Kde jinde?

Tvrdé boje sváděly na MČR ženy o postup do čtvrtfinále, v jednom minizápasu došlo i na tiebreak. V turnaji mužů překvapivě, ale zaslouženě, prohrál největší favorit mistrovství.

 

Tentokrát nezačnu ani turnajem žen, ani uzavřeným turnajem mužů.
Včera se v openu „C“ hrála na desátém stole partie Jan Sudolský – Damian Žídek. V souboji dvou klubových kolegů (oba Slavoj Poruba) byl úspěšnější Honza Sudolský, který partii vyhrál. Upřímně, partii jsem moc neviděl (občas jsem prošel kolem), ale píši to z jiného důvodu.
Důvod pochopíte, když se podíváte na data narození obou hráčů. Sudolský, ročník 1932, Žídek, ročník 2016.
Znáte nějaký jiný sport, kde je rozdíl mezi přímými soutěžícími 84 let?
Kde jinde se to může stát než v šachu?  :usmev:

 

Asi se jen stěží dožiju toho, že rozdíl mezi Honzou Sudolským a jeho soupeřem bude sto let 🙂 , ale věřím, že za pár let k tomu dojde, Honza je nezmar 😉

 

A teď k MČR…

Ženy bojovaly o postup do čtvrtfinále. Daly se čekat tvrdé boje, protože v prvních partiích minizápasů osmičky jsme viděli tři remízy ze čtyř utkání.

Lada Zelbová udržela v prvním kole proti Nataši Richterové o něco horší pozici. Ve druhé partii měla Lada bílé figury a rozehrála Londýnský systém. Černá bez problémů vyrovnala hry, ale pak přišel pětadvacátý tah a chyba. Chyba černé, která jí vlastně vyhrála partii  :usmev: .
Po tahu 25. … f6 měla černá přijít o pěšce, což by sice asi trochu „bolelo“, ale horší by bylo postavení jezdce na okraji šachovnice. Tahem f7-f6 černá výrazně omezila jeho bojeschopnost.
Bílá však svoji šanci nevyužila (25.Vc6?) a po krátkém přemýšlení přešla do rovné pozice, v níž zřejmě viděla duchy  :usmev: . Skoro bych se vsadil, že když nedobrala jezdce na h5, ale vzala „nebezpečného“ pěšce (30. Vxe3?), vystrašila ji asi proměna e-pěšce v dámu nebo matové hrozby na první řadě.
Byly to však jen přeludy, bílá zůstala bez figury, bez bodu a bez postupu.
Richterová-Zelbová 1.5-0.5

 

 

Se soutěží se rozloučila i Daniela Nagyová. V první partii nezvládla proti Olze Sikorové časovou tíseň, v odvetě se do časovky nedostala, protože partie skončila v šestadvacátém tahu matem  :usmev: .
Bílá si ve Francouzské připravila gambitovou variantu (5. Sd2), ale černá místo braní pěšce na d4 zvolila raději rychlý vývin figur.
Ať už černá pěšce vezme, nebo nevezme, vznikají v této variantě dynamické pozice, v nichž musí dávat pozor obě strany. S králem v centru a slabinou na f4 nebyl „útočný“ tah 17. g4 dobrý nápad. V této fázi hrály obě hráčky „svou hru“ , bez ohledu na možnosti, které se jim nabízely  :usmev: .
Pěšec na f4 byl několik tahů na braní. Bílá se o něj nestarala, černá jej nebrala a obě hráčky přeskupovaly své síly. Až když si černá braní na f4 důkladně připravila a bílá stále ignorovala hrozbu Vxf4, odhodlala se černá pěšce konečně vzít  :usmev: . A bylo to vyhrávající braní, které skončilo matem.
Sikorová-Nagyová 2-0

 

 

První partie zápasu Koubová-Rybáčková skončila remízou. V odvetě měla bílé Lucie Rybáčková a Anna Marie Koubová čelila nástupu bílých pěšců na dámském křídle v Anglické hře pasivním tahem 13. … Je8.
Pasivním s ohledem na postup bílé na dámském křídle, ve skutečnosti to byl tah připravující nástup pěšců na křídle královském  :usmev: .
Takový nástup by mohl mít šanci, ale to by černé figury musely stát na jiných polích. Střelec na c8, jezdec na c7 a střelec na g7 zavřený za hradbou černých pěšců v centru, to nevypadá na figury, které by mohly bílé nějak ublížit.
Černá se na královském křídle k ničemu nedostala a její dámské křídlo bylo v troskách. Když pak otevřela na královském křídle hru (24. … gxf5, 25. … Vxf5), ukázalo se, že se postupem pěšců jen oslabila a navíc jí k obraně krále chyběly figury z dámského křídla. Stálo ji to bod a postup.
Koubová-Rybáčková 0.5-1.5

