti Lukáši Klímovi, Turnov měl vyšší ratingovou převahu na šesté šachovnici, kde nastoupil Václav Finěk proti Petrovi Veličkovi.
To byly také jediné dvě partie, ve kterých se bojovalo. Zbývajících šest dvojic remizovalo prakticky bez boje.
Je celkem úsměvné (nebo smutné?), že nejbojovnějším hráčem Poruby o tomto víkendu byl nejstarší hráč, Petr Velička. Spolu s ním se snaží ještě Lukáš Klíma a Jakub Szotkowski, výkony ostatních hráčů Poruby nemá cenu moc komentovat.
Stylem „hlavně neprohrát svou partii“ se Poruba možná prorube zpět do I. ligy.

 

ŠK Zikuda Turnov – ŠK Slavoj Poruba 4 : 4

 

Slavia Kroměříž v prvním kole prohrála s Novým Borem, ŠK Dopravní podnik Praha naopak v prvním kole bodoval proti Hošťálkové. V souboji Kroměříže s DP Praha byli úspěšnější „domácí“ hosté  :usmev: , tedy Kroměříž, která byla v pražském utkání vedena jako domácí tým.
Kroměříži dobře hraje jejich první deska. Szymon Gumularz má ze dvou utkání 1.5 bodu a v neděli prokázal svou vůli po vítězství, když v těžké koncovce porazil Arturse Neikšanse. Velmi dobře si vedl i kroměřížský Jan Rubeš, který nedal žádnou šanci Janu Miesbaurerovi.

 

 

Slavia Kroměříž – ŠK Dopravní podnik Praha 5 : 3

 

Srovnáte-li zápas Turnova s Porubou se zápasem Výstaviště Lysá nad Labem – BŠŠ Frýdek-Místek, je to jako byste srovnávali den a noc. Zatímco prvně jmenovaná dvojice se ani moc nesnažila bojovat, v zápase Lysé a Frýdku-Místku se bojovalo s otevřeným hledím.
Je jasné, že v takových zápasech se hráči dopouštějí i hrubých chyb, ale je to mnohem sympatičtější, než když někdo bezchybně odehraje několik tahů podle teorie a dá partii za remízu.
V zápase Lysé s FM skončila rychle jen partie na první šachovnici. Zbytek partií byla pořádná řežba  :usmev: .
Remizovalo se sice na druhé a osmé desce, ale byly to remízy po tvrdém boji.
Na třetí šachovnici zřejmě Vojta Plát přehlédl Antoniewského mezitah 25. … Ve8 s hrozbou matu, po čemž ztratil materiál a celý bod.

 

 

Vynikající taktický cit projevil Honza Vykouk v partii s Richardem Stalmachem. Tah 37. Sf3 nevypadá na první pohled jako hrubá chyba, ale černý našel 37. … Dg6 a bylo po partii.

 

 

Vojta Zwardoń jednou prohlásil, že „remíza je prohra, za kterou dostanou oba hráči půl bodu“ . Sympatické je, že se tím řídí i ve své hře. Někdy je však „remízová“ prohra víc než normální prohra  :usmev: .
Vojta se občas pouští do bezhlavých útoků a také tentokrát hrál asi na maty(?), ale zřejmě mu něco uniklo v propočtu, Tomáš Kraus beztrestně „zkonzumoval“ figuru.

 

Vojta se občas pouští do bezhlavých útoků…

 

 

 

 

Výstaviště Lysá nad Labem – BŠŠ Frýdek-Místek 3½ : 4½

 

Odkazy:

Web soutěže
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x