Nejen Záhřeb

Vím, hraje (dohrálo) se v Torontu, hrála se však i česká Extraliga a já sám občas nastupuji za tým „exnadějí“ , takže se mi sem tam stává, že moc nestíhám 🙂 .

 

V takových chvílích se řídím rčením: „Košile bližší než kabát.“

Tím nechci říct nic víc než tolik, že se jen lehce budu věnovat uplynulým dvěma kolům české Extraligy.

Dva týmy (a jejich soupeři) o víkendu nehrály. Logicky, jejich hráči se účastnili ME v rapidu a blesku.O změnu hracích termínů požádaly týmy Nového Boru a Lysé nad Labem.
Tedy, nevím jistě, zda tyto týmy o něco žádaly, nebo konečně STK vyslyšela připomínky, že když se hraje „nadnárodní“ turnaj, měl by mít přednost před ligovou soutěží. Ostatně, pokud se „ustupuje“ německé Bundeslize, přijde mi jen logické, že by se měly měnit termíny i v případě konání nějakého mistrovství. Lhostejno, zda Evropy nebo světa  :usmev: .
Z mého úhlu pohledu je to dobré řešení, ale dokáži pochopit i týmy, kterým se podobné řešení zamlouvat nebude. Nemáte-li v družstvu reprezentanty, logicky budete proti přesouvání termínů.

V sobotním třetím kole se nehrál zápas Lysé nad Labem s Novým Borem. Z Lysé hráli ME Vojta Plát a Ihor Samuněnkov, z Nového Boru se ze stejného důvodu nemohli zúčastnit David Navara a Thai Dai Van Nguyen (řeč je jen o českých hráčích, nikoli cizincích  :usmev: ).

Malý problém je v tom, že Extraliga se hraje dvoukolově, takže aby v tom nebyl totální „guláš“  :usmev: , vynechaly dvoukolo i týmy z extraligových dvojiček, jejichž hráči sice na ME nehráli, ale o víkendu by tyto týmy sehrály jen jedno kolo. S Novým Borem a Lysou tak zůstala „stát“ i družstva Turnova a DP Praha.

V sobotu si nijak nepolepšila Poruba, která prohrála s „Morendou“ . Doposud jsem na Porubu „nadával“, protože mě celkem štvalo, jakým způsobem hrála své zápasy. Skoro všichni remis a počkali si, jak se vyvine boj na jedné jediné desce.
Tentokrát Poruba sice také prohrála, ale jejich výkon proti Moravské Slavii Brno už byl o něčem jiném. Tahle porážka Poruby mi vadí mnohem méně, než jejich předchozí těsné (děsné?) prohry.
Šachový klub Moravská Slavia 5 – 3 ŠK Slavoj Poruba.

V souboji týmů, které zřejmě budou bojovat o záchranu, vyhrála Hošťálková s „Unichessem“. První výhra Hošťálkové, jejich soupeři na výhru zatím marně čekají.
Šachy Hošťálková 4½ – 3½ ŠŠ Vávra a Černoušek Unichess.

Pardubice těsně podlehly Frýdku-Místku. Trochu mě překvapuje, že Pardubice svůj zápas hrály. Ivančuk hrál na ME a spekulovalo se i o účasti Pecháče, který nakonec ME nehrál.
Vlastně bych se měl divit, že tato kola se vůbec hrála. Prakticky ve všech týmech hrají hráči, kteří by možná ME nevyhráli, ale dobrých výsledků by tam dosáhnout mohli.
Dlouhodobě zastávám názor, že v případě konání podobných mistrovství, zvlášť pokud se konají „za humny“ , by se soutěže družstev (i nižší ligy, pamatuji, jak jsem x-let zpátky měl kvůli ME v Katovicích velký problém sehnat na zápas osm jakýchkoli hráčů  :smich: ) měly přerušit.
Partie ze třetího nebo čtvrtého kola jsem neviděl, takže nebudu spekulovat, zda je těsná výhra Frýdku-Místku zasloužená, či nikoli. Frýdek-Místek prostě vyhrál…a tečka  :usmev: .
Sigil Fund Pardubice 3½ – 4½ BŠŠ Frýdek-Místek.