 

 

Dvě Anny, dvě „tvořilky“  :usmev: .
Anna Voříšková a Anna Lhotská začaly ve druhé partii vyrovnaného zápasu „tvořit“ už v zahájení. Černá si dobrovolně rozbombardovala královské křídlo a bílá se dostala k útoku, který měl být rozhodující.
Měl, ale nebyl.
Bílá šla po černém králi až příliš přímočaře (19.Dg5+) a když jí došlo, že samotná dáma nematuje (23.Jf4?!), černá mezitím mohla konsolidovat své síly. Místo toho se však rozhodla pro aktivní postup (23. … Sc4??). Tah 23. … Sc4 možná vypadal nebezpečně, ale nebezpečný vůbec nebyl. Naštěstí pro vůdkyni černých figur se bílá místo zisku dalšího pěšce rozhodla pokrýt věž a pokračovat v útoku (25.Sd3). Pozice bílé byla stále ještě o něco lepší, ale ubývající čas ji donutil uvažovat pragmaticky a raději se rozhodla pro opakování tahů. Obě partie tedy skončily remízou a šlo se do tiebreaku.
Lhotská-Voříšková 1-1

 

 

Za nerozhodného stavu rozhodoval o postupující do čtvrtfinále tiebreak složený ze dvou rapid partii (15+10), pokud se nerozhodne, tak dále dvou bleskových partií a v případě potřeby ještě i armageddonu.
V první rapid partii vyhrála černými Voříšková, když Lhotská přehnala svůj útok proti černému králi a černá i s minimem času na hodinách pak už jen posbírala ze šachovnice bílé „dřevo“  :usmev: .

Ve druhé rapid partii měla černé Anna Lhotská a hrála se stejná varianta jako v „klasice“ jen s tím rozdílem, že černá tentokrát zvolila teoretické 6. … Se7 místo sebedestrukčního 6. … Se6. Vyplatilo se jí to, partii vyhrála a opět bylo vyrovnáno.
Následovaly dvě bleskové partie tempem 3+2, v nichž měla rychlejší ruku i hlavu Anna Lhotská, která si tím vybojovala postup do čtvrtfinále.

 

V turnaji mužů jsme viděli tři remízy a ve dvou partiích zvítězili vůdci bílých kamenů.

Partie Neuman-Hrbek se hrála sice dlouho, ale nakonec skončila spravedlivou remízou. Černý se dlouho pokoušel bílému dokázat, že dvě věže proti dámě mohou být výhodou, pokud je na šachovnici dostatek pěšců. V tomto případě však těch pěšců bylo málo  :usmev: .

 

 

Dlouho se hrála i partie Němec-Šimáček. Černý se pokoušel v koncovce útočit na rozhozené bílé pěšce, ale bílý měl vždy dostatek sil k jejich obraně. V některých okamžicích mohl hrát černý zřejmě lépe, ale ani to by asi nestačilo k zisku rozhodující výhody.

 

 

Třetí remízu do konečného součtu třetího kola přidala dvojice Finěk-Kraus. Když se vyměnily lehké figury a dámy, bylo jasné, že tuhle věžovku nikdo nevyhraje.

 

 

Když jsem se ve druhém kole vydal před budovu na cigaretu, potkal jsem se s jedním z frýdecko-místeckých trenérů Standou Jasným. Prohodil jsem, že Richard Stalmach stojí nějak „divně“ (řeč je o druhém kole) a Standa konstatoval, že Richard má výborné znalosti variant zahájení, které hraje, ale občas mu „ujede“ ruka a hraje nepříliš dobré tahy  :usmev: .
V partii proti Davidu Navarovi si Richard Stalmach vybral zajímavou variantu Rétiho hry a nachytal soupeře „na hruškách“ .
Do problémů se dostal černý už v zahájení po tahu 6. … c6. Je to neuvěřitelné, ale tímto tahem si černý nadlouho oslabil pěšcovou strukturu na dámském křídle a problémy s tím spojené se mu nepodařilo vyřešit. Je úsměvné (nebo tragické?), že v desátém tahu černý prakticky dokončil vývin svých figur a bílý vyvinul jen střelce a udělal rošádu. Ostatní bílé figury stojí na svých místech a přesto je postavení černého kritické.
Černý se jistě mohl v dalším průběhu bránit o něco lépe. Snad tah 11. … a6 byl lepší než blokáda 11. … a5. Určitě byl objektivně lepší ústup dámy na c5 místo tahu 19. … Df5, ale ani pozice, které by vznikly po ústupu na c5, nejsou pro černého nijak přitažlivé.
David Navara měl v této partii dvakrát smůlu. Spadl soupeři do varianty a jen těžko mohl předpokládat, že tah 6. … c6 je zárodek problémů černého. Druhý „smolík“ byl jeho soupeř. Richard Stalmach hrál partii virtuózně a nedal soupeři skoro žádnou šanci.
Richard ukázal, že jeho loňská nominace do reprezentačního týmu byla správným tahem. Ne kvůli tomu, že včera porazil českou šachovou jedničku, ale kvůli způsobu, jakým vedl partii.

