Mírně problémové páté kolo

V Torontu se v noci ze včerejška na dnešek hrála pátá kola turnajů kandidátů a kandidátek. Výsledky už jsou několik hodin známy a kdo turnaje sleduje, jistě už viděl i partie. Přesto si dovolím opožděně o pátém kole poreferovat 🙂 .

 

Někteří hráči a hráčky měli problémy za šachovnicí, pisatel těchto řádků odložil zvonění budíku ze tří ranních hodin na obvyklou čtvrtou hodinu ranní  :usmev: . To byl jeden ze dvou důvodů, proč se k psaní o pátém kole dostávám až v odpoledních hodinách. Druhý důvod je jasně patrný z náhledového obrázku  :smich: .
Nechal jsem se inspirovat krásně sladěnými barvami fotografie turnovského náměstí z minulého článku a při pohledu do zrcadla se mohu kochat kombinací šedomodré a tmavě rudé barvy  :usmev: .
Jednoduše řečeno, aniž bych se o to nějak přičinil, mám (opět) oko zalité krví, což je sice trochu nepříjemné, ale dá se s tím bez problémů žít a dokonce i sledovat turnaj kandidátů  :usmev: .

Zpět k turnaji kandidátů…

Praggnanandhaa s Nepomňaščim  rozehráli „remízovou“ Ruskou hru, která se mi v poslední době jeví jako jasně neremízová  :usmev: Hrála se ostrá varianta, v níž Praggnanandhaa obětoval pěšce. Jeho mladý indický soupeř neváhal a pěšce drze sebral. Mírně tím zaostal ve vývinu (Jb8, Va8) a zdálo se mi, že se bílý může dostat k nebezpečnému útoku na královském křídle.
Nepo se toho nijak nebál a když bílý naskočil jezdcem na g5, místo klidnějšího g7-g6 černý ještě přilil olej do ohně a zahrál 20. … h6, po čemž přišla logická přechodná oběť jezdce na f7.
Figuru dostal bílý záhy zpět i s úroky. Srovnal se materiální stav, ale po nepřesném 23. … Jc5 byly bílé figury najednou dost aktivní. Nadějnou pozici bílý „pokazil“ tahem 26. Sf5, po kterém se vyměnily dámy a  černý postupně vyrovnal hru.

 

 

Dlouhou manévrovací bitvu sehráli Firouzja s Nakamurou. V těžké koncovce obětoval Naka (černé figury) kvalitu, za níž měl aktivního krále a tři(!) pěšce. Koncovka se podle motoru (Stockfish) dala udržet, ale ve vrcholné časové tísni to neměli oba hráči jednoduché. Rozhodující chyba přišla v 62. tahu, kdy Firouzja zahrál v poslední vteřině 62. Kxd3?? . Nebyl by to špatný tah, problém bílého spočíval v tom, že pak nemohl dobírat pěšce na g2, protože by dostal vidličku.
Krásný blicařský výkon Nakamury  :usmev: .

 

 

Gukesh stál s Abasovem hodně dobře a řekl bych, že byl několikrát velmi blízko výhře. Nehrál však přesně a nakonec hra přešla do dámské koncovky, která měla být remízová. Měla, ale nebyla  :usmev: . V podobných koncovkách nechybují snad jen šachové motory, chyboval i Abasov a Gukesh se výhrou dotáhl na vedoucího Nepomňaščiho.
Podotknu, že v téhle koncovce jsem se raději ani „nešťáral“ , protože bych se ani nedostal k psaní a kdo ví, zda bych tomu vůbec rozuměl, když v ní chybovali i světoví velmistři  :usmev: .

 

 

Překvapivě lehce přehrál Vidit Caruanu. Při rošádách na opačné strany měl bílý nějakého pěšce víc, ale jeho král vypadal dost slabý. Nebylo to však tak horké, nejen Stockfish, ale i mnohý hráč by se místo 26. De5 vydal na pochod králem do bezpečí (26. Kc2 nebo 26. Kc1) . Po tahu dámou nezbylo Viditovi než opakovat tahy a remizovat.

 

 

 

 

Tvrdě se bojovalo i v turnaji žen.

Poměrně rychlou a klidnou remízou skončila partie Koneru-Gorjačkina, ale zbytek partií byl hodně zajímavý.

Zhongyi Tan se dlouho pokoušela zlomit odpor Nurgyul Salimové, ale marně. Tan sice v Caro Kannu získala dobrou pozici a dokonce i pěšce, ale postupně se redukoval materiál, až přešla hra do rovné věžové koncovky, remis.

Tingjie Lei se na turnaji zatím moc nedaří. V partii s Katerynou Lagno stála po zahájení (hra dvou jezdců v obraně) lépe, ale pak chybovala a Lagno mohla několikrát získat zřejmě rozhodující převahu. Výhodu černá měla, ale bílé se podařilo před časovou kontrolou zašmodrchat situaci, Lagno v časové tísni zahrála „na jistotu“ a partie skončila smírně.

 

 

Anna Muzyčuk je bezesporu vynikající šachistka. Možná dokonce i nejlepší v turnaji, ale zcela jistě není (alespoň prozatím) nejlepší hráčkou turnaje. V pátém kole už potřetí za sebou vypustila šanci na výhru. Dost velkou šanci.

Vaishali Rameshbabu ztratila pěšce a černé (Muzyčuk) chyběl jen malý detail k uplatnění výhody-stačilo vhodným způsobem otevřít pozici. První krok k uskutečnění tohoto plánu byl správny (45. … c6), ale hned poté „šlápla“ Anna vedle, protože po 46. … cxd5 má sice stále pěšce navíc, ale chybí „vrátka“ do bílé pozice. Po správném 46. … b5 by se převaha černé měla projevit.

 

 

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org
Stream na YT kanálu lichess.org

 

 

Loading

0 0 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x