Prvních bodů se konečně dočkaly Líně. Poprvé od začátku soutěže za Líně nastoupili i cizinci. A bylo to znát. Proti Kroměříži sice prohrál líňský kapitán na osmé šachovnici, ale na druhé desce vyhrál Jirka Štoček. Ostatní partie skončily smírně a stejně tak i celý zápas.
Slavia Kroměříž 4 – 4 INGEM – ŠK Líně.

 

 

Ani nedělní čtvrté kolo Extraligy nebylo výsledkově nezajímavé. Mluvím jen o výsledcích, protože ani tyto partie jsem neviděl  :smutek: , ale snad se k tomu brzy dostanu.

Porubáci šli buď do sebe, nebo se jejich soupeři rozhodli odmítat jim remízy  :smich: . Nezdá se to, ale pamatuji sezónu Karviné v Extralize, kdy byla Karviná jasným kandidátem sestupu. O nějakých zápasových nebo partiových remízách nemohla být ani řeč, všichni s Karvinou bojovali do posledního pěšce, všichni chtěli vyhrát  :usmev:   a Karviná se díky tomu nakonec zachránila.

Těžko říct, jak je tomu u Poruby. V sobotu Poruba prohrála s favorizovaným Brnem, v neděli Poruba zaperlila, když porazila celkem silné Pardubice (s Hráčkem a Movsesjanem v sestavě).
Klobouk dolů, tohle jim tedy parádně vyšlo.
ŠK Slavoj Poruba 5 – 3 Sigil Fund Pardubice.

V neděli se potkaly dva týmy, které si asi dělají zálusk na medaile. Frýdek-Místek a „Morenda“ Brno na to mají. Jejich vzájemný duel skončil remízou, když na předních deskách byli úspěšnější hoši z Frýdku-Místku, vzadu se více dařilo Brňákům.
BŠŠ Frýdek-Místek 4 – 4 Šachový klub Moravská Slavia.

Líně hrály první dva zápasy bez cizinců a byly „beznadějné“ . S cizinci v sestavě, a nemusí to být „superstars“, jsou Líně úplně jiným týmem. V neděli udělaly velký krok k záchraně, porazily Hošťálkovou. Těsně, ale přece.
INGEM – ŠK Líně 4½ – 3½ Šachy Hošťálková.

Zatímco Líně započaly „záchranářské“ práce, Unichess jde přesně opačným směrem. Ze čtyř zápasů nevyhráli Pražáci zatím ani jeden, ba ani nezremizovali  :smutek: . Ani skóre nemají nejlepší. Tři výhry ze dvaatřiceti partií nevěští nic dobrého. V neděli prohráli s Kroměříží a pokud se nezlepší, je jeden sestupující jasný.
ŠŠ Vávra a Černoušek Unichess 3 – 5 Slavia Kroměříž.

 

 

Neúplná tabulka po čtyřech kolech:

 

Fotografie ze zápasu „Morendy“ s Frýdkem-Místkem dodal nejlepší šachový fotograf (minimálně v Brně a okolí  :smich: ) Vladimír Jagr. Já k tomu jen podotknu, že se koušu do jazyka a sedím si na rukou, abych ty fotky nějak neokomentoval  :usmev: .
Vynikající fotografie nejen skvěle vystihují atmosféru, ale také „mluví“ . Fakt mám problém, abych k nim nedoplnil nějaké texty  :usmev: .

Děkujeme Vláďo!!!

