Lehká zpráva z Turnova

Je to zvláštní, jak mnohé zážitky – začínají vlastně z ničeho a náhodou…
Zvoní telefon.
Sakra, co zase někdo po mně něco chce, co jsem zase slíbil a nesplnil…

 

Ne – Aleš Krajina, to bude v poho.
(Pro neznalé…Aleš, můj parťák z cest napříč světem, Himaláje, Kuba, Egypt, Kapverdy- a samo můj velký šachový učitel,  ten který boří všechny šachové mýty, třebas legendární „Krajinův útok“, tedy po kraji šachovnice1.h4! nebo pokračovatel Čigorina aneb 1.d4 d5 2.c4 Jc6! a samozřejmě Aljechina aneb jeho původní myšlenka 1.e4 Jf6 2. e5 ? Jg8!!)
-Čau, co říkáš Jirko, že by jsme zajeli do Turnova na finále extraligy? Je třeba „oprášit“ staré vztahy-
Neváhal jsem ani vteřinu.
-Jasně, jedeme!-
Perfekcionalista Aleš vše zařídil- od zabukování noclehu, lístků na vlak – až po- viz dále.
A tak v sobotu brzy ráno stojím v Ostravě-Svinově, Aleš přibíhá, vlak jede  naprosto přesně – a go to Pardubky s přestupem do Hradce a následně do Turnova.
Je to zvláštní, ale tentokrát – vše vychází na minuty. Pohoda. Navíc Aleš, zkušeně, v báglu připravené dva panáky tatranského čaje s 52 volty a dvě plechovky piva Radegast! A- dokonce i sendvič pro dva.

 

 

Super!
V dobré náladě vystupujeme v Turnově cca po pěti hodinách jízdy. Fakt to není tak strašné aneb, co by fanoušek šachu neudělal , když chce vidět mistry šachu naživo!
Turnov známe docela dobře, ještě když hrál Labortech , když ještě byly chechtáky pro hráče, , tak jsme zde byli několikrát…
Ubytování v penzionu Svatý Jan – a vyrážím na lehký průzkum bojem (Aleš odpočívá).
A hle, hned potkávám kluky z Novoborského, kteří jdou na oběd před stěžejním zápasem s Brnem. Pozdravíme se, udělám si pár foto.
A – Aleš, kde jsem, že Malda čeká na zahrádce v centru města (Honza Malík) a dáme si také něco k jídlu.
Tak jo.
Je nádherný až letní den, Aleš nasazuje „plážové oblečení“., a- do hrací místnosti na Střelnici je to fakt kousek.
Stíháme dokonce skupinovou fotku Slavoje Poruba,  která nastupuje ve slušivých zelených dresech (Petrovi Dostálovi jsem pochválil tričko, kde má napsáno BOSS!) a – předposlední, velice důležité kolo začíná.

 

 

No, samozřejmě, jak už to bývá u extraligových zápasů, první dvě hodiny není celkem co vidět …Chleba se láme až později, především v časovkách (mistrem v adrenalinu byl Jirka Kočiščák, dívat se na jeho závěry partií, kdy to hrál na 30 sekundách – to bylo něco…i Aleš, coby kapitán Labortechu musel odejít, aby to s ním neseklo!-smajlík).
A tak sedíme, opět na zahrádce, s Petrem Dostálem a Standou Jasným- kapitánem Frýdku- a plkáme o šachu…
No – a pak jdeme na rozhodující- až infarktové partie.
Lehce k tomu.
Poruba má celý zápas pod kontrolou, dokonce si může dovolit remízu Včeldy, majícího figuru více (za dva špióny).

Včelda (Peťa Velička) má navíc svého, pro soupeře obávané koně, který je v jeho rukou víc než trojský kůň(smajlík)!, ale nevidí jeden smrtelný úder, který mohl zasadit, (viz analýza po partii), ale takticky, když mužstvo vede, nepokouší štěstí a dává partii za remis. V pořádku, takhle se bojuje za družstvo!

