V pravý čas?

Není žádným tajemstvím, že v turnajích hraných švýcarským systémem rozhodují poslední kola. Jistě, nelze mít před posledními koly nula bodů a věřit v medaili 🙂 , ale pokud jste někde těsně „pod vrcholem“ , mohou vás poslední kola „vystřelit“ vysoko. Nebo také naopak 🙂 . ME družstev se blíží ke konci.



 

Prohra českého týmu s Francií v open turnaji v sedmém kole je nepříjemná, nikoli tragická. V konečné tabulce nakonec můžeme být výše než Francouzi  :usmev: . Ve „švýcarech“ opravdu rozhodují poslední kola a dobrý finiš.
Ale pozor!
Jeden kolega, který v jakémsi open turnaji prohrál vše od třetího kola „švýcaru“,  kdysi vtipně poznamenal, že s těmi posledními koly mám sice pravdu, ale nikdo neví, která kola jsou ta poslední  :smich: .

Z vlastní zkušenosti však mohu říct, že vás někdy prohra v pátém či šestém (nebo i sedmém) kole může opravdu „vystřelit“ vysoko, protože cestou nahoru sbíráte „saláty“, kteří se do popředí dostali jaksi nedopatřením a postupně klesají dolů. Problém je, že ne vždy dostanete „saláty“  :smich: .

Češi prohráli se silným týmem Francie. Žádná tragédie. Prohra jednou musela (?)  přijít.

David Navara měl na první šachovnici bílé figury s Etiennem Bacrotem. David si od zahájení budoval dobrou pozici a zdálo se, že soupeře časem „zadusí“ , zvlášť poté, co získal pěšce. Bacrot však hrál vynalézavě a pokusil se aktivizovat svou věž a střelce. Koncovka možná byla za bílého vyhraná, ale asi jen málokdo by čekal, že k remíze povede zisk dalšího pěšce, po 25. Sxa6 už se to za bílého zřejmě nedá vyhrát.
K výhře vedl tah 25. e5, ale to je tah, který „normálního člověka“ jen tak nenapadne. Když se podíváte na počítačové varianty, má to logiku. Po 25. e5 se dostane i druhá věž na královské křídlo a černý a-pěšec se daleko nedostane, ale dokud neuvidíte závěrečné pozice z „motorových“ analýz, takový tah vás jen tak nenapadne  :usmev: .
Takže ano, kdyby byl David nějakým způsobem „napojen“ na počítač, mohl vyhrát  :usmev: .

 

 

Thai Dai Van Nguyen měl včera smůlu. Ne, neudělal žádnou „tragickou“ chybu, ale Jules Moussard prostě sehrál fantastickou partii a bylo úplně jedno, kdo proti němu sedí. Tahle partie Francouzovi dokonale vyšla. Jen těžko se hledají Vanovy chyby. Několikrát možná mohl hrát lépe, ale zlom přišel asi až ve 43. tahu. Tah 43. … Da8 vypadá logicky, ale zpětně se ukazuje, že dáma by stála lépe na c8, odkud se mohla dostat „na kobylku“ bílému králi.

 

 

Štěpán Žilka rozehrál s Laurentem Fressinetem Skotskou hru. Zahájení, ve kterém může mít bílý mírně navrch, ale černý by tomu musel „trochu“ pomoci. Fressinet se ale nikam nehnal a zaměřil se na bezpečnost, remíza.

 

 

Škarohlídi se konečně dočkali  :usmev: .
Na čtvrté šachovnici nastoupil Richard Stalmach a prohrál s Maximem Lagardem.
Tragické je, jak prohrál  :smutek: . Richard sehrál černými skvělou partii a asi nikdo nečekal, že se dá jeho pozice prohrát. Dámská koncovka s nestejnými střelci, v níž měl Richard o pěšce více, nevypadala na to, že by mohla rychle skončit.
Ale stalo se.
Po šachu na f7 (37. Df7+) má černý jediný tah, po němž neprohraje. Být to v časové tísni, bylo by omluvitelné, že černý nenašel tah 37. … Kd6, ale Richard měl na hodinách kolem dvaceti minut a zhruba deset minut spotřeboval na ústup 37. … Kb6?? , po kterém buď dostane černý mat, nebo přijde o dámu.
Chce-li někdo naše mladé hráče kritizovat, pak tato partie je výbornou příležitostí  :usmev: .
Je paradoxní, že černý hrál proti ratingově mnohem silnějšímu soupeři takřka dokonalou partii, ale pak udělal blundr, za který by si měl „nakopat“ .
Stává se, ale Richarda alespoň může těšit, že kritici budou z jeho hrubky nadšeni  :smich: .

