Současnost, budoucnost a minulost

V současnosti probíhá turnaj v Praze, v blízké budoucnosti se bude hrát ve Wijk aan Zee a z minulosti uvádíme řešení jedné studie.
V Praze pomalu končí festival Prague Open 2024, ale svět už se pomalu chystá na sledování jiného festivalu. V nizozemském Wijk aan Zee zahájí v sobotu prvními koly silné turnaje Masters a Challengers na festivalu TATA Steel Chess Tournament 2024.
Pokud jste nevyřešili studii ze dne 8. 1. 2024, nezoufejte 🙂 , přinášíme řešení.

 

V pražském hotelu Olympik je odehráno šest kol turnaje Prague Open 2024 Kromě hlavních turnajů se hrál i sedmikolový rapid a co čert nechtěl, hrál se sedmého ledna  :usmev: , doprovodný bleskový turnaj se koná dnes.

Vítězem rapidu se stal ukrajinský hráč Vadim Razin, který jediný půlbod ztratil až v posledním kole. Na druhém místě skončil favorit turnaje GM Simen Agdestein. Jedinou porážku mu uštědřil vítěz turnaje. Stejný počet bodů jako Agdestein uhrálo více hráčů, druhé nejlepší vedlejší hodnocení přisoudilo třetí příčku indickému FM Ashwathovi.
Z českých hráčů se nejlépe umístil nestárnoucí Daniel Šorm, který uhrál 5.5 bodů a prohrál jen s Agdesteinem.

V hlavním open turnaji je po šesti kolech v čele čtveřice hráčů.
Mieszko Miś (Polsko), Michail Tobak (Ukrajina), Paweł Sowiński (Polsko) a Stěpan Mohylnyj, ti všichni v šesti kolech ještě neprohráli ani jednu partii a na svém kontě mají každý jen jednu remízu.
(Mimochodem, pokud se nepletu, tak Mieszko Miś je vynikajícím karikaturistou  :usmev: .)

Hledáte-li v tabulce turnajovou jedničku Simena Agdesteina, musíte začít až ve druhé desítce aktuálního pořadí. Agdestein prohrál v pátém kole s Miśem, v šestém remizoval se Šimonem Rybkou (slovenský hráč, nikoli šachový motor  :usmev: ) a zbytku jeho účinkování v turnaji moc nerozumím. V sedmém kole není nasazen, v osmém by měl být nasazen a v posledním opět nenasazen.
Já to nazývám vystupováním a nastupováním do turnaje  :smich: .

 

 

 

Ze startovního pole mě zaujala mladá gruzínská hráčka Lile Koridze. Půvabná Gruzínka má zatím 5 bodů a hraje na perfo 2287.
Mladá WFM (ročník 2001) je i relativně známou youtuberkou, k čemuž si dovolím mírně jedovatou poznámku: „To se nám to streamuje, když dobře vypadáme… :smich: .

Lile nehraje špatně, ale její dosavadní umístění v tabulce potvrzuje to, co jsem psal nedávno. Při velkém počtu hráčů a málo kolech (v „A“ turnaji hraje 248 hráčů a hráček a devět kol není při takovém počtu zrovna mnoho) se může stát, že někdo „vyletí“ nahoru, aniž by se utkal s favority turnaje.
Tím nechci říct, že je něco takového nezasloužené, jen poukazuji na skutečnost, že čím více hráčů, tím větší roli může (ale nemusí) hrát prvek náhody (losu).
Nicméně Koridze hraje dobře a na špici tabulky je oprávněně, uvidíme, jak se jí bude dařit ve finiši.
Z českých hráčů není v čele tabulky nikdo. Čtyři a půl bodu nasbírali GM Petr Neuman, Dalibor Trapl a Jakub Vojta.

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results


 

Už v sobotu začnou prvními koly turnaje Masters a Challengers ve Wijk aan Zee.
V turnaji Masters hraje sedm hráčů z první desítky ratingového žebříčku a teprve podruhé ve své kariéře bude chybět Magnus Carlsen. Na startu turnaje by se však měl po dlouhé době objevit úřadující mistr světa Ting Li-žen (Ding Liren) a asi nejsem sám zvědavý, jak se mu bude dařit.
Mimochodem, ze čtrnácti účastníků turnaje Masters jen tři nemají rating přes 2700. Za „otloukánky“ by měli být Alexander Donchenko, Max Warmerdam a mistryně světa Wenjun Ju.

