Šachový pátek, „šachovější“ sobota :-)

Pátek 12. ledna není totéž, co pátek třináctého 🙂 .
V pátek skončil turnaj Prague Open 2024, odehrálo se Mistrovství Evropy žen v bleskovém šachu.
„Grupa“ našich hráčů si zaskočila do Německa na šachovou Bundesligu, v sobotu zahájil festival TATA Steel Chess Tournament a kulaté jubileum oslavil česko-německý reprezentant Vlastimil Hort.

 

Karikaturista a zřejmě i dobrý šachista  :usmev: Mieszko Miś zvítězil v hlavním turnaji festivalu Prague Open.
Mieszko nasbíral v devíti kolech 8.5 bodů, což je úctyhodný výkon, který snižuje kontumační výhra v posledním kole s Kanaďanem Mikem Ivanovem.
Bůhví, proč Kanaďan nenastoupil do posledního kola, když byl před posledním kolem na pátém místě a výhrou se mohl posunout ještě výš…
Na druhém místě skončil Miśův krajan Paweł Sowiński, třetí skončil se stejným počtem bodů (7.5) Němec Peter Keller.

Z českých hráčů se nejlépe umístil GM Petr Neuman na třináctém místě. Stejný počet bodů (6.5 b.) a horší vedlejší hodnocení poslalo ne devatenáctou příčku Jakuba Vojtu.
Daliboru Traplovi nevyšlo poslední kolo, v němž podlehl Ilijovi Stanojevićovi a zůstal s šesti body na 24. místě.

Výsledky turnaje Prague Open 2024 na chess-results


 

Třináctikolové Mistrovství Evropy žen v bleskovém šachu moc překvapení nepřineslo. Favorizovaná Alexandra Kosteniuk se sice svým soupeřkám „neutrhla“ , uhrála deset bodů stejně jako její soupeřky Sarasadat Khademalsharieh a Bella Khotenashvili, ale měla nejlepší vedlejší hodnocení. Nestudoval jsem propozice turnaje (= nenašel jsem je), ale předpokládám, že se nehrál žádný tiebreak a Alexandra Kosteniuk se tak stala mistryní Evropy v bleskovém šachu.
Na webu ECU (Evropská šachová federace) je pod položkou „official regulations“ jen vcelku stručná pozvánka (=invitation) na akci  :usmev: .

Naše hráčky nezklamaly, ale ani nijak neexcelovaly.
Julia Movsesian uhrála přesně padesát procent bodů (7.5) a skončila na 32. místě, Sofie Přibylová uhrála 5.5 bodů, což ji „vyneslo“ 76. místo. Obě naše hráčky upsaly i ratingové body, ale to není podstatné.

V sobotu začala druhá část mistrovství, jedenáctikolový turnaj v rapid šachu. Po pěti odehraných kolech je předčasné usuzovat, která z hráček má největší šance na vítězství, ale při pohledu na čelo tabulky, v němž se nacházejí Nino Batsiashvili, Sarasadat Khademalsharieh, Julia Osmak a Alexandra Kosteniuk, se zdá, že i tady to bude souboj mezi Alexandrou Kosteniuk a „Sárou“ Khademalsharieh.
Je zajímavé, že na nedávném mistrovství světa ve zrychleném šachu Sára „vyhořela“ , ale v Monaku se jí celkem daří.

Julia Movsesian má po pátém kole tři body, Sofie Přibylová má o bod méně. Za zmínku stojí účast exmistryně světa a šachové legendy Nony Gaprindashvili. Bleskového turnaje se nezúčastnila, ale rapid hraje. Zatím stejný počet bodů jako naše Sofie Přibylová.

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na lichess.org
Online na chess.com
Výsledky na chess-results


 

O tomto víkendu pokračovala pátým kolem (a dnes šestým…) německá Bundesliga, v níž hraje „hromada“ českých (i slovenských) hráčů.

Peter Michalík asistoval u remízy svých Drážďan se Solingenem. Remízou skončil nejen zápas, ale i Peterova partie.

Poprvé (a konečně) nastoupil za Mülheim David Navara. David sice „jen“ remizoval, ale na druhé šachovnici zvítězil Thai Dai Van Nguyen a když přidali výhry i další mülheimští hráči, bylo z toho nakonec vysoké vítězství Mülheimu.

S Hamburgem zvítězily Brémy, za něž nastupují Zbyněk Hráček a Vlastimil Babula sn. . Zbyněk remizoval, Vlasta prohrál, ale týmu to i tak stačilo na vítězství.

Neúspěšná byla trojice našich hráčů v „dresu“ Heimbachu. Prohráli Honza Krejčí a Tomáš Polák, remizoval Tomáš Kraus. Heimbach rohrál s Viernheimem vysoko 2-6.

Předposledním z party „bundesčechů“ je Vojta Plát. Ani on neměl úplně šťastnou sobotu. Vojta sice zvítězil s Kollarsem, ale jak víme, jedna vlaštovka jaro nedělá  :usmev: . Mezi Vojtovy sobotní „nepřátele“ patřil i Štěpán Žilka. Štěpánova remíza černými figurami s Cyborowskim pomohla jeho týmu k vítězství, Remagen (Plát) – Deizisau 2-6.

