Velké finále v USA, pomalejší rozjezd ve Vietnamu

Na Americkém poháru začalo velké finále. V turnaji mužů včera sehráli jednu klasickou partii a jednu partii v rapid tempu Levon Aronjan a Wesley So. V turnaji žen se utkaly Irina Krush a Alice Lee.
Vojtěch Plát se přesunul do Vietnamu, aby tam odehrál minimálně jeden, ale s největší pravděpodobností dva velmistrovské turnaje.

 

V Saint Louis začalo velké finále Amerického poháru.

Při pohledu na včerejší, a nejen včerejší, výsledky, mě mimoděk napadá: Je lepší začínat tyhle minizápasy bílými nebo raději černými barvami?

Možná je to úplně jedno a možná tomu přikládám nezaslouženou vážnost, ale když se dívám zpětně na výsledky, řekl bych (a mohu se plést), že výhodnější je začínat černými.
V hlavním turnaji i ve velkém finále se hraje jeden den klasická partie a jedna rapid partie, druhý den se hrají odvety.
Máte-li v první partii (vážné) bílé figury, pak ve druhé rapid partii máte černé a následující den máte opět černé ve vážné partii a nakonec bílé v poslední rapid partii. „Problém“ je v tom, že první vážné partie jsou takové „oťukávací“  :usmev: . Nikdo nechce moc riskovat a to ani bílými. Ve druhé partii už se bílí obvykle snaží zabodovat a když se jim to podaří, pak mají opět bílé figury ve vážné partii, což se mi jeví jako celkem výhodné.
Pravda, je to jen můj dojem. Ve skutečnosti je to asi celkem jedno a někomu by se naopak mohlo zdát, že je výhodnější začínat bílými, pak dvakrát „přetrpět“ černé a v závěru se pokusit soupeře udolat bílými.

V každém případě v utkání Aronjana se Soem se v první partii moc neudálo. So měl bílé, hrála se Berlínská varianta Španělské hry a fakt to byla spíše „oťukávačka“ . Partie skončila remízou ve 36. tahu.
Ve druhé partii (rapid) měl bílé figury Aronjan, ale i tato partie skončila, tentokrát po tvrdém a vyčerpávajícím boji remízou. Stav zápasu je tedy 1-1.

V dnešní třetí partii (klasické tempo) bude mít znovu bílé figury Aronjan a zřejmě se pokusí této okolnosti využít.

 

Finále turnaje žen se vyvíjí zajímavěji. Alice Lee vede po prvním „velkofinálovém“ dnu 1.5-0.5.

Její soupeřka, Irina Krush, udělala dvě chyby.
V první partii měla Krush bílé figury a v mírně lepší pozici se poměrně brzy spokojila s remízou opakováním tahů (=pozice). Ne, že by snad stála výrazně lépe, ale přece jen tam malá výhoda byla Irina to mohla a měla zkoušet. Nestalo se a remíza.

 

 

V rapid partii udělaly obě soupeřky několik chyb. Šťastnější byla nakonec Alice Lee. Zaslouženě, její chyby „nešly do mínusu“ , čímž chci říct, že pokud Lee chybovala, tak ji to mohlo stát výhodu, nechybovala však tak, že by se dostala do prohrané pozice.
V dámské (a střelcové) koncovce se mladé Lee podařilo soupeřku „ublicat“ . Lee se tak dostává do vedení, a protože má dnes v první (vážné) partii bílé figury, dá se čekat, že se pokusí využít příznivých okolností.

 

 

Podotknu, že i kdyby Levon Aronjan nebo Irina Krush své minizápasy prohráli, nic se neděje, protože ova zvítězili v hlavních turnajích a v turnaji platí pravidlo, že kdyby zvítězil finalista z „malého pavouka“ , musí svou převahu „vyzývatel“ ještě potvrdit ve druhém zápase.
Takže zatím nic není rozhodnuto  :mrknuti: .

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online na chess.com


 

Vojta Plát se nám nějak rozcestoval  :smich: .

