Skoro jasno

Nebude řeč o počasí, ale o vývoji v šachové Extralize družstev a podíváme se také na čtvrtfinálové boje v „mišmaš“ šachu 😀 (Chess 960) v německém Wangelsu.

 

Skoro jasno v české Extralize družstev znamená totéž, co při předpovědi počasí „bude slunečno, místy přeháňky, teploty od -1 do +18“  :smich: .
Nedělní osmé kolo však mnohé napovědělo. Zúžil se počet kandidátů na zisk titulu a zúžil se i počet kandidátů na sestup.

Další malý krůček k zisku titulu udělal Nový Bor. V sobotu vyhrál s Líněmi, v neděli měl snadnější práci.
Tým ŠŠ Vávra a Černoušek Unichess se potácí u dna tabulky. Dokonce u samého dna, protože první tři body získal Unichess až v sobotu proti DP Praha.
Nový Bor byl jasným favoritem utkání a svou roli potvrdil. Soupeřům dovolil jen čtyři remízy, zbývající čtyři partie skončily vítězstvím novoborských hráčů (Harikrishna, Navara, Žilka a Havelka).

 

Donedávna byla Lysá nad Labem největším konkurentem Nového Boru v boji o zlato. Jenže Lysá v sobotu prohrála s brněnskou „Morendou“ a v neděli měla těžký úkol porazit Pardubice. Sedm remíz a výhra ve prospěch Lysé na poslední šachovnici. Těsné vítězství udržuje Lysou v kontaktu s vedoucími týmy a i když na Nový Bor ztrácí Lysá tři body (a bod na „Morendu“), nic není jasné. Na začátku dubna se hrají poslední tři kola a ve hře je ještě devět bodů.

 

Šachový klub Moravská Slavia Brno „ucítil krev“  :usmev: . V sobotu porazila „Morenda“ Lysou a v neděli si poradila s dalším těžkým soupeřem. Zikuda Turnov má velmi dobrý tým, ale v sobotu i v neděli nastoupila jen s dvěma zahraničními hráči (Kantans, Ftáčník). V sobotu to stačilo na remízu s Pardubicemi, v neděli to na „Morendu“ nestačilo. Moravská Slavia dokázala vyhrát na třech šachovnicích (Šarić, Heberla, Kůsa), zbytek partií skončil remízou. „Morenda“ se tak po tomto víkendu stala „strašákem“ Nového Boru  :usmev: . Ztrácí na něj sice dva body, ale v posledním trojkole se tyto dva týmy spolu utkají. Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na známé pořekadlo: „Když se dva perou, třetí se směje.“
Bez šancí stále není ani Lysá…

 

Na boj o medaili určitě myslel Frýdek-Místek. V sobotu si poradil s Hošťálkovou, ale v neděli „narazil“. Slavia Kroměříž byla na většině šachovnic ratingově slabší. Ovšem rating je jen číslo  :usmev: a projevilo se to i v tomto zápase. Na posledních třech deskách měl Frýdek-Místek lehkou ratingovou převahu, ale kroměřížští hráči Bureš, Švanda a Martin Hollan své soupeře dokonale zaskočili. Kroměříž tak Frýdek-Místek bodově dostihla a na skóre dokonce i předstihla.

 

Líně byly na začátku soutěže hodně bity. Pak se však zapojili do hry i hostující hráči a tým INGEM – ŠK Líně se postupně začal zvedat. V sobotu proti Novému Boru moc šancí neměl, ale v neděli proti ŠK Dopravnímu podniku Praha už to bylo mnohem lepší. V důležitém zápase už v podstatě o záchranu Líně s DP zvítězily a poskočily v tabulce o kousíček výše. Vyhráno však stále nemají, před posledními třemi týmy mají sice čtyřbodový náskok, ale to nemusí nic znamenat. Minimálně tři body k záchraně Líně ještě potřebují. DP Praha je na tom podstatně hůř, se třemi body se dělí s dalšími dvěma týmy o poslední tři místa, ale z Extraligy padají jen dva týmy, takže šance stále žije.

 

Ještě před nedělním osmým kolem nebylo jasné, zda bude deset bodů, které měla na svém kontě Poruba, stačit k bezpečné záchraně. V neděli hrála Poruba s Hošťálkovou a kdyby prohrála, stále by se ještě nic moc nedělo, ale v posledním trojkole by hrála pod tlakem. Poruba však v neděli neponechala nic náhodě a s Hošťálkovou zvítězila. Třináct bodů znamená, že už je na sto procent zachráněna. Naopak Hošťálková se porážkou dostala do prekérní situace, protože v posledním trojkole bude bojovat o „holý život“.