 

Odkazy:

Web Bundesligy
Online na chess24.com

 


 

Začal festival TATA Steel Chess Tournament.
Tradičně se do nizozemského Wijk aan Zee sjeli špičkoví hráči a hráčky a i letošní výběr stojí za to  :usmev: .

Už první kola turnajů Masters a Challengers byla velmi bojovná.

V turnaji Masters se po dlouhé době představil mistr světa Ting Li-žen (Ding Liren), který v prvním kole remizoval s Viditem, jenž se probojoval do turnaje kandidátů.
Další účastník turnaje kandidátů Alireza Firúzdža (Firouzja) si poradil černými barvami s Jordenem Van Foreestem. Partie byla dlouho vyrovnaná a do časové tísně hodně daleko, ale Jorden zazmatkoval a Firúzdža si nenechal ujít příležitost. Černý e-pěšec byl nechytatelný.

 

 

Mistryně světa Wenjun Ju hrála s Anishem Girim vyrovnanou partii. Pak však hra přešla do mírně lepší věžové koncovky, Ju chybovala  :smutek: a Giri zaslouženě zvítězil.

Partie Gukeshe s Abdusattorovem skončila smírem, ale rozhodně to nebyla procházka růžovým sadem. Nodirbek Abdusattorov obětoval dvě figury, aby se dostal k bílému králi. Vše bylo korektní a bílý musel odevzdat svou dámu. Naštěstí za ni měl dostatečnou náhradu v podobě tři lehkých figur. V lecjaké pozici by to mohlo stačit, ale v partii Gukeshe s Abdusattorovem byl bílý král hodně slabý, takže se nakonec soupeři shodli na remíze.

 

 

Jan Nepomňašči si poradil s jedním z předpokládaných outsiderů. Max Warmerdam sehrál dobře zahájení, ale pak už toho moc neukázal.
Yi Wei měl kvalitu víc s Donchenkem, ale za kvalitu měl bílý dva pěšce. O výhře černého (Yi Wei) rozhodly až chyby bílého v časové tísni.

Korektní (a spravedlivou) remízou skončila partie Praggnanandhaa-Maghsoodloo. V koncovce čtyř věží a nestejných střelců sice Stockfish „vidí“ lepší hru bílého, ale klidně bych s ním o tom polemizoval  :usmev: .

 

Tabulka turnaje Masters po 1. kole (screenshot z webu pořadatele):

 

 

I v turnaji Challengers se hrály hodně zajímavé partie. Harika Dronavalli utekla hrobníkovi z lopaty  :usmev: . Mladý Korsičan (Francie) Marc’Andria Maurizzi stál jasně na výhru, soupeřka mu musela odevzdat za volného pěšce celou věž. Ale mladík asi rád blicá  :smich: , protože ve vyhrané pozici se ukvapil a najednou stála na desce remíza.

 

 

Remízami skončily partie Dardha – L’Ami a Divya Desmukh – Stefan Beukema. Ta druhá remíza však nemusela skončit smírem. Bílá stála jasně lépe, našla však kombinaci vedoucí k věčnému šachu. Kombinace to byla hezká, ale stálo ji to půlbod  :usmev: .

 

 

Mladá a mladý, tak by se dalo nazvat střetnutí Eline Roebers s Leonem Mendoncou. Mladý Ind byl v partii jednoznačně lepší a připsal si na své konto celý bod.

Saleh Salem s Antonem Korobovem hráli „divočinu“ . Salem stál sice po většinu partie lépe, ale kdybych seděl přímo u šachovnice, asi bych tak jasno neměl  :usmev: .

 

 

Hans Niemann sehrál solidní partii s mladým Liamem Vrolijkem. Soupeř se velmi dobře bránil, ale pak přehlédl ztrátu figury.

 

 

Partie Mustafa Yilmaz – Jaime Santos Latasa byla také o jedné hrubce. Bílý přehlédl jednoduchý taktický úder a pak už se jeho pozice s materiální nevýhodou dala bránit dost špatně (pokud vůbec  :usmev: ).

 

 

Tabulka turnaje Challengers po 1. kole (screenshot z webu pořadatele):

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online na chess24.com (Masters)
Online na chess24.com (Challengers)
Fotogalerie


 

Významné životní jubileum oslavil v pátek jeden z historicky nejlepších českých šachistů velmistr Vlastimil Hort.
Dalo by se o něm napsat mnoho slov, ale to už učinili jiní  :usmev: , viz web ŠSČR.

 

 

 

 

Vždycky se mi líbí, jak se někde, a teď není řeč jen o šachu, někdo zmíní, že nějaká celebrita má narozeniny a všichni se mohou přetrhnout, aby celebritě v komentářích pogratulovali  :usmev: .

Je to sice hezké, ale jen málokdo podobné gratulace sleduje  :smich: .
Přesto…
Kdyby sem náhodou pan Hort zabloudil, tak za redakci i všechny naše čtenáře přejeme vše nejlepší a hodně zdraví!

 

 

 

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x