 

 

 

 

 

Prohra není zrovna příjemná, ale všechno zlé je k něčemu dobré  :usmev: .
Po případné výhře by náš tým vyskočil v tabulce moc vysoko a dostali bychom těžkého soupeře. A jak víme, poslední kola rozhodují, takže porážka možná(?) přišla v pravý čas.

 

 

 

Ženy „jen“ remizovaly s Belgií.
Možná to kapitán ženského týmu Tomáš Polák viděl podobně jako já  :usmev: , tedy že by to mohl být lehký zápas, a tak nechal odpočívat Julii Movsesian.

Zápas to měl být lehký a dovolím si to tvrdit i teď, když už znám výsledek a viděl jsem partie.

Natálie Kaňáková na první desce neměla lehkou soupeřku. Hanne Goossens nehraje špatně a rating má dokonce vyšší než Natálie, ale naše hráčka ve výměnné variantě Francouzské obrany neměla problém s vyrovnáním a následnou remízou.

 

 

Na druhé desce se asi čekalo více od Nataši Richterové. Daria Vanduyfhuys však také není žádné „ořezávátko“ a o šachu ví dost na to, aby získala s naší hráčkou lepší (vyhranou?) pozici. Nataša přišla o pěšce už v zahájení a pak přešla výměnou lehkých figur do špatné koncovky těžkých figur, kterou Stockfish místy hodnotí jako vyhranou, ale víme, že tyto koncovky v praxi nebývají tak jednoduché.
To se ukázalo i při partii.
Sedět proti Nataši silná hráčka, asi by to byl rychlý konec, ale Daria si nechala vyměnit dámy (33. … Kf8?), což by samo o sobě nebylo špatné, ale při výměně si silně znehodnotila postavení pěšců na dámském křídle. Pak už se to nedalo vyhrát (bez hrubých chyb) za žádnou stranu.

 

 

Anna Lhotská prohrála s Tyani De Rycke. O výsledku rozhodla až časová tíseň naší hráčky. Koncovka věží a střelců s pěšcem méně byla sice za černou špatná, ale nemyslím si (moc jsem se na to nedíval), že by měla být prohraná.

 

 

Olga Sikorová jednoznačně přehrála Nelu Vanhuyse. V průběhu časové tísně a těsně po ní se sice naše hráčka trochu „zamotala“ , ale soupeřka svých remízových šancí nevyužila.

 

 

 

V předposledním kole si muži zahrají s Litvou, ženy budou hrát se Švédskem. V obou zápasech jsou naši hráči a hráčky favority, ale nezapomínejme, že šachy jsou sport  :usmev: .

 

Odkazy:

Web pořadatelů
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na lichess.org

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
31 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
chess

Tak David si zahraje (myslím, že bílými) s Magnusem, moc fandím a těším se, jen v pohodě předvést soustředěný výkon, Magnus Davida zná a respektuje, velmi dobře ví, jaký je to hráč.

David Navara

Tak dnes soupeř zvolil remízovou variantu, s čímž jsem musel počítat, byla to jedna z možností. Jen nechápu, proč online přenos ukazuje 12 tahů, když jsem jich odehráli 14 a soupeř reklamoval trojí opakování spojené s tahem 15.Sd2. V poslední době hraji častěji Ragozinův systém, ale proti tomu tady soupeř už také jednou „sušil“. (Laurusas – Yilmaz)

Pavel Chrz

JJ Davide, když bílý nechce hrát, tak v určitých variantách s tím černý nic neudělá. Snad to byla od Tebe i remíza pro tým, pro výhru týmu.
Zítra to dáte s kýmkoliv, výhru a skvělý výsledek. Fandíme.
Díky moc, že sem píšeš, ale nech další příspěvek až po posledním kole.

Tomáš Filipec

Můj předchozí komentář byl „samozřejmě“ k partii GM Davida Navary :-).

