I mistr tesař…

Ve středu se dohrálo Mistrovství Evropy seniorských týmů ve slovinském lázeňském městě Čatež. O několik tisíc kilometrů dále směrem na jihovýchod pokračoval druhým kolem turnaj Sharjah Masters.

 

Mistrovství Evropy seniorských týmů je taková celkem zajímavá soutěž. Hrát může prakticky každý hráč starší padesáti let, stačí, když najde další tři starší kolegy a vytvoří tým  :usmev: . Některé týmy byly čistě „amatérské“, v jiných jsme viděli opravdové hvězdy.

V kategorii 50+ měla Česká republika jeden tým. V kategorii „starších odrostenců“ 65+ jsme neměli nikoho.

Už minule jsem psal, že český tým byl nasazen jako šestnáctý z celkového počtu jednadvaceti družstev.
Naši v turnaji špatně odstartovali a zhruba v polovině turnaje se „plácali“ někde u dna tabulky. Logicky jim pak los začal „přidělovat“ slabší soupeře a český tým byl před posledním kolem na šestnáctém místě.

V posledním kole nastoupili naši proti Nizozemcům z týmu Netherlands-Zuid Limburg, kteří na tom v turnajové tabulce byli podobně špatně jako naši.

Z výše napsaného by snad každý zkušenější hráč správně uhodl výsledek zápasu posledního kola našeho týmu  :usmev: . Na všech čtyřech šachovnicích se remizovalo, což znamenalo v konečném součtu 17. místo pro tým „Czech Republic-KHK.

 

 

Výsledky členů českého týmu:

 

V kategorii 50+ zvítězil tým Anglie s řadou známých jmen na soupisce (např. Flear, Conquest). Druhé místo si vybojovalo tým Maďarska, třetí příčku obsadili Italové. Všechny tři týmy měly na konci čtrnáct bodů, o medailích tak rozhodlo až vedlejší pomocné hodnocení.

Angličané kralovali i v kategorii 65+. Tým v čele s Johnem Nunnem ani jednou neprohrál a zvítězil s dvoubodovým náskokem před druhým týmem.
Tím druhým týmem byl tým Slovenska, za nějž nastupovali Ftáčník, Plachetka, Lanč a Petráň. Slováci bojovali velmi dobře a podlehli jen vítěznému anglickému týmu, remízu udrželi Slováci v zápase proti domácímu Slovinsku. Právě Slovinsko bylo třetím týmem v tabulce.

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results


 

Zatímco z Čateže hráči odjíždějí, nebo asi už odjeli  :usmev: , v arabském Šardžá (Sharjah) se turnaje teprve rozjíždějí.
Nás zajímá především open turnaj Sharjah Masters, ve kterém startuje i český reprezentant Thai Dai Van Nguyen.
Van v prvním kole bílými poměrně lehce přehrál Inda Pranava, ve druhém kole měl Van černé figury a jeho soupeř měl méně zvučné jméno.
Mladý  Gruzínec Nikolozi  Kacharava není možná tak známý, ale šachy hrát umí. V prvním kole porazil Turka Mustafu Yilmaze, ve druhém kole jej čekal Van.
Ve Španělské hře nedosáhl Kacharava na šachovnici žádných velkých úspěchů, Van se černými figurami dobře bránil a bez problémů udržel rovnováhu na šachovnici, zasloužená a spravedlivá remíza.

 

 

V openech se nezřídka stává, že někdo z favoritů „zakopne“ už v prvních kolech, což se pak bere jako překvapení. V turnaji Sharjah Masters se podobné ztráty favoritů snad ani nedají považovat za překvapení, protože turnaj je hodně vyrovnaný.
Prohraje-li však turnajová jednička, pak to za překvapení považovat můžeme.
Právě to se stalo nadějnému Indovi Erigaisimu, který ve druhém kole nečekaně prohrál s málo známým řeckým velmistrem Nikolasem Theodorouem.
Až do 19. tahu se hrály tahy, které už tady byly, pak Theodorou překvapivě obětoval dva centrální pěšce (20. d5!?, 22. e6!).
Možná překvapivě, ale zcela jistě korektně, protože všechny černé figury byly „zatoulané“ na dámském křídle a bílému se najednou naskytly útočné šance na křídle opačném. Černý sice měl dva pěšce navíc, ale ti byli „pod palbou“ bílých figur a navíc se ukázalo, že má černý seriózní problémy s „bílými dírami“ před svým králem.
Rychle hrající Erigaisi si to zřejmě neuvědomil a místo přesunu figur na královské křídlo zvolil hru na křídle dámském (24. … a5?). Bílý získal s výhodou jednoho pěšce zpět a o pár tahů později se černý vzdal, protože matové hrozby by po 27. … Vf8?? pokryl jen za cenu těžkých materiálních ztrát.
I mistr tesař se někdy utne, brilantně vedená partie ze strany bílého!

 

 

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x