Únavné boje

Ve včerejším čtvrtém kole turnaje Norway Chess se divákům vyplatilo „obětovat“ 200 „NOKů“ 🙂 , protože za dvě stovky norských korun si mohli užít pohledu na špičkové hráče do sytosti.
Před dnešním volným turnajovým dnem se bojovalo do poslední šance.

 

Čtvrté kolo vypadá podle výsledků v turnaji mužů jako pořádná řežba, ale byla to spíše těžká a namáhavá práce.

Fabiano Caruana a Magnus Carlsen spolu sehráli nejednu partii. Logicky vždyť se utkali v boji o šachový trůn  :usmev: .
Včerejší partie nebyla ani pro Fabiho, ani pro Magnuse žádnou procházkou růžovým sadem. Hrála se klidná Italská hra a od začátku se tvrdě bojovalo o každé políčko.
Nejdříve oba hráči vyčistili dámské křídlo, pak se dali do likvidace pěšcového centra, což se jim tak docela nepodařilo, protože oběma stranám zůstal na e-sloupci pěšec. Vyměnili se jezdci, pak i věže, a protože černé figury byly aktivnější, dalo se čekat, že to Carlsen poté, co získal pěšce na e4, bude zkoušet.
Podle Stockfishe byla pozice rovná jako Haná, ale v praxi a s omezeným časem to tak jasné není. Plány v dámské koncovce s minimálním (skoro  :usmev: ) množstvím pěšců byly jasné. Bílý se měl pokoušet aktivizovat krále a do té doby se musel vyhýbat nevýhodné výměně dam, zároveň však musel hlídat i postup černého volného e-pěšce. Černý má také jasný plán: aktivizace krále, postup pěšce k poli proměny, k čemuž se pokusí využít pasivního postavení bílého krále a musí při tom dávat pozor na věčné šachy.
Je neskutečné, co oba hráči v silné časové tísni v této dámské koncovce předváděli. Carlsenovi se podařilo postoupit králem až do hloubi soupeřova postavení a vypadalo to, že po 61. … Ke3 černý vyhraje. Caruana však s minutou a půl na hodinách našel jediný tah, který držel soupeře na uzdě. Jenže na tah 62. Kg1 spotřeboval více než minutu a to v těžké koncovce rozhodlo.
Fabimu zůstávalo na hodinách pouhých devět sekund, když zahrál 66. Kh2. Byla to rozhodující chyba, protože pak už bílý nezabrání proměně e-pěšce. Remízu držel jen šach dámou na a2 (66. Da2+), ale pokud je řeč o remíze, tak jako remízu to vidí stroj. Má pravdu, ale Carlsen by to i po šachu na a2 určitě zkoušel dál hrát na výhru.
Oboustranně výborný výkon a technika dovedená téměř k dokonalosti.
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 0 – 3

 

 

Na výhru se nadřel Hikaru Nakamura. Praggnanandhaa Rameshbabu pochybil v zahájení, tah 19. … Sd7 sice nevypadá závadně, ale Nakamura správně usoudil, že černý bude mít problémy s pěšcem na d6 a na královském křídle.
Došlo to i černému, a proto se pokusil o zajímavou protihru spojenou s obětí jezdce za dva pěšce (22. … Jxe4!?). Dobrý pokus, dva pěšci sice nejsou dostatečnou náhradou za figuru, ale bílý král uvízl v centru. Naka však zkušeně pokryl všechny potenciální hrozby černého a zbýval mu už jen jeden úkol: uplatnit figuru navíc v koncovce.
Zdá se to být snadné, ale vzhledem k omezenému množství pěšců na šachovnici to jednoduché nebylo, zvlášť když se černý vynalézavě bránil.
V závěru si Praggnanandhaa nalezl do matové sítě (85. … Kf5??) a i když byla pozice za bílého vyhraná i po správném 85. … Kh6, nemuselo to ještě být tak jasné, protože oba hráči dohrávali partii s několika sekundami na hodinách. V takových chvílích může chybovat každý.
Hikaru Nakamura – Praggnanadhaa Rameshbabu 3 – 0

 

 

 

Hikaru Nakamura.  Zdroj: fotogalerie turnaje na Flickru , autor: Steve Bonhage

 

Alireza Firouzja už podruhé rozehrál stejnou variantu hry dámským pěšcem (nebo to byl Londýnský systém?). Stejně jako proti Tingu Li-ženovi hrál už ve druhém kole proti Caruanovi. Caruana však ve dvanáctém tahu zahrál 12. … c4, čímž donutil bílého vyjádřit se, kam půjde s dámou, Ting hrál okamžitě 12. … Jh5. Zdá se to být jako malý rozdíl, ale rozdíl je značný. Firouzja po 12. … c4 ustoupil v partii s Caruanou dámou na d1. Kdyby šel na a4, měl černý k dispozici zajímavou oběť pěšce 13. … b5  (13. Da4 b5) a pěšec by nešel vzít pro chycení bílé dámy.
V partii Firouzja – Ting Li-žen je po čtrnáctém tahu 14. … Sxh4 skoro totožná pozice jako v partii Firouzja – Caruana. Skoro, protože bílá dáma nestojí na d1, ale na a4, což umožňuje bílému ústup krále na d1 (15. Kd1) a nyní by byl tah b7-b5 nesmyslný, protože černý by neměl k dispozici „chytací“ tah Sc2. Navíc je bílý král na d1 v bezpečí, na královském křídle by se mohl dostat pod určitý tlak.
Bílý získal pěšce na d3 a dostal se k útoku na černého krále. Po braní pěšce na h3 (23. … Dxh3) se z černého krále stává „fackovací panák“ a k tomu bílý dostává darem další pěšce.
Alireza Firouzja – Ting Li-žen 3 – 0