 

Zcela vlevo Erwin L’Ami, pak Boris Gelfand, Vitalij Bernadskij, Inna Puhajková a Anton Korobov.
Autor: Vladimír Jagr

 

Bartek Heberla (úplně vlevo) proti Marcinovi Krzyzanowskému. V pozadí Honza Krejčí a Richard Stalmach.
Autor: Vladimír Jagr

 

Krejčí proti Stalmachovi.
Autor: Vladimír Jagr

 

Boris Gelfand.
Autor: Vladimír Jagr

 

Ervín.. Tedy Erwin L’Ami.
Autor: Vladimír Jagr

 

Zleva doprava: Gnojek, Vávra, Roubalík a Míča.
Autor: Vladimír Jagr

 

Rozhodčí Kateřina. Kdysi určitě Šmajzrová, pak Šimáčková 🙂
Autor: Vladimír Jagr

 

Odkazy:

Web pořadatele
Web Extraligy
Partie na chess24.com

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
15 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Martin Petr

Ahoj, jen telegraficky k odkladu zápasů 1. Novoborského ŠK. Požádali o něj na základě čl. 20 Rozpisu extraligy: Rozpis_Extraliga_2324 (chess.cz) – který splňovali, takže na přeložení měli právní nárok. Zbytek byl jen o hledání termínu. A toho se právě týkalo odvolání ŠK DP Praha, kteří chtěli, aby se přeložily jen zápasy 1. Novoborského ŠK. Ale potvrdili jsme rozhodnutí STK o odložení celé čtveřičky, pro které (aspoň mi to tak připadalo) byly pádnější argumenty, než jen pro odložení jednotlivých zápasů. Jak vidíte, „Bolek“ v nároku na odložení žádnou roli nehraje.

Vojta Plát

Tvl, ten bod tam dřív nebyl, to se tam právě přidalo na žádost Bolka, ne? Úplně vidím, jak přeložíte extraligu dva roky zpět, když jsem hrál v těch Katowicích. Mě by to ani nenapadlo o to prosit, ale jak vidím, možná jsem to měl zkusit. Sice by mě STK poslala do patřičných míst, ale co…Co nešlo dřív, teď najednou jde. Zajímavé…Ty termíny ME jsou prakticky rok co rok stejné a skoro vždy tam mrdnete extraligu. Teda ne ty osobně, ale STK. Možná by to měl už někdo vzít v potaz (Malec, Chrz) a příště ty termíny extraligy dělat s patřičným rozmyslem.

Nesdělím
Vojta Plát

Jsem to nikdy nestudoval, tak díky za info. Nicméně se toho využilo poprvé až nyní…Nebo se pletu? Nicméně jsem měl vždy za to, že bleskový šach a rapid šach nepatří pod hlavní akce repre, tudíž by se kvůli tomu neměla extraliga odkládat. Ale letos je to asi vše jinak. Nesleduju to detailně, takže popravdě nevím.

David Navara

Pokud vím, už se kvůli tomu zápasy někdy odkládaly, ale mohu se mýlit. Dnes už jsou rapid a bleskovky díky Magnusovi prestižní.  :usmev:  (Což je myšleno polovážně.) Zrovna s ohledem na loňské a letošní výsledky těchto mistrovství Evropy mi odklad připadá přiměřený. (Z medailí má český šach publicitu a možná i nějaké peníze.)

Vojta Plát

Ty peníze bývaly kdysi, dnes už to tak myslím není, ale je možné, že díky tobě je větší šance na nějaký mimořádný příspěvek či dar od NSA, případně od sponzorů. Jen se to musí případným sponzorům umět správně podat…

Vojta Plát

A když už tu píšeš, tak bys možná mohl (nejen mně) objasnit, proč mistr ČR v bleskovém šachu neměl nárok na úhradu nákladů? Nebo aspoň třeba úhradu startovného? Vždy to tak bylo v minulosti, tak proč najednou ty změny? To jen kvůli nenávisti? Jestli jo a takhle se mstíte, tak to potom tleskám. Čekal bych, že lidé ve vedení budou neobjektivní a všem měřit stejně a ne, že si na někoho zasednou a budou mu dělat naschvály. To nikdy ničemu neprospívá a dřív nebo později se vám to pěkně vrátí i s úroky. Nebudete vládnout věčně 🙂

