Hanoj a Grenke

Začátek jara neznamená jen oteplení, v šachu to obvykle znamená i ukončení různých soutěží družstev a jakési „zahájení“ turnajové sezóny.

V Hanoji se koná další uzavřený velmistrovský turnaj za účasti Vojty Pláta, v Karlsruhe začal turnaj šesti velmistrů Grenke Chess Classic.

 

I ve druhém hanojském GM turnaji „Hanoi GM2 Chess Tournament“  je Vojtěch Plát nasazený jako turnajová „jednička“ , ale ani ve druhém turnaji se Vojtovi zatím moc nedaří  :smutek: .

Ve včerejším dvojkole dostal Vojta dva mladé indické hráče.
Třináctiletý Ethan Vaz má titul FM a na jaře roku 2022 (březen) měl ještě rating 1384. O dva roky později už má rating  2409 a v prvním kole turnaje Vojtu doslova „zabil“ v „urychleném drakovi“.
Vojta možná měl v určité chvíli solidní šanci na vyrovnání, ale nevyužil toho a mladý Ind nezaváhal.
Zahájení však Vojta nesehrál dobře (slušně řečeno  :smich: ) . Nechat v „drakovi“ postoupit bílého pěšce na e6 a zahrát f7-f5, to se většinou rovná „strategické sebevraždě“ .

 

 

Druhý Vojtův soupeř byl o něco starší, ale ani devatenáctiletý Singh Walia Namitbir by neměl být pro hráče Vojtova kalibru vážnější překážkou.
Nebyl, ale stejně tak nebyl pro mladého Inda žádnou překážkou ani Vojta  :usmev: a partie skončila remízou.

Netroufám si tipovat, jak Vojta v hanojském turnaji dopadne, ale zatím to nevypadá moc růžově.
Dobrou zprávou je, že když už se Vojtovi nedaří za šachovnicí, může vietnamský „výjezd“ pojmout alespoň jako odpočinkovou rekreaci  :usmev: .

Z Vojtových fotografií je vidět, že si i přes nepříznivé výsledky turnaj užívá  :usmev: .
A to je dobře, šachy by měly především bavit…

Autorem fotografií je Vojtěch Plát.

 

 

 

 

Pořadí po 2. kole:

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

V německém Karlsruhe začal festival Grenke Chess Classic & Open .
Open turnaje začnou až 28. 3. , ale už se „rozjel“ dvoukolový turnaj šesti velmistrů, v němž hrají hvězdy jako Magnus Carlsen, Ting Li-žen (Ding Liren), Maxime Vachier-Lagrave, Richard Rapport, Vincent Keymer a „nehvězda“ Daniel Fridman  :usmev: .

Připomenu, že v turnaji hraje šestice hráčů dvoukolově každý s každým tempem 45 minut na celou partii s přídavkem 10 sekund od prvního tahu. V turnaji platí „Sofijské pravidlo“ , takže je zakázáno nabízet a přijímat remízu před čtyřicátým tahem.

Včera se hrála hned dvě kola a ze šesti partií jen dvě neskončily remízou (ač je v turnaji v platnosti „Sofijské pravidlo“ ).

V prvním kole se hrálo poměrně obezřetně, a tak asi nikoho nepřekvapí, že partie Ting Li-žen – Vachier-Lagrave skončila remízou. Remizovali i Vincent Keymer s Danielem Fridmanem a ani tato partie moc vzruchu nepřinesla.

Čistě teoreticky mohla skončit remízou i partie Rapport – Carlsen, ale Magnus předvedl blundr, za který by se nemusel stydět leckterý hráč okresního přeboru.

 

 

 

Stává se a „našince“ může těšit, že ani Carlsen se nevyhne hrubým chybám.
Carlsena omlouvá, že měl těsně před koncem na hodinách jen čtrnáct vteřin, ale i tak si myslím, že tyhle chyby jsou vyhrazeny hlavně nám „salátům“  :usmev: :

 

 

Také druhé kolo bylo remízové. Korektní „přátelskou“ remízu předvedli Rapport a Ting Li-žen.

Remízou však neměla skončit partie Vachier-Lagrave – Vincent Keymer, protože černý stál v jezdcové koncovce na prohru, ale se čtyřiceti sekundami na hodinách se vítězné varianty nehledají snadno ani v relativně jednoduché koncovce  :usmev: .

 

 

Časová tíseň se hodně podepsala i na partii Fridman – Carlsen. Fridman měl sice o pěšce méně, ale vzhledem k redukovanému materiálu měl reálné šance na udržení partie. Ale Carlsen je Carlsen  :usmev: , což znamená zhruba tolik, že je to hráč, který dokáže „uplést z lejna bič“  :smich: .
V partii s Fridmanem měl sice Carlsen v koncovce o dva pěšce více, ale Fridmanovi se, možná nevědomky  :usmev: , podařilo postavit „pevnost“ , přes kterou se černý neměl dostat. Carlsenovi se to povedlo.
Hodně zajímavá koncovka.
Po prohře v prvním kole si tak Carlsen napravil reputaci povinnou výhrou s outsiderem turnaje.

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na lichess.org (od 15:00)

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Martin

Asijská ela jsou výrazně menší než evropská. I když je Vojta 1. nasazený, tak v turnaji může být třeba i 5 silnějších hráčů než je on. Když letí Čech do Vietnamu, tak je skoro jisté, že tam odevzdá elo. K tomu tam chce být nejméně 5 dnů před startem turnaje, jinak tvé výkony ovlivní jet leg. Určitě je to pro Vojtu pěkný výlet, podívá se na zajímavá místa. A navíc hraje velmi silné turnaje, i když to podle ela soupeřů na první pohled nevypadá.

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x