Co sledovat?

Skončily turnaje kandidátů a kandidátek v Torontu, které sledovala skoro celá šachová komunita. Hraje se však i jinde 🙂 a ne vše stíháme sledovat (=komentovat). To však neznamená, že nic nesledujeme 🙂 , jen občas nestíháme o všem psát. Následující text vznikl v časové tísni 🙂 a je jen lehce informativní.

 

Umíte-li stejně dobře maďarsky jako já, pak vám jsou propozice maďarské ligy družstev k ničemu  :smich: .
Tedy … Ne, že bych ničemu nerozuměl, ale přece jen mi jsou bližší slovanské a germánské jazyky než ugrofinština. Občas sice některým slovíčkům rozumím,  ale většinou jsem „marný“  :smich: .

Na svou partii z maďarské „Szuperligy“ poslal odkaz jeden z jejích účastníků, Vojtěch Plát.

Povedla se mu vynikající partie s hráčem první stovky ratingového žebříčku, Andrej Volokitin rozhodně není žádné „ořezávátko“ .

V partii měl Vojta bílé figury a moc se s tím nepáral  :usmev: . V devátém tahu zahrál slabší 9. c5, ale hra pak dostala zajímavý spád. Bílý „vynechal“ rošádu a soustředil se na útok proti rošádovému postavení černého. Stačila malá chybička (19. … f6?) a útok bílého nabral na síle.

 

 

 

Odkazy:

Web Szuperligy
Partie online


 

Ve stínu turnaje kandidátů začalo ME žen na řeckém ostrově Rhodos.
V desetikolovém turnaji hraném „klasickým“ tempem hry (90min/40 + 30min do konce a 30 sekund bonus od 1.tahu) hraje 182 hráček.
Nejvýše nasazenou je Ukrajinka Julia Osmak, ale konkurenci ji tvoří řada dobrých hráček.

Českou republiku reprezentuje Julia Movsesian a zatím se jí moc nedaří. Z pěti odehraných kol uhrála pouhých 1.5 bodů, což stačí jen na 150. místo. Mnohem bolestnější je pro naši reprezentantku ratingová ztráta, která se bude těžko dohánět (-55 ELO bodů).

Po pátém kole je v čele trojice hráček se 4.5 body: Fataljeva (Ázerbájdžán), Garcia Martin (Španělsko) a Piddubna (Ukrajina).

 

Odkazy:

Web ME
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results
Článek na webu ŠSČR

 

 

 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vilda Moncl

Teď ve 13:00 startuje Grand Chess Tour: Superbet Poland Rapid & Blitz 2024 s Carlsenem a Gukeshem.

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x