„TATUV“ konec :-)

Skoro zbytečný článek 🙂 , protože už stejně všichni vědí, jak dopadly turnaje Masters a Challengers na letošním festivalu TATA Steel Tournament 2024.
Ale pořádek musí být 🙂 .

 

Před posledním kolem byla v turnaji Masters skupina pěti hráčů s 7.5 body.
Vidit, Giri, Gukesh, Abdusattorov a Wei. Přesně v tomhle pořadí byli seřazeni v tabulce podle vedlejšího hodnocení SB (Sonnenborn-Berger). Jenže to nic neznamenalo, protože v případě rovnosti bodů rozhodoval o vítězi tiebreak. Nebudu plýtvat místem a vypisovat tiebreakové podmínky, které se mírně lišili pro různé počty hráčů, vše se můžete dočíst (pravda, v angličtině, ale není tam nic složitého) pod tímto odkazem.

Vidit a Wei byli v posledním kole nalosování spolu, ostatní tři měli „lehčí“ soupeře.
Wei měl s Viditem bílé figury a hrál „na jistotu“ . Vybral si Colleho systém, tedy zahájení, jemuž se občas říká „šipka“ (pěšci c3-d4-e3). Není to moc náročné a černý může snadno vyrovnat, horší to však je, pokud chce černý hrát na výhru.
Domnívám se, že Wei si správně do svých plánů zakalkuloval to, že Giri, Abdusattorov a Gukesh mají lehčí soupeře a že se ambiciózní Vidit pokusí hrát ostřeji. Vidit opravdu neváhal a brzy se pustil do poněkud riskantního „podniku“ na královském křídle. I když, vlastně k tomu byl donucen, protože i Wei se chystal k útoku na černého krále.
Vidit hrál riskantně, Wei obezřetně a vyhrál.

 

 

Gukesh porazil černými Maghsoodlooa, který neodolal a obětoval figuru. Za co? Za pěšce a za „zavlečení“ krále na f7, kde mu však nic nehrozilo.

 

 

Giri si poradil s Warmerdamem. Anish nepředvedl nic moc, ale na Maxe Warmerdama to stačilo.

Abdusattorov obětoval Donchenkovi kvalitu, aby zadržel černého krále v centru. Zatímco bílý král byl v absolutním bezpečí, černý monarcha se „potuloval“ po centrálních sloupcích. Materiál ze šachovnice mizel, ale ani tak nenacházel černý král vytoužený klid. V jedné chvíli sice Abdusattorov chyboval a Donchenko vlastně vyrovnal hru, to bylo opravdu jen na chvíli. Nakonec byl černý donucen kvalitu vrátit a hra přešla do dámské koncovky, v níž měl bílý o pěšce více. To by nemuselo být až tak špatné, ale figury černého stály tak nešťastně, že bílý vynutil výměnu dam a přešel do vyhrané pěšcové koncovky.

 

 

Výsledky 13. kola:

 

Zbývající tři partie skončily remízami. O možnost bojovat o první místo se remízou ve vzájemné partii připravili Praggnanandhaa a Firouzja (Firúzdža) a vykrystalizovalo se konečné pořadí turnaje Masters:

 

Pro čtyři hráče stálo v regulích, že se dvě dvojice utkají v semifinálovém zápase na dvě bleskové partie tempem 3+2. Pokud by zápas skončil nerozhodně, rozhodovala o postupujícím „rychlá smrt“, tedy rozstřelová partie, v níž měl mít bílý 2.5 minuty, černý tři minuty a povinnost vyhrát, samozřejmě s přídavkem dvou sekund.
Dvojice byly dané: 1-4 a 2-3, ale aby to nebylo tak jednoduché, o pořadí rozhodovala trochu jiná kritéria  :usmev: . Na prvním místě byla vzájemná partie, pak SB systém, dále vyšší počet partií černými barvami a nakonec los.

V tiebreaku se utkali Abdusattorov s Weiem a Giri s Gukeshem.
První semifinálový zápas skončil celkem rychle. První partie skončila smírem, ve druhé porazil Wei černými Abdusattorova. Druhé semifinále bylo napínavější. Giri i Gukesh vyhráli černými, na řadu přišel „rozstřel“ . V něm vyhrál Gukesh bílými a postoupil do finále, kde se utkal s Weiem.

Finále bylo rychlé. V první partii Wei udržel černými remízu, ve druhé partii porazil bílými Gukeshe a stal se tak vítězem turnaje Masters.

 

Yi Wei přebírá cenu pro vítěze. Zdroj: fotogalerie turnaje, autor: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

 

 

 

V turnaji Challengers hrál velmi dobře Marc’Andria Maurizzi. Přesněji: hrál velmi dobře, kromě závěrečných kol  :usmev: .
Ve dvanáctém kole prohrál Maurizzi s Dardhou. Toho využil Mendonca, který se na něj dotáhl.
V posledním kole měl Leon Luke Mendonca příjemnější los než Maurizzi. Nevím, jak kdo, ale mě by se asi o dost lépe dívalo na Divyí Desmukh než na Erwina L’Amiho  :usmev: , ale podstatnější bylo, že L’Ami byl určitě nebezpečnější soupeř než Divya a navíc měl Mendonca bílé figury. Maurizzi by se musel vybičovat k supervýkonu a ještě by mu asi musel maličko pomoci i L’Ami, aby Marc’Andria černými vyhrál.
Zázraky se občas dějí, ale tentokrát nikoli.
Mendonca vyhrál, Maurizzi jen remizoval.
Leon Luke Mendonca se stal vítězem turnaje Challengers a příští rok bychom jej měli vidět v turnaji Masters.

 

Výsledky 13. kola:

 

Konečné pořadí turnaje Challengers:

 

Vítěz turnaje Challengers Leon Luke Mendonca. Zdroj: fotogalerie turnaje, autor: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

 

Náhledové foto: vítězové turnaje Abdusattorov, Wei a Gukesh. Zdroj: fotogalerie turnaje, autor: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

 

Odkazy:

Web pořadatele

Fotogalerie

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Učitel angličtiny

Opravte tu hrubku na té úvodní fotce ?

Jan Jílek

Není to nějakej holandskej dialekt?   :smich: 
Opraveno  :smich:

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x