Konec v Šardžá, začátek v SF

Skončily turnaje v Šardžá, skvělé obsazení, překvapivé výsledky hlavně v turnaji Challengers. Zkratka „SF“ v nadpisu znamená jednoduše San Francisco, americké město, v němž se již brzy uskuteční open turnaj za účasti dvou našich hráčů.

 

Ale popořadě  :usmev: . Vlastně skoro „popořadě“, protože mezi turnaji v Šardžá a v San Franciscu se udály (a „udějí“) ještě i jiné věci.

Příznivce českého šachu jistě na turnaji Sharjah Masters zajímal především výsledek Vana.
Český reprezentant Thai Dai Van Nguyen v devátém kole zvítězil nad nadějným Uzbekem Mukhiddinem Madaminovem a s 5.5 body nakonec obsadil v silné konkurenci osmnácté místo.
V poslední Vanově partii se hrála Ruská hra a Van měl bílé figury.
Ruská hra má sice pověst klidného zahájení, ale dnešní varianty ani zdaleka nevypadají na klidné zahájení  :usmev:
Van obětoval figuru, za níž měl silného pěšce na d-sloupci a vynikající souhru figur.
V následujícím průběhu nehráli oba hráči nejlepší tahy, ale poslední chybu udělal Madaminov.

 

 

Ano, všechny by nás jistě potěšilo, kdyby Van turnaj vyhrál, ale není každý den posvícení  :smich: . K vítězství v takovém turnaji nepotřebujete jen dobře umět hrát šachy, ale také dobrou fyzickou (i psychickou) kondici, formu a samozřejmě i notnou dávku štěstí  :usmev: .

 

 

V turnaji Sharjah Masters se o první místo dělili čtyři hráči s 6.5 body. Ze čtveřice Daneshvar, Murzin Shankland a Vochidov měl nakonec nejlepší vedlejší hodnocení mladý Íránec Daneshvar.
Na druhém místě skončil Volodar Murzin hrající pod vlajkou FIDE, třetí skončil Američan Sam Shankland a místo čtvrté si vybojoval Šamsiddin Vochidov z Uzbekistánu.

 

 

 

Mnohem překvapivější průběh měl open turnaj Challengers. Už minule jsem předesílal, že dvě mladé ženy (=dívky) mají šanci v turnaji zvítězit. V posledním kole hrály Divya Desmukh a Leya Garifullina spolu a jejich vzájemné střetnutí skončilo remízou. Výhrou v devátém kole na ně „doskočil“ ještě mladý (14 let) Íránec Sina Mohaved.
Nejlepší vedlejší hodnocení ze sedmibodových měla Indka Divya Desmukh, druhá skončila Leya Garifullina z Ruska (=pod vlajkou FIDE) a třetí byl již zmiňovaný Mohaved.
Obě dívky nezakusily v průběhu turnaje hořkost porážky a celkem zřetelně převyšovaly zbytek startovního pole.
Tak trochu tragédem je čtvrtý v pořadí Moldávec Jegor Laškin. Ani on neprohrál a to se po velkou část turnaje pohyboval na jeho špici. V konečném součtu však měl o půl bodu méně než vítězné trio.

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Partie na lichess.org
Komentované přenosy (Irene Sukandar) na YT kanálu lichess


 

Do Spojených států amerických se z Evropy přesunula dvojice českých hráčů, aby sehrála (minimálně jeden) turnaj v San Franciscu.

Vojtěch Plát a Martin Červený budou hrát open „1000GM Memorial Day Super Swiss 2024“ . Kromě dnešního prvního kola (v USA „včerejšího“) se hrají každý den dvě partie tempem 90 minut na celou partii, k tomu se přidává od prvního tahu 30 sekund.

První cena je ve výši 3000 dolarů, přenos bude zpožděn o 15 minut a do turnajového sálu nesmí diváci  :usmev: .

Vojtěch Plát je nasazenou turnajovou dvojkou, Martin Červený startuje z devatenáctého místa.
Držme našim hráčům palce, ať nepřijedou s prázdnou  :mrknuti: .

 

Odkazy:

Web pořadatele a propozice turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Uuuuf, to byla partie 😀
 
https://lichess.org/broadcast/1000gm-memorial-day-super-swiss-2024/round-2/jDXkaNNz/WypR4N24
 
To d6 se mi moc nepovedlo. Pritom staci dat par sachu a postavit De7. Nastesti se souper neskutecne spletl na konci v remizove pescovce. Nekdy taky muzu mit kliku! 😀
 
 

Radek Zálešák

Proč v Challengers na chess-results nemaj holky W? Děkuji.

Radek Zálešák

A v Americe nemaj ani roky narození. Jaký se vůbec používají losovací programy mimo Swiss manageru? Děkuji.

Rostislav Huňa

Existují méně pokročilé programy, teď nejvíc na vzestupu je asi Chess Manager, v Polsku bývá oblíbený Chessarbiter Pro. Ve zmíněné Americe bývá populární Swisssys, který má nějaké specifické funkce pro jejich USCF rating a limitace počtu účastníků jim zde nevadí, protože v Americe se velké openy příliš nepořádají. Existují i alternativní programy, které jsou dostupné zdarma, na druhou stranu často nemají schválení FIDE (Sevilla, Protos).

Rostislav Huňa

Protože to tam rozhodčí nedal. Celé to rozhraní (vlajky, data atd.) se dají upravit manuálně rozhodčím. Proč to tam nedal nevím, možná neměl zájem ztrácet čas. Nečetl jsem propozice, ale jestli nejsou ani speciální ceny pro ženy, tak k tomu ani neměl důvod.

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x