„Ale se nám nedaří…“

Rychlý pohled na druhý den Mistrovství světa v rapidu a na konci (pod čarou) jedna kuriozitka z Brna 🙂 .

Slova v nadpisu použil jeden můj dočasný spolupracovník, který ve čtvrtek jednoho pracovního týdne zdrbal (a rozbil), co se dalo, a sám nebyl schopen to napravit. To by se dalo pochopit, učený z nebe nespadl.
Ale když se mu totéž podařilo během jedné hodiny i v pátek, a hned třikrát po sobě, začínali jsme ho s kolegou „nemít rádi“.
V potu tváře jsme po něm opravili, co se dalo, zpocený kolega šel na cigárko a ještě nebyl ani za rohem a onen spolupracovník mi hlásil: „Héj…dívej… Zase se mi to rozbilo.“

 

Jen stěží jsem se ovládal, ale budiž, přece ho nezabiju  :usmev: , začal jsem opravovat.
Kolega se vracel z „cigárpauzy“ a vyděšeně zírá: „Ty vole! Už zase?! “
Reakce našeho usmívajícího se spolupracovníka, který stál opodál s rukama za zády, nás dostala do kolen:
„Áááále se nám při pátku nedaří, co?“

Něco podobného by si mohl říct i Štěpán Žilka na Mistrovství světa v rapid šachu:
„Ale se mi při středě nedaří…“  :smich: .

Ve středečním šestém kole měl Štěpán těžkého soupeře. Mameďarov rozhodně není žádné ořezávátko, ale občas se mu také podaří „uklouznout“ .
Štěpán v Rétiho hře (nebo v Anglické, chcete-li) postavil solidní pozici a brzy bylo jasné, že pokud to bude chtít bílý hrát na výhru, bude muset „přitlačit na pilu“ .
Mameďarov je vynalézavý hráč a dokázal si vytvořit podmínky pro útok. Černý však nemusel nijak panikařit, bílé figury sice byly zaměřeny na královské křídlo, ale černý se neměl čeho obávat.
Hrozily sice různé „oběti“ jezdce na poli g5 a po tahu g7-g6 i oběť střelce na g6, ale na první pohled bylo zřejmé, že pokud se černý nezblázní, bílý neprorazí.
Ode mě to může znít výše psané nevěrohodně, kvalitou hry rozhodně pokulhávám za oběma protagonisty partie, ale protože sám občas hraji podobně (samozřejmě na jiné kvalitativní úrovni  :usmev: ), jako hrál Mameďarov, klidně mi můžete věřit  :usmev: , vím, která „bije“ .

Hrozila oběť střelce na poli g6 a zrovna jsem počítal, co bude bílý dělat, když černý střelce na g6 nevezme a zahraje třeba 17. … Df6 (šlo asi i 17. … c4 a Stockfish viděl ještě lepší tah- 17. … De7), když zahrál bílý 17. Sxg6 a černý střelce na g6 vzal (17. … fxg6).
To byl konec. Pár tahů se sice ještě hrálo, ale lavina bílých pěšců už nešla zastavit.

 

 

Prohra s Mameďarovem byla nepříjemná, ale když prohrajete, obvykle dostanete slabšího soupeře. Ledaže jste absolutní smolař a při „pádu tabulkou směrem dolů“ dostáváte silné hráče, kterým se v úvodních kolech nedařilo a šplhají tabulkou nahoru  :smich: .

Benjamin Haldorsen je mladý norský hráč, který byl „hratelný“ . Štěpán svého soupeře bílými figurami jasně přehrál, ale pozice nebyla úplně „primitivní“ výhra  :usmev: .
Bílý však místo výhry nastoupil cestu k remíze tahem 26. g4.
Jistě, i po tomto tahu stojí bílý lépe a možná i na výhru, ale nebylo jednodušší vzít si ještě jednoho pěšce na c4 (26. Vh4) ?
Škoda, Štěpán tahal moc rychle. Mohl se zamyslet, soupeř měl o několik minut horší čas  :smutek:

 

 

V osmém kole dostal Štěpán „sympatického“ soupeře. Osmiletý Rus Roman Šogdžijev je zřejmě talentovaný, ale to by nemělo na zkušeného velmistra platit.
Neplatilo.
Štěpán rozehrál Dračí variantu v Sicilské obraně a ve střední hře svého soupeře lehce přehrál.

