Zlatokop David

Při pohledu na výsledky včerejšího ME v bleskovém šachu jsem si vzpomněl na svá „dorostenecká“ léta a na knihy Jacka Londona.
Dobrodruh, který v několika knihách popsal vcelku věrně své putování za zlatem v období „zlaté horečky“ , by si jistě smlsnul i na cestě Davida Navary za zlatem 🙂



V rapid turnaji se Davidovi nepodařilo obhájit stříbro z loňského roku. V blicáku měl obhajovat zlatou medaili a titul šampióna Evropy.

V podstatě vše podstatné k bleskovému turnaji najdete už v komentářích ke včerejšímu turnaji.
Já sám za pár hodin jedu k zápasu II. ligy „F“ , abych se dostal cca 100 km z Karviné do Vsetína  :usmev: , takže se nehodlám nijak obšírně rozepisovat o turnaji, který stejně všichni praví fandové jistě sledovali.

 

V rapid turnaji nehráli naši hráči špatně a všichni jsme byli zvědaví, jak si povedou v bleskovém turnaji.
Není žádným tajemstvím, že David Navara hraje blicky i rapid velmi dobře (loni na „Evropě“ v rapidu stříbrný, v „blesku“ zlatý) a Vojta Plát by klidně mohl považovat zrychlený šach za svou doménu, protože rychlé tempo mu vyhovuje a umí ho.

Osobně jsem věřil i Tereze Rodshtein a čekal jsem dobré výsledky i od mladých hráčů. Ne všechny mé předpoklady se vyplnily, ale moc jsem se nemýlil  :usmev: .

 

Fantastický turnaj sehrál David Navara. Jen málokomu se podaří obhájit titul ve zrychleném tempu. Může se vám podařit končit několik let po sobě v horních patrech tabulky, ale vyhrát takový turnaj není jednoduché ani když máte o x-bodů vyšší rating než ostatní.
Problém je totiž v tom, že hraje spousta lidí a hráči, kteří se derou dopředu, se v turnaji nemusí vůbec potkat.
Podle mě jsou takové turnaje částečně „loterií“. I salát může díky dobrému losu přeskočit mnohem lepší hráče a skončit výborně. Naopak, i velmi dobrý hráč může v turnaji skončit díky losu špatně.

David začal „povinnými“ výhrami, ale ve čtvrtém kole přišla studená sprcha v podobě porážky s poměrně málo známým IM Gaehwilerem. O pořadí ve „švýcaru“ rozhodují především poslední kola, takže ani prohra se Švýcarem nebyla překážkou v Davidově spanilé jízdě  :usmev: .
V pátém až sedmém kole nastartoval David cestu za titulem výhrami s ratingově slabšími hráči, ale pak už začalo přituhovat. V osmém kole „opět“ dostal Vojtu Pláta, tentokrát si však hráči oproti jejich rapidovému utkání vyměnili barvy.
V koncovce se hrálo už na vteřinách, ale oba hráči jsou velmi dobrými blicaři, takže ani ve velmi rychlém tempu moc chyb neudělali. Přesto se jim však nevyhnuli  :usmev: .

 

 

Troufnu si tvrdit, že to byla pro Davida zlomová partie v turnaji. David dobře věděl, že Vojta je jedním z jeho konkurentů v boji o přední příčky a taková výhra, navíc černými, vám pořádně zvedne sebevědomí  :usmev: .
David to potvrdil v dalších kolech, kdy začal „chytat“ velmi dobré blicaře. Porazil Ivana Šariće, pak i Haika Martirosyana a Alexeje Saranu. Po výhrách s turnajovou jedničkou (Martirosyan) a dvojkou (Sarana) dostal David ještě i turnajovou trojku  :usmev: .
V předposledním kole měl bílé s Ivančukem a partie skončila korektní remízou. Pro dobré umístění zbývalo neprohrát s Francouzem Bacrotem v posledním kole. Neprohra by však byla málo  :usmev: , David po vynikajícím výkonu zdolal i poslední překážku a stal se mistrem Evropy pro rok 2023.
Zaslouženě, předváděl úžasné výkony.

Výborný turnaj sehrál i Vojta Plát. Nevyhnul se sice porážkám, ale to se ve třináctikolovém turnaji podaří jen málokomu. Vojta nakonec skončil na desátém místě, ale mohl skončit mnohem lépe a snad by se dostal i na medailová místa. V předposledním kole však v partii s Bacrotem vzal střelce na g2 o tah dřív, než měl, a byla z toho miniaturka.
Škoda, mohla to být další medaile pro Českou republiku.

 

 

Thai Dai Van Nguyen hraje lépe klasickým tempem, ale i v „rychlém“ šachu se mu občas podaří uhrát výborný výsledek. Tentokrát to vypadalo nadějně do devátého kola, pak přišla prohra s Bacrotem a po další porážce s Nenežićem už bylo jasné, že se Van mezi prvních deset nedostane.

Z ostatních českých hráčů, kterých oproti rapidu hrálo o jednoho více (+Bára Josef) bych vyzdvihl především výkon Jirky Boušky. Jirka uhrál osm bodů, což sice stačilo „až“ na 87. místo, ale porazil řadu výborných hráčů, mimo jiné třeba i GM Nevednichyho,  a do „blitzratingu“ připsal famózních 200 bodů.

 

Výsledky českých hráčů:

 

Odkazy:

Web organizátorů
Propozice
Výsledky rapid
Výsledky blitz

 

Zdá se, že si David Navara vykolíkoval své území a kope, … a kope… a kope.

Velká gratulace ke ZLATÉ MEDAILI, Davide!

 

 

Loading

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
jaroslav hadrava

Tak velká gratulace Davidovi za neuvěřitelnou obhajobu a přeji i stříbro veteránovi Ivančukovi.
Pokud jde o Vojtu, tak u něj je to především o hlavě. Na ty nejvyšší příčky může dosáhnout jen hráč, který má nejen dostatečnou kvalitu a dostatek štěstí, ale i vysokou míru empatie a schopnosti vcítit se do myšlení protihráče. David toto brilantně ovládá – legendou byl v tomto směru Vlastimil Hort. Vojta jde, bohužel, na všechno (jen) silou a agresivitou (včetně svých komentářů). To stačí tak maximálně na jednorázové rozhození autisty (citace jeho vlastních slov) ale nikoliv na pravidelné úspěchy v takto náročných turnajích. Bohužel pro nás, fanoušky. Důkazem je, alespoň si myslím, jak si ho Bacrot namazal na chleba. Ano, mohl to zahrát lépe, ale zvítězilo jeho ego – teď mu to nandám – a namísto zklidnění a rozvahy přišla osudová chyba.
Třeba mě ještě překvapí, bude-li mít příště větší štěstí, ale moc tomu nevěřím…

Vojta Plát

Pane Hadravo, pobavil jste mě, jen dodám, že Silvestr je až za dva týdny 🙂
Možná nemám empatii jako David nebo Hort, ale oproti vám jsem na tom ještě dobře 🙂 ten odhad u Bacrota je hodně mimo mísu. Doporučil bych vám si o tom napřed něco nastudovat a teprve potom psát. Základní znalosti jsou málo 🙂
Mějte fajn svátky i zbytek roku! 🙂

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x