Zametání s Lu

Pří včerejším poměrně nudném dni, kdy se kromě jedné partie turnaje kandidátek nedělo nic moc zajímavého, jsem při proklikávání různými turnaji „zabloudil“ i do Srbska.



 

Tam se hrálo poslední kolo Srbské ligy žen.
Poměrně prestižní soutěž žen s mnoha špičkovými hráčkami.
Jen tak na okraj, soutěž vyhrál tým RAD – Beograd, v jehož barvách excelovala Nino Batshiashvili, která v jedenácti kolech uhrála na první šachovnici 10.5 bodu.

Nino už na začátku září výrazným způsobem pomohla týmu Krakowa, v němž byl jejím spoluhráčem i Vojta Zwardoń, k trochu překvapivému druhému místu v polské Enea Ekstralize.
Vypadá to, že mít v družstvu Nino, medaile vás nemine  :smich: .

Ale včera mě zaujala jiná hráčka.
Mladá Číňanka Lu Miaoyi (česká transkripce se moc neliší od anglické  :usmev: : Lu Miao-i).

Dvanáctiletá dívenka, dcera čínské ženské velmistryně Xu Yuanyuan (Sü Jüan-jüan), je nesporně jedním z největších šachových talentů. V kategorii dívek do 12 let všechny převyšuje o dvě (možná i víc  :usmev: ) třídy.

 

 

Možná si někteří z vás vzpomenete na její „návštěvu“ České republiky v roce 2020.
V turnaji Open Praha „B“ skončila na čtvrtém místě, pak hrála v Mariánských Lázních, odkud se přesunula na Open Liberec, kde obsadila „až“ deváté místo, ale v zvítězila v doprovodném bleskovém turnaji (ještě, že tohle dítě nehrává online bleskové turnaje  :smich: ) a v rapid turnaji skončila třetí.
Mezitím jen tak mimochodem vyhrála uzavřený velmistrovský turnaj žen v Bělehradu (Velemajstorski Turnir Sahistkinja 2020).
To však byla ještě desetileté „děcko“  :usmev: .
Dnes, kdy už má dvanáct let, je z ní „paní“ šachistka.

V jedenáctém kole Srbské ligy žen smetla ze šachovnice v osmnácti tazích zkušenou, ale nikoliv starou  :usmev: , Lilit Mkrtchian (uštěpačná poznámka pro Honzu, který bude text zřejmě převádět do zvukové podoby: užij si to jméno!  :smich: ).

Hrála se Francouzská hra, Steinitzova varianta, v níž si bílá vybrala tah 5.Dg4, který byl populární (pokud kdy byl) snad na počátku minulého století.
Myšlenka tahu 5.Dg4 je prostá-ztížit černému vývin královského Sf8. Stejně tak jsou očividné i jeho nevýhody. I malé dítě (kromě Lu  :usmev: ) ví, že dáma by neměla do hry vstupovat předčasně, protože se snadno může stát terčem útoku.
Ovšem není to tak jednoduché, protože ani černému moc figur nehraje. Obě strany musí hrát velmi opatrně, protože každá chyba může znamenat, že se soupeř rychle vyvine a pak to ještě rychleji skončí.

Jak to vypadá v praxi?

Podívejme se, jak „zametá“ se soupeři Lu Miaoyi  :usmev: .

 

 

 

 

Odkazy:

Web pořadatele
Výsledky na chess-results
Fotogalerie turnaje -doporučuji, hezké fotky, hezké ženy a dívky, hezké prostředí  :usmev: . Miaoyi Lu (tým KARAĐORĐE) poznáte snadno: jako jediná má u partie nasazenou roušku.

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Venuše Souralová

Dobrý večer. Jako velká fanynka Terryho Pratchetta jsem po přečtení titulku s napětím čekala, zda se v textu článku nezjeví pratchettovská legendární postava metaře Lu-Tze…ale nic. Nevadí, příště 🙂 .

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x