Také v turnaji Challengers hraje čtrnáct hráčů. Tedy vlastně jen jedenáct hráčů a tři hráčky.
Právě na ženy v tomto turnaji budu zvědavý. Harika Dronavalli, Divya Desmukh a Eline Roebers nejsou žádná „ořezávátka“ , ale proti jedenáctce mužů to nebudou mít jednoduché.
Nasazenou jedničkou v turnaji Challengers je Hans Moke Niemann a klidně bych se vsadil, že se mu nepodaří uhrát takový výsledek jako v chorvatském Záhřebu, kde své protivníky doslova drtil  :usmev: . Jako dvojka se představí skoro „náš“ Anton Korobov.

Kompletní sestavu turnaje Masters najdete pod tímto odkazem, účastníky a účastnice „B-turnaje“ (Challengers) hledejte TADY.


 

Před dvěma dny jsem tu zveřejnil studii (úlohu?) , která mi přišla e-mailem. Do té doby jsem ji neznal, ale nedalo mi moc práce zjistit, kdo je autorem  :usmev: .
Přesto jsem jej neuvedl.

Nepatřím k lidem, kteří si neváží práce nebo zásluh jiných a když využívám mediální soubory jiných autorů, pak, je-li to možné, vždy uvádím, odkud a od koho jsem si něco „vypůjčil“ .
Mnoho lidí si neuvědomuje, že za každou fotku, kresbu, písničku či jiná mediální díla někdo zřejmě zaplatil a i když je to na internetu a vidí to každý, a každý si na to může „sáhnout“, neznamená to, že je to zdarma. Nakonec asi jen málokdo z nás by „osedlal“ nezamčené kolo jen z toho důvodu, že bylo nezamčené  :usmev: .

Autora jsem neuváděl, abych čtenářům alespoň trochu ztížil řešení pěkné studie (a stejně zbytečně  :smich: ).
Dnes už jej uvést mohu.
Autorem je předčasně zesnulý Mario Matouš (1947 – 2013) a řešení je opravdu krásné.

Po hezkém úvodníku (1. Dc8) hrozí Se7+ s matem, černý musí hrát 1. … Kg8 nebo odevzdat dámu (1. … De6+, 1. … Jc7). První tah se najít ještě dá  :usmev: , ale druhý tah je „šílený“ : 2. Sc7!!
Pokud černý nevezme dámu, sám o ni přijde a dostane mat, takže 2. … Dxc8. Šach na f7 (3. gxf7+) je logickým pokračováním bílého, ale pak následuje další krásný tah: 4. Se5 s hrozbou matu po Ke7 nebo Kg5. Šachování černou dámou nepomáhá, jedinou možností je 4. … Dc5, po čemž černý kryje pole f8 a hrozí vzít Se5.
Je třeba ustoupit střelcem, ale kam?
Jedině na b2 (5. Sb2)!
A proč ne na a1?
To ukazuje varianta 5. Sa1 Jc7. Černý by pak postupoval a-pěšcem a odebral bílému střelci všechna pole. Po 5. Sb2 černý také postupuje a-pěšcem, nic jiného mu nezbývá, protože je v zugzwangu  :usmev: , ale bude to naopak bílý, kdo vytempuje soupeře.
Opravdu parádní studie!

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
8 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Rubinus

Pěkná studie. Stockfish sice najde 1.Dc8, ale po Kg8 nevidí 2.Sc7!!. Asi nějaké odsekávání pomocí nulových tahů mu brání na to přijít. Musí se mu ten tah 2.Sc7 ukázat, pak má jsno ihned.

Aleš Krajina

Jo, taky jsem se na video díval a ječela jak šílená – porazila v blicce Hikaru   :smich: 

David Navara

Tak jsem se chtěl podívat, jak dobře vypadá Lile Koridze, ale ještě než jsem si ji stihl pořádně prohlédnout, ozval se tam z YouTube nadšený výkřik: „Hikaru!“
Takže doporučuji video nepouštět, pokud byste tím mohli někoho probudit. Jinak lidé v sousedních místnostech by si ten úvod videa také mohli nesprávně interpretovat.

Jan Jílek

Tak jsem se na video podíval, to její ječení mi přišlo pěkně protivný. A vzhled? Takovej asi lepší standard, na mnoha fotkách dost přefiltrovaná, takže rád přenechám jiným  :smich:

Vojta Plát

Asi tak, ale zase jako na šachistku lepší nadprůměr 😀

Vojta Plát

Hrala v Praze i loni a videl jsem ji tam. Trochu ji tam “oblboval” jeden nejmenovany slovensky FM zijici v Praze, ale muj typ teda nebyla. Na me mela moc velky zadek 🙁

8
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x