Možná jste věděli…

Na nedávno skončeném rapid turnaji v Bílovci jsem měl příležitost hovořit s mnoha lidmi. Zjistil jsem to, co jsem už dávno tušil (věděl 🙂 ) . Spousta lidí sleduje šachové dění, ale většinou celkem nepravidelně.
Překvapilo mě například to, že jen málokdo věděl, že by si mohl zahrát uzavřené MČR jednotlivců.

 

Žijete-li v nějaké své bublině, často nepostřehnete věci, které se dějí mimo onu „bublinu“ . Možná vám něco z následujícího mohlo uniknout  :usmev: .

 

Je to už nějaký ten pátek, co se dohodl ŠSČR s pořadateli Pražského mezinárodního šachového festivalu (Prague International Chess Festival, ve zkratce PICF), že nejlépe umístěný český hráč (pod hlavičkou CZE) v hlavním open turnaji konaném v rámci PICF získává právo účasti na uzavřeném MČR, které se letos bude konat ve dnech 27.4. – 7. 5. v Ostravě (v rámci festivalu Ostravský koník).

Informace o této příležitosti byla zveřejněna 3. 1. 2024 na webu ŠSČR.
Kdokoli z nás, vyjma těch, kteří už se do turnaje kvalifikovali jiným způsobem, si může zahrát uzavřené MČR mužů.
Na první pohled dobrá myšlenka a já ji vítám, přesto však ve mně hlodá červíček pochybností. Nebojím se ani tak toho, že by se někdo pokoušel dostat na MČR nějakým nekalým způsobem, ale trochu se bojím jiné věci.

Nejednou jsem tady psal, že při větším množství účastníků (loni 337 hráčů) nemusí být devítikolový turnaj dostatečně objektivní. Kterémukoli hráči se může stát, že turnajem projde „jako nůž máslem“ , aniž by potkal nějakého favorizovaného hráče.
Platí to i pro open na PICF, který je vlastně kvalifikačním turnajem na MČR. Možná to bude znít absurdně, ale co když se náhodou nějaký hráč s ratingem 1600-1900 (nahodile vybrané rozmezí čísel) dostane před všechny české favority?
Vím, že je to málo pravděpodobné, ale také vím, že osud si s námi občas umí pěkně pohrát  :usmev: .
Byla by celkem legrace, kdyby třeba v prvním kole nastoupil proti Davidu Navarovi nějaký hráč s ratingem 1750  :smich: .

Samozřejmě je to přehnané, ale kdo ví?
V každém případě by si ti, kteří mají ambice zahrát si proti velmi silným (napsal bych nejlepším, ale ti, co na MČR nehrají, mohou být i lepší než přímí účastníci  :usmev: ) hráčům, by si neměli nechat ujít takovou příležitost a měli by se přihlásit do open turnaje v Praze (PICF; 27. února až 7. března), kde se mohou kromě mnoha jiných hráčů světové špičky potkat i s Vishwanathanem Ánandem, který se na turnaj přijede podívat jako host  :usmev: .

Odměnou jim může být nejen hra v silném uzavřeném turnaji, ale také možnost na vlastní kůži ochutnat cestování městskou hromadnou dopravou po Ostravě.

Ostravu mám hodně rád, ale když před několika lety většinu autobusových spojů odklonili ostravští mocipáni z centra města na okrajovou část Ostravy (a kdysi, nevím, jak teď, dost pochybnou) s tím, že to prospěje čistšímu ovzduší (méně autobusů ve městě), ťukal jsem si na čelo.
Od té doby naprostá většina lidí, které znám, cestuje do Ostravy raději autem  :smich: , protože se nikomu nechce přestupovat v okrajové části města.
Navíc nejste-li místní, zřejmě byste byli pořádně překvapeni. Několik lidí mi tvrdilo, že v Ostravě se nedá koupit papírová jízdenka. Ani v automatech, ani v trafikách, ani u řidiče. Nevěřil jsem, ale měli pravdu.
Platíte jen bezkontaktně platební kartou nebo mobilem skrze aplikace a lze zakoupit i SMS jízdenku (23,-Kč nepřestupní do 10 minut, 30,- Kč přestupní do 60 minut).
Fakt „super“ nápad  :usmev: , zvlášť pokud Ostravou jen projíždíte a nemáte u sebe ani platební kartu, ani mobilní telefon  :usmev: , nebo když jedete na šachy a mobil pro jistotu necháte doma.
Zcela jistě to nepomáhá ani jinak skvělému festivalu Ostravský koník  :smutek: , protože přespolní šachisty z blízkého okolí Ostravy vyjde devítidenní turnaj dost draze (cca 160 – 180 Kč za den za cestu tam a zpět dlouhou cca 25 km jedním směrem).