Tomáš Filipec

Tah 25.Sxa6 je třetí nejsilnější, o něco málo lepší je 25.Se2 s maličkou výhodou bílého. Po 25.e5 (to umožní bílé věži a4 pokrýt pěšce g7 po případném napadení tahem …Vc7) je pozice vyhraná: 25…Vc1+! 26.Kf2 Vc7 27.Vg4 Vf7+ 28.Kg1 (dobré je i 28.Ke1) Ke7 29.Se2 Kd7 30.Sc4 Sd5 31.Sxd5 (nebo 31.Sxa6 +-) exd5 32.Vg6 Ve7 33.Vxa6 Vxe5 34.Va7+ Kd6 35.Vh6+ Kc5 36.Vc7+ Kd4 37.Vh4+ Kd3 38.Vf7 +-, ale snadné to stále ještě není, i když převaha je cca 10 pěšců :-).

David Navara

To 25.e5! tam bylo a při přesné hře to nejspíše vyhrávalo, i když za šachovnicí je vše mnohem méně jasné. Pokud jsem 25.e5 zvažoval, hned jsem to zavrhl kvůli 25…Vc5, což by na mém místě udělal kdekdo. Odevzdávat pěšce e5 se šachem se člověku nechce. Teď tam sice vidím variantu se ziskem figury, ale to je až dnes, po „počítačové nápovědě“, že 25.e5! vedlo k velké převaze. To porovnávání tahů 25.Se2 a 25.Sxa6 mi připadá úsměvné. Z praktického hlediska mi připadá nadějnější 25.Sxa6, nějaké (de)setinky v hodnocení pomalého počítače na Chess24 nejsou v tomto ohledu podstatné.
Obě strany udělaly v partii po jedné chybě, což je dobrá bilance. A pokud pominu blížící se konec turnaje, zrovna tohle není chyba, kterou bych si nějak vyčítal. Jsme lidé, ne stroje.

kraken8

Pane Zimnioku, při vší úctě k Vám si myslím, že tady by se s Vámi dalo polemizovat. Je totiž zcela evidentní, že situace ohledně reprezentace je tristní. Žabomyší války o to, kdo a jak a co za to může, to my tady ani na nekonkurenčním webu nevyřešíme, to by si museli vyřešit jen a jen přímo zainteresovaní. Každopádně je zcela zřejmé, že na ME neodjela ani zdaleka ta nejsilnější reprezentace a řeči o mládí a s tím spojené budoucnosti jsou v případě Jana Vykouka, ročník 2000, který cca 5 posledních let výkonnostně stagnuje, úsměvné. Nedá mně to, abych tady nenapsal jednu paralelu. Naše fotbalová reprezentace, trenér Šilhavý, který podle odborné i laické veřejnosti neumí vést tým po taktické stránce, naprosto podivné nominace, na povrch už vyplouvají i neshody typu Barák, hra, která je příšerná, ale výsledek? Vypadá to, že nakonec cíl splněn bude, peníze tím pádem na svaz přitečou, my uvidíme reprezentaci na ME a všechno bude zase dobré. A nebo ne?

Pavel Chrz

A to píšete Krakene hodinu před tím, co byla zveřejněno nová informace.
 
Zpět k šachu, naopak od Šilhavého, Bolek jako kápo byl přijat, že má respekt. Dokázal rok co rok okoučovat tým z daleko silnějších hráčů, jak naše repre. A nebyli obvykle favorité na „mistra klubů Evropy“. Jen pisálci od netu, co nikdy nic nedosáhli, to komentovali, „já mít tolik peněz, dokáži to také“, zakývou jen laici. Kdepak, čím větší hvězdy, tím těžší situace pro kouče. V Rusku by od začátku devadesátek mohli vyprávět….kolikrát pohořeli na olympiádách, kapitán to nesladil dohromady první nasazený hvězdný tým.
 
