V Londýně dohráno

London Chess Classic 2023 už je minulostí. V neděli se hrálo poslední kolo třináctého ročníku tohoto turnaje.
Dohrála se i rapidová část Memoriálu Vugara Gašimova a hraje se základní část finálového turnaje série Champions Chess Tour (CCT).

 

Poslední kolo turnaje London Chess Classic bylo už takové „odpočinkové“ . Kdo sleduje cyklistiku, a hlavně Tour de France, ví, že v poslední etapě už se nezávodí  :usmev: .

Mladý Shreyas Royal měl bílé figury s Michaelem Adamsem. Adamsovým cílem bylo neprohrát, protože před posledním kolem měl půlbodový náskok, a ani Royal zřejmě neměl žádný důvod hnát se za vítězstvím. Nejsem si jistý, zda náhodou neuhrál v turnaji další GM normu. Jeho konečné čtyři body sice nejsou nic moc, ale turnaj měl průměrný rating 2647, takže kdo ví….
Tak či tak skončila partie Royal – Adams remízou, což znamenalo, že Adams ještě může být dostižen, ale už nemůže být předstižen  :usmev: .

Mohli se na něj dotáhnout Amin Tabatabaei a Gukesh.
Amin Tabatabaei měl v partii s Moussardem v jedné chvíli velmi dobrou pozici, ale pozice byla plná života a taktických možností, Francouz se nakonec dokázal ubránit.

 

 

Gukesh měl s Niemannem černé figury a po zahájení stál velmi dobře. Jeho pěšci se rozeběhli proti postavení bílého krále a zbývalo jen dokončit vývin rošádou. Ke své smůle si Gukesh vybral rošádu na špatnou stranu. Volba malé rošády je trochu nelogická, protože právě na královském křídle černý útočil, ale horší na tom bylo to, že černý okamžitě přišel o pěšce. Jeho útok skončil dřív, než začal a z pozice mu zůstaly jen ruiny.

 

 

Partie McShane – Volokitin a Bartel – Vitiugov skončily korektními remízami.

 

Výsledky posledního kola:

 

Michael Adams se tak stal samostatným vítězem 13. ročníku turnaje London Chess Classic a k titulu mistra světa v kategorii 50+ přidal v tomto roce další skvělý úspěch.

 

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results


 

V Gabale (Ázerbájdžán) se hraje Memoriál Vugara Gašimova.
Hraje se v poslední době oblíbeným formátem, kdy se hrají dva turnaje-jeden v rapid, druhý v bleskovém šachu.

V Gabale skončil turnaj v rapid šachu a má trochu překvapivého vítěze  :usmev: .
Aydin Suleymanli byl tři kola před koncem ve vedení spolu s Erigaisim a Abasovem a čekalo jej střetnutí s oběma soupeři. V sedmém kole porazil Abasova, ale pak v předposledním kole prohrál s Viditem.
O vítězi rapid turnaje rozhodlo poslední kolo, v němž se Suleymanli utkal s Erigaisim.
Suleymanli dokázal bílými porazit i Erigaisiho a s 5.5 body v rapidu zvítězil.

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

V Torontu pokračovala dalšími dvěma koly základní část finálového turnaje Champions Chess Tour.

Přiznám se, že základní část moc nesleduji  :usmev: , jen se podívám na výsledky a občas mrknu i na nějakou partii, takže to vezmu zkrátka.

Ve třetím kole si překvapivě lehce poradili se svými soupeři Nakamura a Carlsen. Nakamura nedal žádnou šanci Firúzdžovi a vyhrál obě rapid partie jejich minizápasu. Carlsen si s Caruanou dovolil bílými jen remizovat, ale černými v bleskovém závěru Caruanu udolal.
Wesley So zvítězil s Maximem Vachier-Lagravem až v armageddonu. Remíza černými figurami se počítala jako Soova výhra partie a minizápasu.
Celkem dobře se držel „otloukánek“ Denis Lazavik v zápase s Abdusattorovem, nakonec však podlehl v tiebreaku.

Třetí kolo:

 

Ve čtvrtém kole došlo k jednomu překvapení.
Lazavik remizoval obě partie s Vachier-Lagravem a zvitězil v divoké přestřelce v armageddonu. Lazavikova první vyhraná partie v turnaji  :usmev: .

 

 

Zatím se evidentně moc nedaří Caruanovi. Toho využil Abdusattorov a zvítězil v obou partiích.
So si výhru s Firúzdžou vybojoval až v armageddonu a stejně si počínal i Carlsen s Nakamurou.

 

 

Tabulka po čtvrtém kole je zajímavá. Připomenu, že přímo do semifinále postupují první dva hráči, poslední dva hráči vypadávají a zbývající čtyři sehrají zápasy o dvě semifinálová místa.

Tabulka po 4. kole (screenshot z webu chess.com):

 

Odkazy:

Web CCT
Online na chess24.com
Výsledky na chess.com

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x