 

 

Podivuhodná pozice vznikla v partii Jirovský-Štoček po tahu 26. Se4. V průběhu partie měl bílý iniciativu a zůstala mu dvojice střelců, černý se však velmi dobře bránil. Tah 26. Se4 si zaslouží vykřičník, klobouk dolů, pokud měl bílý vše předem naplánované.
Objektivně je pozice stále rovná (alespoň podle „křemíkové hlavy“ Stockfishe), ale je tu jeden problém. Po tahu 26. Se4 je napadena černá dáma a kupodivu má černý jen jeden jediný dobrý ústup, po němž udrží křehkou rovnováhu sil. Jen tah 26. … Dd8! by držel pozici, v ostatních případech tahá černý za kratší konec provazu.
Na první pohled to není vidět, ale pro obranu černé pozice je nutné držet pole c7 (resp.c6) a mít v záloze útok dámy a jezdce proti bílému králi. Koneckonců, něco takového se hrálo i v partii, ale černý ztratil tempo a bílý se dostal dámou do soupeřova tábora. Šach na d1 přišel pozdě.

 

 

 

 

 

Na závěr má omluva  :usmev: .
David Navara mě správně upozornil na gramatickou chybu v minulém článku. Použil jsem sousloví „V souboji dvou Ann“, což je gramaticky nesprávně. Správně mělo být „V souboji dvou Anen“ , za chybu se omlouvám.
David Navara má (skoro) vždycky pravdu  :usmev: , ale já také  :smich: .
Občas používám nespisovné výrazy nebo „nová“ slova. V původním znění měly být u slova „Ann“ uvozovky, protože se mi „Ann“ prostě líbilo, ale uvozovky mi nějak vypadly  :smich: . Doplním je tam.

Jako výmluva dobré, ne?  :mrknuti:

 

 

Odkazy:

Web Ostravského koníka
Výsledky a tabulky na chess-results
On-line přenos s komentářem IM Lukáše Klímy na YouTube kanálu šachy.cz
Partie na lichess.org
Partie MČRM na chess.com
Partie MČRŽ na chess.com
Partie Ostravského koníka (A) na chess.com

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Taky mi to Ann pripadalo podezrele, ale rikal jsem si, ze si to Lubos zamerne zjistil a asi je to spravne. Spletl jsem se 😀

Ondrej Havelka

Dnes měl David Navara skvělý rozbor své partie. Nešlo by ho vystřihnout a postnout jako samostatné video?
 
Jinak se mi líbí, že se situace změnila. Pamatuju si ročník, kdy byly krom Davida všechny partie remízové. Letos máme 4 kola a každý už vyhrál i prohrál, takže z pohledu diváka super turnaj.

Jan Jílek

Video s rozborem Davida Navary najdete zde  :usmev:

chess

Dlouho jsem to neudělal, ale z nějakých netušených důvodů jsem to dnes zkusil a podíval se vedle.
Nechápu, jak velmistr Robert Cvek nemůže nezmínit hlavní důvod včerejší porážky Davida – vůbec ani zmínka o zahájení o skvělé originální volbě Richarda Stalmacha. Píše něco o formě, o rozhodující chybě v 19. tahu, o bombě a jiných nepodstatných věcech, vždyť je to přece velmistr, trenér měl by určit to podstatné. A jestli na to nemá čas …
Naopak tady jsem se dozvěděl, jaký má Richard Stalmach vztah k zahájení a o partii vše důležité.
Jsem strašně rád, že jste tady, nedovedu si představit, že by nebyla jiná alternativa než vedlejší kanál (všechny významy lze pomyslet), kde se nic nedozvím o kalendáři, soutěžích, systému, ale ani o šachu samotném.
 
 
 

Jim Vasilis

Souhlasím, jak v hodnocení tohoto i konkurenčního bulvárního rádobyšachového webu, tak naší vycházející hvězdy Richarda Stalmacha. Dnes černými ukázal, že se v Nimcovičově indické, kde bílý hraje 4.f3, vyzná lépe, než Pavel Šimáček a měl by partii vyhrát. Už je načase, abychom měli dalšího velmistra i reprezentanta…

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x