Novoborský-Moravská Slavie.
Tak tady je to docela horor.
Především první fošna.
Partie dvou špičkových šachistů.
Bývalý adept na mistra světa, dosud vynikající šachista, má pěšce víc. Tady se asi začali novoboráci potit…
Jenže.
Přichází neuvěřitelný blundr, jak vystřižený z díla nás šachanistů! Po šachu – nastaví g-pěšce – a toho si samozřejmě H. v suchém triku vezme! Všichni na to zíráme. Asi si G myslel, že má věž místo na a5 na a4- jinak nevím.
(Tohle udělat v rozhodujícím zápase za družstva, třebas v kraji tak mě kluci asi sežerou s tím, že jsem prodal zápas…-smajlík).
Ale- vidíte, stane se.

 

 

 

No nic.
Je večer, Turnov je moc krásné město. Brána Českého ráje. Jdeme se projít – a kluci z Poruby volají, že slaví v hospůdce- ať přijdeme.
Tak jasně!
Přijde i Víťa Rašík, byť z konkurenčního klubu (ale- jsme všichni z Ostravy, resp. Havířova!).
Je to úžasný večer. Probírají se všechny možné šachové zážitky a vzpomínky, i na vojnu, řežeme se smíchy- nemá to chybu. (U vedlejšího stolu večeří už jasní vítězové – Novoborácí, a tak i Bolek si na chvíli přisedne a hodíme řeč).

 

 

Bych to zkrátil. Byl to nádherný zážitek. Nevím, proč, když byla možnost vidět skutečně naší šachovou špičku, tam nebylo moc diváků…Stálo to za to!
A ještě.
Vzpomínka na pana Zikudu, který už bohužel odešel hrát šachy tam nahoru…
To on, úžasný fanda šachu, dostal Turnov na šachovou mapu.
Vzpomínám si na něj, seděl jsem s ním kdys u kávy v Turnově, povídali jsme si. Velice skromný člověk.
Myslím, že je rád, když se dívá tam ze shora, že šachy se v Turnově hrají i dneska- na té nejvyšší úrovni.
Díky pane Zikudo!

 

Jirka Hurta

 

Loading

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Aleš Krajina

No nevím proč vybral Luboš zrovna fotku s rumem Hefron na náměstí Českého ráje v Turnově (měl to být žert). Pak to vypadá jako že já a Jirka jsme alkoholici. 🙂
Ve skutečnosti ano. Ale chtěli jsme v neděli dopoledne koupit české granáty pro Jirkovu přítelkyni. Nicméně měli všechno zavřené (vč. Muzea Českého ráje). Na náměstí bylo otevřené Tesco a nejlepší koupí zde byl rum Hefron v akci! Tož jsme si aspoň ještě více zlepšili nedělní den v Turnově.
Tož asi tak.  :smich: 

Luboš Zimniok

Proč jsem vybral zrovna tuto fotku?
 
Důvod je jasný-umělecká hodnota  :usmev: .
Žádné kácení svislic při focení budov, ostrý detail a lehce rozmazané pozadí. Připočtu k tomu ještě i plusové body za kompozici:
normální nefotograf, by umístil láhev do středu snímku, ale tohle vypadá lépe. Pravé straně dominuje červenohnědá barva rumu, kterou vhodně doplňuje modrá a bílá barva, levá strana je zdánlivě prázdná, ale při delším pohledu je oko diváka „taženo“ k lehce rozmazanému sloupu s rozcestníky. Celá kompozice je vkusně doplněna zelenými fleky na okrajích. Samozřejmě vím, že to jsou stromy, ale působí to takovým neotřelým dojmem…
 
I přesto se však chybička vloudila.
 
Nevadí pařát třímající láhev, rušivým elementem je řemínek hodinek.
 
Nikdo není dokonalý  :usmev: , takže je to za 1- . Věřím, že příště už to bude za 1* 😉

Aleš Krajina

  :palec-nahoru: 

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x