 

 

Odkazy:

Web Extraligy
Online na chess.com


 

Na turnaji WEISSENHAUS Freestyle Chess G.O.A.T. Challenge ve Fischerově šachu (Chess 960) se v neděli a v pondělí hrálo čtvrtfinále. Z předchozích článků víme, že čtvrtfinálové dvojice byly vytvořeny podle výsledku rapid turnaje (rovněž Chess960) a že se čtvrtfinále hrálo na dvě partie „skoroklasickým“ tempem, tedy 90 minut na 40 tahů, pak 30 minut na dohrání partie s jednou malou, ale podstatnou změnou oproti klasickému tempu: třicetivteřinový bonus naskakuje až od 41. tahu.

V rapid turnaji dominovali mladí hráči, kterým zjevně vyhovovalo zrychlené tempo.
Ve čtvrtfinálových bojích se však situace radikálně změnila. Jen jednomu z mladých se podařilo projít do semifinále.

Nodirbek Abdusattorov prošel do semifinálových bojů přes největšího „tragéda“ turnaje. Ting Li-žen (Ding Liren) jako mistr světa mnoho partií nesehrál a na jeho výkonech je to opravdu znát.
V první partii ho Abdusattorov celkem bez námahy bílými figurami přehrál a lépe stál i v pondělní partii. K postupu mu bohatě stačila remíza, takže neměl žádný důvod „tlačit na pilu, černými remizoval a po výhře 1.5-0.5 postoupil do semifinále.

Vincent Keymer byl v první části rapid turnaje suverénní. Ve druhé části polevil a v rapidu nakonec skončil druhý za Abdusattorovem. To vše je mu však k ničemu, protože ve čtvrtfinále narazil na Levona Aronjana, který hrál v rapidu naopak hodně špatně (předposlední). Více času na přemýšlení vyhovovalo Aronjanovi. V nedělní partii udržel černými bez problémů remízu, v pondělní partii bílými figurami Keymera jasně přehrál a po vítězství 1.5-0.5 Levon postupuje do semifinále.

Fabiano Caruana byl jediným ze „starců“ , kdo dokázal v rapidu držet krok s mladými hráči, skončil třetím. Jeho čtvrtfinálový soupeř Dommaraju Gukesh byl naopak jediným mladým, který skončil ve druhé polovině tabulky.
V první partii měl sice Fabi malé problémy, ale s ubývajícím časem přibývalo nepřesností Gukeshe a Caruana nejenže vyrovnal, ale nakonec i získal výhodu. Hrubka Gukeshe v časové tísni jen urychlila jeho konec. Ve druhé partii měl Caruana černé figury a po celou dobu si udržoval malou převahu. Partie skončila remízou, ale byl to Caruana, kdo to mohl zkoušet hrát na výhru. To však nepotřeboval, vítězství 1.5-0.5 jej posunulo do semifinále.

Poslední čtvrtfinálovou dvojici tvořili Magnus Carlsen a Alireza Firouzja (Firúzdža).
V první partii se Firouzjovi povedlo Carlsena dokonale zaskočit. Po zahájení získal převahu, kterou vystupňoval až k zisku celého bodu. Carlsen musel zabrat, pokud se chtěl dostat do semifinále.

 

Alireza Firouzja, screenshot z online vysílání na webu pořadatelů

A zabral…  :usmev: .
Firouzja v jedenáctém tahu neopatrně oslabil diagonálu a8-h1 (11. … b6) a když vyměnil dámy, Carlsen toho využil.
Stav zápasu byl srovnán na 1-1 a o postupujícím do semifinále musely rozhodnout tiebreakové partie.

 

 

Pravidla tiebreaku jsou jasná. V případě remízy se hrají nejdříve dvě rapid partie tempem 15+10, pokud nerozhodnou, následují dvě blicky (5+2) a pokud ani ty nerozhodnou, hraje se armageddon.
Carlsenovi stačily na postup rapidové partie. V té první měl lepší koncovku střelce proti jezdci (a pěšce navíc), která se dala udržet, ale Alireza měl na hodinách posledních pár sekund a nenašel správné řešení.
Ve druhé tiebreakové partii měl Magnus bílé a skoro po celou partii byl jasně lepší. Jen v jednom okamžiku mohl Firouzja srovnat hru, ale svou šanci nevyužil.

 

V semifinále se utkají Carlsen s Abdusattorovem a Caruana s Aronjanem. Hrát by však měli i ostatní hráči o umístění (Gukesh-Keymer, Ting Li-žen – Firouzja).

 

Pavouk (screenshot z webu pořadatelů ):

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess.com

 

Náhledové foto: Carlsen-Firouzja, screenshot z online vysílání na webu pořadatelů

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x