 

 

Štěpánův soupeř z devátého kola, Shant Sargsyan (Šant Sargsjan), je známým velmistrem, který „rychlé“ šachy hraje celkem dobře a je schopen porazit i špičkové hráče.
Štěpán měl černé figury a Shant mu moc šancí nedal. Tah 14. … De7 možná není přímo prohrávající chybou, ale přijde mi takový „podivný“  :usmev: .

 

 

 

Štěpán Žilka. Zdroj: fotogalerie turnaje. Autor: Lennart Ootes.

 

Los a výsledky českého hráče:

 

 

V čele open turnaje je trojice hráčů a asi nikoho nepřekvapí, že jedním z nich je Magnus Carlsen. Ten sice včera nijak neexceloval, ale to hlavně kvůli tomu, že už začal dostávat kvalitní soupeře.

V šestém kole porazil Vidita a pak třikrát „jen“ remizoval. Erigaisi, Yu a Keymer však nejsou snadní soupeři pro žádného hráče, Carlsena nevyjímaje.

Carlsenovi zatím zdatně sekundují Yu a Fedosejev, uvidíme, jak dlouho s ním udrží krok.

Zatímco open turnaj je „ještě čitelný“, čímž chci říct jen tolik, že se dají výsledky některých hráčů předpokládat, turnaj žen je „divočina“.
Z první desítky nasazených hráček se moc nedaří Alexandře Kosteniuk, ale ani ostatní nasazené nebyly před druhým hracím dnem nijak vysoko. Postupně se však dotahují na špici tabulky a v posledních třech kolech (turnaj žen se hraje na jedenáct kol) asi uvidíme tvrdé boje.
Za zmínku stojí výkon mladé Číňanky Miaoyi Lu. Teprve třináctiletá dívenka, o níž jsme tady už kdysi psali, je po osmém kole s 5.5 body na třináctém místě. Někdy se může zadařit i slabším hráčům (hráčkám), ale mladá šachistka nezískávala body v turnaji se slabšími hráčkami. Naopak, bodovala spíše s favoritkami (Lei, Ušenina…), včetně mistryně světa Wenjun Ju.
————–

Pokud sledujete náš web pravidelně, asi vám neunikl komentář Ondry Havelky. Týkal se partie Ganguly-Madaminov, kde si známý velmistr nechal dát poměrně primitivní mat  :usmev: .
„Ale se nám nedaří…při středě.“  :smich: .

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online open rapid na chess24.com
Online rapid ženy na chess24.com
Online open blitz na chess24.com
Online ženy blitz na chess24.com 
Online přenosy na lichess.org
Fotogalerie turnaje

 


 

Výše zmiňovaný Ondřej Havelka píše, že šachy se nehrají jen v Samarkandu, ale i v Brně  :usmev: .
Přidává historku z právě probíhajícího Memoriálu Ing.Olexy.

„Organizátoři se nějak špatně domluvili a při zahájení turnaje bylo o tři šachové soupravy a jednu dámu méně. Rozhodčí tak musel na čas turnaj opustit a jel zajistit další materiál.
O zábavu se pak postarala kreativní dvojice hrající v prvním kole na páté šachovnici (Ladislav Vaněk- Julia Branka). Místo chybějící dámy použili pepřenku z přiléhající restaurace.
 :smich:  :smich:  :smich:

 

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Ondrej Havelka

Článek o zahájení turnaje v Brně: https://jmsschess.cz/2023/12/v-brne-zahajil-olexuv-memorial-3/
 
web turnaje s pravidelně aktualizovaným buletinem:
http://www.lokobrno.cz/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=56&Itemid=81
 
Obrázek taky pobavil 😀

David Navara

Ta Štěpánova pozice na fotografii je nějaká nahnutá.

Opravář výtahů

Tak to Vh4 je škoda ?
 
Jinak ten osmiletej dáreček vyhrál v Egyptě MS do 8 let ziskem 11/11 a i tady hraje úplně fantasticky. Přehrává hráče 2500.
 
https://chess-results.com/tnr832523.aspx?lan=11&art=1&rd=11&flag=30
 
https://chess-results.com/tnr864782.aspx?lan=5&art=9&fed=FID&snr=194

Vojta Plát

To už všichni dávno víme.

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x