Igor

proč mistr ČR v bleskovém šachu neměl nárok na úhradu nákladů? Nebo aspoň třeba úhradu startovného?
Predpokladám, že to Davodovi Navarovi uhradili:
https://chess-results.com/tnr842647.aspx?lan=4&art=4

Vojta Plát

Ty moulo, kdyby sis přečetl propozice ME, tak bys věděl, že Davidovi svaz platil tak maximálně letenky, jinak měl vše hrazené od pořadatelů.

Vojta Plát

Luboši, Luboši…Jsi fakt hodně neznalý. Článek plný nesmyslů, to snad ani nemá cenu komentovat, ale přece…“Koutnovatíš“…Podívej se pořádně a zjistíš, kde hrál Pecháč. Taky třeba zjistíš, že ME v blesku a rapidu hrál Sahidi, který hraje za DP. Dále nevím nic o tom, že by byl Samunenkov český hráč. A hlavně teda vím to, že jsme v Lysé nesouhlasili s přeložením extraligy, ale když si Bolek z té soutěže dělá holubník, tak je to asi jedno. Pamatuju, když bylo ME v blesku a rapidu v Katowicích, tak jsem hrál v pátek blesk a v sobotu už jsem hrál extraligu a nic se v extralize neposouvalo, ani nežádalo o odklad.
 
Jak říkám, Bolek si dělá co chce a dost lidí to štve a já doufám, že se mu takové jednání brzy vrátí i s úroky.

Vojta Plát

Přečti si zápis z VV, tam ten bod máš. A žádal Bolek. DP se odvolal, ale neuspěl. My v Lysé jsme taky nebyli nadšení. Už tak je tím ovlivněná celá soutěž a podle mě nemá smysl ji nadále hrát(budu pokračovat z čistě ekonomických důvodů, ale naprosto bez zájmu o to, kdo extraligu vyhraje). Jinak se podívej na slovenskou první ligu západ. Pak pochopíš, kde hrál Pecháč 🙂

David Navara

Ten bod byl v pravidlech i dříve, při účasti dvou reprezentantů na významné akci má klub nárok na přeložení zápasu, pokud o ně požádá do měsíce před začátkem. (Alespoň tak si to pamatuji.) Přede dvěma roky Vana na poslední chvíli vzali do turnaje Grand Swiss, kde hrálo deset novoborských hráčů. Se žádostí o přeložení jsme neuspěli. Přitom jsme žádali snad už o pár měsíců dříve, ovšem tehdy bez vědomí o tom, že se zúčastní i Van jakožto druhý český reprezentant. Tým zápas odehrál v sedmi a vyhrál oba zápasy. Takže pokud dva z posledních několika ročníků byly ovlivněny svým způsobem v náš neprospěch (druhý byl ten covidový, z pochopitelných důvodů stornovaný po polovině), myslím, že jiné kluby nemají důvod si stěžovat.
Kdybych loni skončil třeba sedmý a dvacátý, podobné námitky bych chápal, ale když reprezentant obhajuje dvě medaile (a následně dokonce jednu nečekaně obhájí), připadá mi to jako legitimní důvod pro přeložení. Z toho, že se šachy v podobné souvislosti občas objeví v médiích, můžeme nakonec mít prospěch všichni, ať už hrajeme za kterýkoliv klub.

Vojta Plát

Jo, ale dřív nebyl rychlejší šach brán jako reprezentační akce. Já to jinak chápu, jen by možná STK mohla do budoucna lépe plánovat termíny soutěží. Vím, že ECU a FIDE si dávají s termíny svých akcí na čas, ale STK by tak nějak mohla za ty roky už predikovat, kdy se co bude hrát.

15
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x