Nehodnotím, zda se měla vybrat zrovna tato sestava (byť je mi sympatická šance pro Honzu, pochází a žije v Mostě, našem kraji, kde šachově rostl), nehodnotím sestavu. Říkám, pan kapitán Bolek dostal důvěru, tak má právo zvolit jakoukoliv. Nicméně jako v každé hospodě se řeší fotbalová sestava, tak se mezi veřejností může řešit ta šachová. Odborně říkám, když není šéf, co řekne, bude to tak, místo toho by sestavu řešily 2 komise a výbor, tak je to určitě špatně.

lubomir1959

Řadu let jsem byl trénován a trénoval, takže něco o tvorbě sestavy taky vím. Jasně, má-li nést kapitán v šachu nebo trenér ve fotbale za výsledky zodpovědnost, pak musí mít právo vybrat si hráče, kterým věří, ať se to komu líbí nebo ne. Pane Chrzi, ale všechno má své hranice. Věřím tomu, že mnozí nebudou se mnou souhlasit, ale nominační kritéria musí platit stejně pro každého, bez ohledu na to, jsi-li oblíbený nebo ne. Na prvním místě musí být výkonnost a přínos pro tým! Zrovna tak tolerovat porušování životosprávy prostě nelze! Radši obecně hrajme se slabšími hráči, ale s takovými, kteří, ať už na fotbalovém hřišti nebo u šachovnice, nechají duši a bude pod nimi (s nadsázkou napsáno) hořet tráva či šachovnice.

kraken8

Pane Chrzi, Bolek jako kápo byl přijat kým? Protože mně rozhodně nepřijde, že byl přijat hráči jako Michalík, Štoček, Hráček … Pláta asi vynecháme, ten by možná nepřijal nikoho   :usmev: Každopádně pan Boleslav to má v Budvě hodně jednoduchý, tam prostě není co koučovat, sestava na každý kolo je pro první tři šachovnice jasná a jestli bude hrát na čtvrté šachovnici Stalmach nebo Vykouk, tak to je fakt jedno. Z mýho pohledu jsou to vyhozený peníze, protože třeba Navara by se jako hrající kapitán vyloženě nabízel. Ale dělejte si to na svazu jak chcete, z mýho pohledu se od toho fotbalovýho ničím nelišíte, snad jen tím, že ve fotbale se točí násobně víc peněz. Ostatně, lidé jsou všude stejní, nemyslete si, že zrovna šachisté jsou něčím výjimeční…

kraken8

Jo, ještě něco. Nedokážu si představit tu mediální smršť, kdyby se po reprezentačním zápase třeba někde v Kišiněvě nechal sám sobě napospas fotbalista s tím, že se má domů dopravit sám, že ostatní s ním odmítli cestovat… Buďte tam na svazu rádi, že šachy v podstatě nikoho nezajímají …

Pavel Chrz

Krakene: To byl obrovský prů_ser hráčů a hráčů v roli řidičů, to se ví. Nešlápnu na plyn, dokud není pro všechny zajištěna cesta zpět. Jinak bych dopředu věděl, že končím. To se nesmí stát.

kraken8

No vidíte, jak si to umíte obkecat. A já blbec bych si řekl, že za tyhle věci odpovídá kdokoliv jinej než hráči ? Minimálně v rovině osobní zodpovědnosti … Takže hráči jo, říkáte?

Pavel Chrz

To ví přeci každý, čí to byl průšvih, kromě jednoho nejmenovaného webu… Jste šéfem klubu, vypravíte a uhradíte 2 auta, 2 řidiče na 8 lidí na ligu. Oni se tam pohádaj a jednoho tam nechaj. Klidně odjedou. Kdyby to byla vaše vlastní děcka, tak napište, co s nimi asi provedete. Jsou to členové klubu, kde jste šéfem, či kapitánem. Pozvete je na kobereček a seřvete je, že nikdo neměl právo šlápnout na plyn, dokud nebude situace vyřešena. Nebo snad je to jinak? Či se přikláníte k názoru, také tam byl zmíněn názor, že měl předseda úkolovat na dálku svou manželku: „Chlapi co s ním žili 14 dní se ho bojej vzít do auta, ženský vy jste odolnější, hoďte ho dom nebo alespoň na letadlo“. Tento názor vůči ženám je snad v dnešní Evropě nepředstavitelný.