 

 

 

Alireza Firouzja – Ting Li-žen.  Zdroj: fotogalerie turnaje na Flickru , autor: Steve Bonhage

 

 

Tabulka po čtvrtém kole (screenshot z webu chess.com):

 

Také v turnaji žen se hrálo dlouho a ve dvou partiích se ženám podařilo „vyvrátit“ známé rčení, že všechny věžovky jsou remis  :usmev: .

V partii nejstarší účastnice s nejmladší rozhodla hrubá chyba ve věžovce. Pia Cramlig (nejstarší) s Vaishali Rameshbabu, která zatím v turnaji vede, vyměnily prakticky ihned po zahájení lehké figury a přešly do koncovky těžkých figur. Bílá sice měla trochu pošramocené postavení pěšců na královském křídle, ale když se vyměnil jeden pár věží a dámy, zdálo se, že remíza je nevyhnutelná. Upřímně, nevím, zda se nejstarší snažila porazit nejmladší, nebo zda nejmladší testovala výdrž nejstarší. Tipoval bych druhou možnost  :usmev: a když si přehrávám partii, tak vidím, že můj tip byl asi správný, protože to byla černá (Vaishali), kdo se vyhnul opakování tahů (např. 45. Vd2) a remíze.
Nakonec jí to vyšlo a Pia v remízové pozici udělala hrubku (48. fxe6), po které se z remízové věžovky stala pro bílou věžovka prohraná  :smutek: . Vaishali prostě Piu Cramling utahala…
Pia Cramling – Vaishali Rameshbabu 0 – 3

 

 

Věžovka se hrála i v partii Humpy Koneru – Anna Muzyčuk. Opticky to vypadalo, že by se bílá snad mohla pokoušet nějakým způsobem využít mírně lepšího postavení svých pěšců, ale šlo opravdu jen o optický kam, kterému však bílá možná podlehla  :usmev: . Možná, protože s půlminutou na hodinách vypadá situace na šachovnici jinak, než když se na ni díváte v klidu při přehrávání po jejím skončení. Hrozba 48. … Vf3+ sice není nijak strašná, ale to vše vidíme až při retrospektivním pohledu.
Bílá šachu na f3 s následnou ztrátou pěšce na a3 nemůže zabránit a má jen dvě možnosti, jak hrát: buď postoupí pěšcem na d5, nebo druhým na e5. Správný byl tah 48. d5, po němž by se uvolnila cesta kupředu bílému králi. Po tahu 48. e5 sice také bílý král postoupil vpřed, ale pěšec na c6 ve spolupráci s černým králem jej už dál nepustili.
Humpy Koneru – Anna Muzyčuk 0 – 3

 

 

Těžko říct, co vedlo Tingjie Lei v partii s Wenjun Ju k rozhodnutí v brzké fázi partie v mírně lepší pozici opakovat tahy a jít do armageddonu. Byl to respekt, kalkul nebo náhlý nárůst sebedůvěry?
V dosavadních střetnutích v rychlém tempu (rapid a blic) byla úspěšnější Wenjun Ju. Když si uvědomíme, že černé (Wenjun Ju) stačí v armageddonu remíza a Lei moc partií v rapidu s Ju nevyhrála, tak o kalkul asi nešlo  :usmev: .

 

 

V armageddonové partii stála po zahájení podle Stockfishe mírně lépe Lei, ale moc bych tomu nevěřil  :usmev: , mně se zdá být pozice zhruba rovná.
Lei se podařilo „vyrobit“ v postavení pěšců před černým králem díry na f6 a h6, což přímo lákalo k obsazení těchto polí jezdcem. Za pomoci dámy by se bílá mohla dostat k nebezpečnému útoku, obětovala kvalitu a vsadila vše na jednu kartu. Jenže černá měla dostatek obranných možností a i když se bílé podařilo obsadit pole f6 jezdcem, neměla žádnou šanci „propasírovat“ k černému králi ještě i dámu. Když padl i bílý pěšec na e5, zbývalo černé už jen vychytat nepříliš složité hrozby bílé a zvítězit.
Tingjie Lei – Wenjun Ju 1 – 1.5

 

 

Tabulka po čtvrtém kole (screenshot z webu chess.com):

 

Výsledky 4. kola (screenshot z webu pořadatelů):

 

Los zítřejšího 5. kola (screenshot z webu pořadatelů):

 

Titulní foto: Wenjun Ju. Zdroj: fotogalerie turnaje na Flickru , autor: Steve Bonhage

Odkazy:

Web turnaje
Web open turnajů
Online na chess.com (muži)
Online na chess.com (ženy)
Online na lichess.org
Komentovaný přenos na YT chess24
Fotogalerie turnaje na Flickru

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x