Pár čísel

Ve Wijk aan Zee na festivalu TATA Steel Chess Tournament měli včera hráči a hráčky volný den. Ideální čas na pár čísel a pohled na festival Marienbad Open 2024 v Mariánských Lázních.

 

Asi je zbytečné psát, že v turnaji Masters na festivalu TATA Steel Chess Tournament je po čtyřech kolech v samostatném vedení Anish Giri. Turnaj však ještě není ani v polovině a Giriho půlbodový náskok na druhého Firúzdžu (Firouzju) se může velmi rychle změnit.
Z hráčů, u nichž se čekalo, že by mohli bojovat o přední příčky, se moc nedaří mistru světa Tingu Li-ženovi (Dingu Lirenovi) a ani Gukesh zatím nepotvrzuje své kvality.
Nešťastníkem, krčícím se skromně u dna tabulky, je Parham Maghsoodloo.  Parham má na svém kontě zatím jen půl bodu, ale zatím hrál jen s hráči z čela tabulky.

V prvních čtyřech kolech jsme viděli 14 remíz, třikrát vyhráli bílí a jedenáctkrát zvítězili vůdci černých figur.
Nejčastěji používaným zahajovacím tahem je 1. e4. Tímto tahem bylo zahájeno 14 partií. Desetkrát zahajovali hráči tahem 1. d4, 3x tahem 1. c4 a jen jednou se v prvním tahu hrálo 1. Jf3.

„Nejpracovitějším“ účastníkem turnaje Masters je mistryně světa Wenjun Ju.
Ju udělala ve čtyřech partiích celkem 228 tahů, z toho dvě partie byly osmdesátitahové. Evidentně se jedinou ženu v tomto turnaji pokoušejí všichni porazit  :usmev: .
Ale Ju není sama, kdo „dře“ . Jan Nepomňašči má na svém kontě jen o osm tahů méně (220 tahů) a tady se nedá předpokládat, že by se hráči pokoušeli dvojnásobného účastníka závěrečného boje o titul mistra světa porazit za každou cenu  :usmev: .

Na opačném konci, tedy mezi těmi, kteří odehráli nejméně tahů, je Max Warmerdam. Na svých padesát procent bodů, které v turnaji zatím uhrál, potřeboval ve čtyřech partiích pouhých 130 tahů.

Zajímavé je, že v Sicilské obraně, která je často považována za sice dobrou, ale dost riskantní volbu v zahájení, nevyhráli bílí ze čtyř partií, hraných v tomto turnaji, ani jedinou  :usmev: .

 

Turnaj Challengers se v jedné věci velmi podobá turnaji Masters.
Podobu najdete ve volbě zahajovacích tahů. Tahem 1. e4 bylo zahájeno 13 partií, 1. d4 bylo použito desetkrát, tah 1. c4 se hrál ve třech partiích a na rozdíl od turnaje Master se v „Challengeru“ hrál tah 1. Jf3 dvakrát.
Tím však veškerá podobenství končí, protože když se podíváme na počty remíz a výher, tak bílí vyhráli 11x, remízou skončilo dvanáct partií a černí vyhráli „jen“ pět her.

Nejméně tahů má na svém kontě Divya Desmukh (144 tahů). Na opačném konci, tedy mezi „dříči“ jsou starší hráči. Mustafa Yilmaz a Erwin L’Ami udělali ve čtyřech partiích 211, resp. 210 tahů.

V turnaji vede trojice hráčů se třemi body (L’Ami, Niemann a Korobov), na posledním místě je Eline Roebers, které se oproti loňsku vůbec nedaří a ze čtyř partií neuhrála ještě ani remízu.

Mezi hráče, kteří moc neprošoupou spodky figurek patří Anton Korobov. Se svými 164 provedenými tahy sice nepatří mezi největší „flákače“  :usmev: , ale zajímavý je pohled na jeho výsledky. Anton prohrál jen se zkušeným Salehem Salemem a celkem lehce si poradil s mladými hráči (Divya Desmukh, Eline Roebers a Mark’Andria Maurizzi).

V turnaji Challengers hrají bílé figury podstatně výraznější roli než v turnaji Masters. Bez zajímavostí není fakt, že z pěti výher černých figur se ani jedna neodehrála v otevřených hrách (1. e4 e5).

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online na chess24.com (Masters)
Online na chess24.com (Challengers)
Fotogalerie


 

V Mariánských Lázních se na festivalu Marienbad Open 2024 hrají čtyři uzavřené turnaje, jeden open turnaj, open turnaj seniorů a doprovodné turnaje v rapid šachu a bleskovém šachu.

V uzavřených turnajích je odehráno šest kol, stejně tak i v turnaji seniorů. V open turnaji mají hráči za sebou teprve pět kol.

Pořadí v jednotlivých uzavřených turnajích je patrné z následujících tabulek.

 

GM1:

 

GM2:

 

IM1:

 

IM2:

 

V open turnaji je po pěti kolech ve vedení Číňan Jiarong Teng s plným bodovým ziskem. Z českých hráčů si zatím vedou dobře Nela Pýchová, Tomáš Vaněk a Patrik Pýcha, všichni mají čtyři body.

V čele turnaje seniorů je v čele Stefan Arndt z Německa, který v dosavadních šesti kolech ztratil jen jediný půlbod.

V sedmikolovém rapid turnaji, který se uskutečnil v neděli, kralovali polští hráči. První místo obsadil Przemysław Zdybel, druhá skončila Wiktoria Smietańska a třetí byl Tymon Ochedzan. Nejlepším Čechem byl Tomáš Pazdera, kterému jeho 4.5 body vynesly deváté místo.

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Marienbad Open 2024 na lichess.org


 

„Valí se“ na nás ledovka. Kupujte brusle!

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x