kraken8

Štěpán Žilka 
Michal Konopka věděl už dopoledne před devátým kolem, že s člověkem, co má silný kašel, v jednom autě nepojedu, bez ohledu na to, jestli bude mít negativní test nebo ne. Nemám důvod riskovat covid, chřipku nebo bronchitidu jen proto, aby svaz ušetřil pár korun. Nikdo by mě neodškodňoval za to, kdybych byl po návratu nemocný. Ani Honzu, který by to navíc mohl dovézt malému. Zbyněk to na místě řešil, ale kombinace nemoci a možná trochu i vztahů s ostatními hráči nepřinesly řešení. Tak jsem Vojtu u večeře informoval, že buď a nebo si Honza pragmaticky do svého auta vybral toho zdravého. Jel jsem na ME v roli hráče a zbytek není moje starost. Informoval jsem o tom kapitána v maximálním předstihu, cca hned po tom, co Vojta řekl, že nehraje a Honza mi potvrdil, že od něj slyšel během noci silný kašel. Přepravu nemocných osob není v mé kompetenci řešit a není můj problém, že na tohle není svaz připravený. Oceňuji, že Vojta nenastoupil na partii nemocný, i když by to jistě zvládl. Říkal jsem, že mohu jet s někým jiným, vlakem nebo letecky a není to pro mě žádný problém. Jenže toto řešení nedávalo moc velký smysl, protože by stále Vojta mohl někoho nakazit. Jak správně v takové situaci postupovat je otázka spíše na hygienu nebo ministerstvo zdravotnictví. Já se staral o své zájmy. Ať si dělá taková rozhodnutí a vyjádření každý sám za sebe. Lidé mají na rýmičku různé názory.

Pavel Chrz

Štěpáne, nenech se rušit od přípravy, ať se zítra zdaří. To jen Kraken sem přenesl něco starého z jiného webu kde píšou, že za vše může svaz. K tomu tehdy „hlavní šéf“, „prodloužená ruka“ ze svazu, kvůli paradoxně-nesmyslné situaci s předpisy mohl s vámi analyzovat, bavit se, jíst, spát, ale musel spěchat na hromadnou dopravu neb s vámi nesměl neočkovaný jet. Jinak je to úloha šéfa výpravy, že odmává odjezd až bude o všechny postaráno a to jakkoliv, ale bude. Do té doby se praporek k odjezdu nezvedne. Možná jsem stará škola, ale jinak to být nemůže.

Pavel Chrz

…. to píše Kraken (něco vygooglil), já už se lekl, že se nechá Krakenovou vzpomínkou z před 2 lety Štěpán dnes vyrušit.

I kdybych ho někdo 100x nechtěl někdo vzít do auta a má k tomu legitimní důvod, čekám, až se situace vyřeší. Jakkoliv, ale bude o Vojtu postaráno, nešlápnu na plyn.
 
Jsme kdysi v mládí zač. 90. let min. století byli třemi auty, 12 lidí, v Pardubkách. Při odjezdu zpět se jednomu auto pokazilo. Sháněli jsme v neděli opravnu. Nějaký důchodce, makal na tom hodiny, pak ještě něco nefungovalo a čekali jsme zbývající 2 auta, 8 lidí, až bude pojízdné, od 12.h do večerních hodin. Abychom kdyžtak jakkoliv pomohli s dopravou. Byli jsme všichni mladí, nespoléhali na někoho jiného.
Tak by to mělo být „morálně“ vždy.

lubomir1959

Přesně tak, pane Chrzi, souhlasím s vaším příspěvkem. Pokud je to v ČR a jen autem, tak lze cestovat i vlakem nebo autobusem, ale pro mě je nepředstavitelné spoluhráče nechat bez pomoci. A tím víc nemocného v cizí zemi! Nejsem advokát, nemám úplně všechny potřebné informace o zdravotním stavu daného hráče, nicméně za určitých okolností by se mohlo jednat o porušení §150 trestního zákoníku, což by mohlo vést až k trestnímu stíhání zodpovědných(é) osob(y)!

lubomir1959

Pane Žilko, mám za sebou lékařskou fakultu, takže vím, že v dnešní době lze i silný kašel ztlumit správnou léčbou. To mi chcete tvrdit, že nebylo možné včas kontaktovat lékaře v ČR? Jasnou POVINNOSTÍ vedení svazu bylo zajistit hráčům dopravu zpět! Chápu, že v takovém případě, jak jste to popsal, to nechtěl nikdo z hráčů riskovat, ale bylo povinností kapitána jednat s vedením svazu a situaci vyřešit a ne nechat nemocného člověka v cizí zemi. To je možná i na trestní stíhání viz §150 trestního zákoníku. Silný kašel sice není bezprostředním ohrožením života, ale může být příznakem např. zápalu plic, který již ohrožením života být může! Povinnost hráčů to není, od toho je tam kapitán, aby svazu sdělil, jaká je situace.
 