Po turnajích v USA a v Německu tentokrát zavítal na východ od naši vlasti a stal se účastníkem uzavřeného velmistrovského turnaje „Hanoi GM1 Chess Tournament“ , v němž je prvním nasazeným hráčem. Kromě Vojty v turnaji „znám“ ještě indonézského GM Novendru Priasmora, zbytek startovního pole je pro mě velkou neznámou.
I když…
Třetím velmistrem v turnaji je vietnamský GM Duc Hoa Nguyen a jméno Nguyen není českým šachistům neznámé  :usmev: .
Jen tak pro zajímavost jsem se podíval, co toto nejčastější vietnamské příjmení znamená. Mělo by to být něco ve smyslu „originál“ nebo „první“ , což mi vzhledem k tomu, se se jedná o nejčastější (čínsko-)vietnamské příjmení až tak originální nepřipadá  :usmev: , vždyť jen v ČR je údajně 1958 lidí s tímto příjmením.
Mimochodem, císařská dynastie Nguyenů dala pojmenování nejen osmimiliónovému hlavnímu městu Hanoj, v němž se odehrává velmistrovský turnaj, ale i celé zemi (Nam Viet; Nam Việt). Po jiném Nguyenovi se dokonce jmenuje bývalé hlavní město Jižního Vietnamu Saigon, dnes Ho Či Minovo město. Ho Či Min byl totiž také „originál“  :usmev: , jehož původní jméno bylo Sinh Cung Nguyen.

Právě s Nguyenem, ale nikoli s Ho Či Minem  :usmev: , měl hrát Vojta v prvním kole. Zatímco ostatní hráli, Vojtova partie byla přeložena na jiný termín. Uzavřený turnaj o deseti účastnících se hraje tempem 90 minut na partii s bonusem 30 sekund od prvního tahu.
Uvidíme, jak si Vojta povede, v každém případě mu budeme držet palce.

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Náhledové foto: Alice Lee a IM Kostya Kavutskiy. Zdroj: screenshot z online vysílání Youtube kanálu Saint Louis Chess Club.

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
9 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel Chrz

Ve Vietnamu bylo nádherně (Vung Tau u moře, jih, 9. rovnoběžka), MS mládeže 2008. Radku píšeš o taxi. Tam měli taxikáři povině taxametr – obrazovku jak televizi umístěnou proti očím spolujezdce, velkou plombu na ní. A účtovali na naše 10 Kč/km. A to i když jsme jeli k soše Ježíše v osmimístném v semi pasažerech. O lidi tam nebyla nouze, všude se nám snažily hostesky pomoci. Jako doprovod busem jely rovnou čtyři. V šest ráno uklízela rota lidí pláž. A hlavně vše rychle, ne jak vyprávěli jiní, že ve Španělsku na ME měli na vše čas, 5 hodin je nechali čekat na registraci. Tady bylo nás 15 lidí z ČR zaregistrováno včetně focení a výroby akreditační kartičky s fotkou do 15 minut. Předtím bus připraven u letiště a hned nástup jen pro naší a slovenskou výpravu A propagace, slavnostní zakončení s kulturním programem v přímém přenose na hlavním kanále TV ve 20.hodin jejich času
 
Užij si to Vojto a něco tam uhraj, na fotky se těšíme, budeme sledovat.

Vojta Plát

Vcera jsem priletel na ostrov Phu Quoc(primy let z Katowic za 130€ 😀 ) a nyni jsem pristal v Hanoji. Druhe kolo mam odlozeno na zitrek. V prubehu se pokusim Lubosovi poslat par fotek a postrehu. Nesly mi rozjet tyto stranky, asi skrz vietnamskou kontrolu(cenzuru), ale uz vse funguje jak ma 🙂

Radek Zálešák

Oh, jaká to byla letecká společnost? Pozor, nás taxikář odvezl kamsi za město a chtěl zaplatit víc. V taxi kontrolovat GPS polohu!

Jan Jílek

To je fajn, že už to jede. Hodně štěstí v turnaji!

Honza

To už Tĕ Vojto fakt nikde blíž na turnaj nechtějí?  :smichy-brecim: 

Jan Jílek

K čemu je podobné rytí dobré? Náhodou si myslím, že turnaj ve Vietnamu může být zajímavá zkušenost.
 
Fotbalista Pavel Horváth si například dodnes pochvaluje své angažmá v Japonsku.
Takže, proč ne?
 

Vojta Plát

At si ryje, anonym. Nekdo sedi doma na zadku a nekdo si holt uziva zivota 🙂
 

Honza

Omlouvám se byl to samozřejmě vtip, asi nevhodný.  :plac: 

Jan Jílek

V pohodě, přiznám se, já to tak nepochopil.

9
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x