 


 

Nedávno jsem zaslechl rozhovor dvou bývalých šachistů. Jeden z nich „objevil“ internet. Tedy nikoli internet jako takový, ale to, že se na internetu dají hrát šachy. Byl nadšený a svému kolegovi vykládal, jak je to skvělé. Zhruba tři týdny poté jsem onoho kolegu potkal a ptal jsem se, jak jde tomu nadšenci hraní na internetu.
„Už nijak,“ zněla suchá odpověď.
„Zablokovali ho pro podvádění.“

Dozvěděl jsem se, že onen pán hrál „skorokorespondenční“ partie (tři až sedm dní na tah). Hráč, který nikdy neměl víc než třetí výkonnostní třídu, se na internetu dostal na rating blízký hranici 2400 (a stále „rostl“  :usmev: ). Nic jiného než ban ani nemohlo následovat.

Nepíši to proto, že bych chtěl nějak „zabrušovat“ do podvodnických kauz. Důvod je ve slovech Magnuse Carlsena, který nedávno v jakémsi rozhovoru potvrdil, že se už opravdu nehodlá účastnit bojů o titul mistra světa v klasickém šachu. Budoucnost vidí ve zrychleném tempu (souhlasím) a v online hraní.

A tady je kámen úrazu  :usmev: .
Internet je pro šachisty jako oheň. Dobrý sluha, ale zlý pán.
Díky internetu můžeme sledovat šachové partie, můžeme přes internet i hrát. Problém je v tom, že se pak špatně kontroluje podvádění.
Technika se vyvíjí raketovým tempem a výrazně ovlivňuje i šachy, většinou negativně.
Zajímalo by mě, jak by chtěl Carlsen, a s ním i příznivci hrají online, zabránit podvádění.
Možná si pamatujete, že když Magnus spustil svou Champions Chess Tour, býval to turnaj jen pro zvané. Od jisté doby může projít kvalifikačním sítem každý.
Ne každý však hraje poctivě.
Při online turnajích hraných o poměrně vysoké finanční ceny byli hráči neustále sledováni minimálně jednou kamerou. Kamery však nevidí do vedlejší místnosti, kamery nevidí, co vše má hráč připevněno na těle.
Stačí „přítel na telefonu“, mikrosluchátko v uchu a ve vedlejším pokoji výkonný počítač s ještě výkonnějším šachovým programem.
Takový způsob podvádění je na dálku neodhalitelný, což je důvod, proč se domnívám, že šachy hrané online nemají budoucnost.

 


 

Možná už jste zaregistrovali, že server, nebo spíš doména chess24.com bude fungovat jen do konce měsíce ledna. Po fúzi serverů chess24.com a chess.com se něco takového dalo čekat.
Kdysi jsem neměl server chess24.com v lásce. Přišlo mi to jako „zbytečná omalovánka“ .
Ale když zanikl server chessbomb.com (pamatujete?  :usmev: ) přešel jsem i já na „omalovánku“ chess24.com .

Nakonec jsem si zvykl, že na onom webu je spousta zbytečného balastu, a používal jsem jen to, co se mi zrovna hodilo.
Nyní však chess24.com končí. Smutné, ale takový je život  :usmev: .

Pokud jste to nevěděli, tak teď už víte, že máte posledních dvacet dní na rozloučení se se serverem chess24.com.
Užívejte si to  :usmev: .


 

Trochu mě překvapuje, že zavedená doména chess24.com jen tak skončí. Škoda, mohl ji koupit třeba nějaký ambiciózní podnikavec a ukázat ostatním, že se to dá dělat světově  :usmev: .

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Rubinus

Ale ale, ten vtip mi cosi připomíná. Možná na jednom serveru někdo bude mít škytavku. 🙂

chess

K tomu Švýcaru a štěstí. Hráč, který je první z cze (třebaže se štěstím v losu) přece jen něco musí umět – neříkám, že patří na uzavřené mčr,ale něco umí, takže by to neměla být úplná tragédie. Navíc sám si může vyhodnotit, že na to nemá, ale pokud se připraví, tak může uhrát nějakou půlku, což je mimochodem běžný výsledek posledních v tabulce. Ale nijak nerozporuji Vasi úvahu, jen říkám, že to není zcela neobvykla situace,ze mčr hraje taky někdo, kdo rozdává body.

Vojta Plát

By mě zajímalo, zda účastníci Challengers budou mít automaticky divokou kartu na MČR. Možná Finěk se Stalmachem, ale co ten zbytek?

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x