David Navara

Tehdejší kapitán shodou okolností kandidoval proti současnému vedení svazu, takže kritiku svazu v této souvislosti moc nechápu. (Dotyčný šachům velmi rozumí, v roli kapitána se snažit a nezmiňuji to, protože bych ho chtěl kritizovat, jen nechápu, proč někteří při kritice svazu poukazují právě na tuto nešťastnou epizodu. Osobně mám pocit, že za tehdejší situaci jsme více či méně byli odpovědni všichni, i když někdo více a někdo méně. A nechce se mi to rozebírat ještě po dvou letech.)
Jinak Bolek je výborný kapitán, tohle určitě není funkce pro mne.
Tentokrát nebyl ve formě, což se projevilo hlavně ve druhém kole. Před turnajem i v jeho první polovině mi nebylo dobře. (Nebyl jsem nemocný, jen velmi nervózní a unavený. Čemuž jsem snad mohl částečně předejít, ale nikdy jsem neuměl pořádně odpočívat a zrovna teď se mi to vymstilo.) Sestavu by asi pět různých kapitánů vybralo pěti různými způsoby. Kritika sestavy je legitimní, ale podle mne naprosto nevhodná během posledních týdnů před soutěží a zejména během ní. (Lidé nejsou kameny a něco podobného je může vyvést z míry. Což se možná nestalo, ale nevhodně načasovaná kritika může družstvu uškodit i více než papírově trochu slabší sestava.)

David Navara

Ten minus dávám především za načasování zprávy. Psát něco podobného před rozhodujícím zápasem posledního kola mi připadá dost přes čáru. (A také mám pocit, že Štěpánovo vyjádření původně nebylo určeno ke zveřejnění.)
Naštěstí jsem se na tuto diskusi podíval až po dnešní partii, varovalo mne podezřele vysoké množství komentářů.

David Navara

Samozřejmě to je velký problém, ale Bolek tehdy nebyl kapitánem, takže s letošní soutěží to moc nesouvisí.

Pavel Chrz

Nevím, jestli víte vše o fci kapitána, když by Navaru otravoval někdo, jestli remis, tak je možné touto situací ztratit i bod a půl. Krom toho být trochu psychologem i po prohrané, vyhrané bitvě, přípravě na těžkého i jako by snadného – pozor, soupeře. Pan Bolek toto vše dokázal opakovaně na mezinárodní scéně se silnějšími hráči – a úspěšně. Jistě že nevzatým (co chtěli reprezentovat) se nikdy počínání trenéra, kouče, líbit nebude. Psal jsem, že nehodnotím sestavu, ale když byla dána p.Boleslavovi důvěra, má to právo.

Pavel Chrz

…myšleno třeba v časovce, hrajícího kapitána nebo obou, to se nějednou na klubové scéně stalo, že kapitán kvůli vyrušení prohrál vyhranou a ještě ve stresu řekl jinak. Takže při vší úctě k velmistr Davidu Navarovi, tento nápad škrtám. PS: Jinak já nejsem „na svazu“, ale byl jsem jako fanda třeba na čtyřech olympiádách, tak mi osud repre leží na srdci.

kraken8

Pane Chrzi, to o té nabídce remízy vím. A proto považuju za absurdní, aby o tomhle rozhodoval šachista síly pana Boleslava. Ale nakonec, proč ne? ?

kraken8

Pane Chrzi, vy si pořád jedete to svoje, ten svůj styl, abyste byl s každým zadobře, no a nezlobte se, tohle prostě nemám rád. Upřímně řečeno, jsem už na vás alergický, takže se snadno nechám vyprovokovat k tomu, co normálně nedělám, viz zkopírované vyjádření (pravděpodobně) pana Žilky. Mimochodem, vy napřed napíšete, že „případ Plát“ mají na svědomí hráči řidiči a to, že to pan Žilka poněkud vyvrací (i když na nekonkurenčním webu, kam ale rád chodíváte taky a je vás tady takových víc, včetně mě), vám pak nebrání v tom, abyste mu tady pak servilně „neodpovídal“ v přátelském duchu. Ježíšikriste, tohle fakt nemám rád. To je něco tak hnusného, tak ubohého. Pokud aspoň trochu oceňujete zpětnou vazbu, tak věřte, že vy se vyjadřujete jako kovaný bafuňář. Každopádně jste naprosto splachovací bez jakékoliv sebereflexe. Budu se snažit na vás už nereagovat, ať to tady nezaplevelím ještě víc.

Pavel Chrz

Pane Krakene, (rád bych Vás oslovil normálně), ale nevím jméno.
Já, že chci být s každým zadobře???? Úsměv. Moc bych chtěl, ale to bych nemohl tolik desítek let bafuňařit. Říkám každému, co si myslím.
To ví o mě každý, kdo se zde pohybuje. Proto ( k mé nelibosti) holt někdo se se mnou nepřátelí nebo ne tolik přátelí. Přesto je to jen nepatrná množina.
 
Jistě, je výjimka (napálil jste mě s titulkem, neprohlédl jsem, že to nepíše on). Ta výjimka je sportovně opodstatněná. Když by se opravdu ozval reprezentant před klíčovým kolem. Že na základě Vaší vytažené věci z před dvěma roky a mojí reakce, by zde začal psát, jak to bylo. Tak jsem reagoval smířlivě, ve stylu …. teď hlavně, ne….vše v dobrém. To snad každý sportovec chápe. Pak se ukázalo, že to byla jen Vaše práce, kopii jste uvedl Vy, co psal ŠŽ tehdá. Neprohlédl jsem napoprvé v rychlosti.
 
Ano, i příště, kdyby se nedejbůch reprezentant vložil do debaty při klíčových okamžicích reprezentace, znovu odpovím, „ok, máš pravdu, hlavně ne teď se nechat vyrušit“. (Třeba jindy si řeknu). To snad dokážete pochopit, to pochopí každý, kdo se kolem sportu pohybuje a má ty nejlepší úmysly. Máte tak ode mě ze včera nechtěný důkaz.

lubomir1959

Nedá mi to, pane Zimnioku, abych nereagoval. Zkušenost není ještě záruka úspěchu, sám velmi dobře vím, jak těžké je někdy porazit elově slabšího hráče, když tedy „musím přece vyhrát“. A ten slabší hráč nechce žádnou chybu udělat a já se nemám jak prosadit. Pak přijde rovná koncovka, jakmile začnu hrát násilně na výhru tak co? No jasně, jak jinak, udělám chybu a prohrávám. Takže já osobně považuju každý extrém za špatný, jak jen zkušenost, tak jen mládí. Já se nepovažuju za proroka, abych dokázal odhadnout, jak dopadne zápas, kdyby místo jednoho, hrál někdo jiný. Když to vezmu z pohledu reprezentace: někdo z těch talentů by měl dostat příležitost, to ano, ale základ by měl být ta zkušenost. V prvé řadě by ale ti přední hráči měli být aspoň osloveni, bez ohledu na to, jak jsou „oblíbeni“ u vedení svazu. Vždycky by se měl najít rozumný a přijatelný kompromis. Ano, v některých týmech hrají jen 20 letí a mladší kluci, ale jak by náš tým dopadl, kdyby sestava byla třeba David, Van, Stalmach, Finěk, Vykouk? Ještě že tam nyní máme Štěpána Žilku, který až na jedno zakolísání hraje skvěle. Pro mě to není překvapení, kdyby to bylo na mně, udělal bych jako kapitán všechno možné, jen abych Štěpána měl i loni v Chennai…

kraken8

Pane Zimnioku, děkuji Vám za Váš názor. Ono to tak asi nevypadá, ale já nemám s aktuální reprezentací vůbec žádný problém. Navara, tam není co řešit, Van je naše jednoznačná dvojka a nejde mu nefandit už jen z toho důvodu, jak těžkou životní cestu si zvolil (alespoň pro aktuální životní fázi), Žilka je podle mě ještě silnější hráč, než ukazuje jeho Elo a začlenění Stalmacha je do budoucna určitě přínos, pokud teda se chce šachům věnovat i pak, ale tyhle informace já neznám. Já osobně bych šel ještě dál a místo Vykouka bych nominoval Fiňka, ale zase, co já vím, jestli by vůbec chtěl jet? Já to všechno myslel spíš tak, že je zcela evidentní, že momentálně se šachové prostředí pohybuje v poněkud divokých vodách a určitě je hodně problémů k řešení … a nemyslím si, že se to jmenováním pana Boleslava zlepšilo … Věřím, že i já, jako naprostý amatér šachista, si může dovolit napsat svůj názor.

31
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x