Konečně „krev“

Třetí kolo bylo na turnaji Norway Chess celkem zajímavé v turnaji mužů, „krvežízniví“ diváci si přišli na své, remízy se tentokrát skoro nekonaly 🙂 . V turnaji žen to bylo „slabší“ .

 

V turnaji mužů prohráli ve třetím kole oba mistři světa, Ten bývalý i ten současný.

Exmistr světa Magnus Carlsen čelil černými barvami Praggnanandhovi. Hrála se Paulsenova varianta, resp. její podvarianta zvaná Kanova (pokud se nepletu  :usmev: ).
Carlsenovi zahájení moc nevyšlo. Ne snad, že by stál nějak hůře, stál prostě jako černý, ale dostal se do pozice, ve které „hraje“ jen bílý a černému nezbývá než čekat, co bílý vymyslí.
A Praggnanandhaa vymyslel skvělý plán. Postup pěšce na f5 (13. f5) není jen útokem na pěšce e6, ale hodí se i jako úvod k útoku na černého krále. Carlsen reagoval tahem 13. … Dd7, což není dobrý tah, ale nedivím se, že se mu asi nelíbil ani tah 13. … e5, který podle stroje prý není až tak špatný, ale když se podíváte na pozici, která by vznikla, není to pro černého vůbec lákavé-slabý pěšec na d6 (vím, v mnoha variantách Sicilské to nevadí), pole d5 plně v moci bílého a na královském křídle hraje jen bílý.
Kde tedy černý udělal „chybu“?
Těžko říct, ale moc se mi nepozdává tah 10. … b6. Možná to chtělo chladnokrevně vyvinout střelce (10. … Se7) z pole f8 a udělat rošádu. Nevím, možná je tah 10. … b6 v pořádku a místo 13. … Dd7 to opravdu chtělo zahrát e5. Tohle teď určitě nevyřeším  :usmev: . V každém případě, tah 13. … Dd7 je chybou.
Praggnanadhaa Rameshbabu – Magnus Carlsen 3-0

 

 

Vše podstatné se v partii Fabiana Caruany a Tinga Li-žena odehrálo na poli c6  :usmev: . Fabi byl výborně připraven a zahájení v podstatě odblical. Na delší dobu se zamyslel až při tahu 17. Se3, předpokládám tedy, že si v domácí přípravě připravil braní střelcem na c6 (12. Sxc6) i s předcházejícím trochu podivným tahem 11. Ve2. Bílý přesně věděl, kam ty figury patří a když černý postavil dámu trochu lehkovážně na c6, bílý nezaváhal.
Rozbil pěšcový kryt před černým králem, dal dvě figury za věž a zvítězil.
Jak jednoduché!
Fabiano Caruana – Ting Li-žen 3-0

 

 

Třetí partie třetího kola skončila remízou. Hikaru Nakamura měl bílé figury proti Alirezovi Firouzjovi a v Tarraschově obraně dámského gambitu nezískal jako bílý zhola nic. Čtrnáct teoretických tahů, po nichž je hra vyrovnaná a postupně se mění další a další figury, remíza.

 

 

Armageddon pro sebe rozhodl Nakamura. Možná jste si také všimli, že obvykle hráči v rozstřelových partiích rozehrávají stejná zahájení, jako hráli v partiích. Firouzja však nezvolil znovu Tarraschovu obranu, rozehrál Slovanskou.
To je první věc, která mě na partii zaujala. Tou druhou je Firouzjův přístup k partii. Jako černému mu v armageddonu stačila remíza, ale on obětoval pěšce (15. … c5) za útok (tlak) proti králi bílého.
Naka všechny potenciální hrozby černého odrazil a hra přešla do koncovky, v níž měl bílý pěšce navíc a k tomu ještě i lepší čas na hodinách. Pokud jsem dobře viděl, tak černý prohrál na čas. V závěrečné (prohrané) pozici se sice ještě objevil tah 40. … Jf7, ale to bylo zřejmě už po pádu praporku.
Hikaru Nakamura – Alireza Firouzja 1.5 – 1

 

 

 

Tabulka po třetím kole (screenshot z webu chess.com):

 

V turnaji žen jsme ve třetím kole viděli ještě více remíz než doposud (o jednu víc  :usmev: ). Třikrát remíza v normální hrací době, dvě remízy v armageddonu.

 

Anna Muzyčuk s Vaishali Rameshbabu si dvakrát „střihly“ Španělskou hru.
V klasické partii se hrála klasická varianta  :usmev: a (pro mě překvapivě) Vaishali v zahájení nic nepokazila. Hráčky odtahaly přes dvacet tahů podle teorie a partie přešla do remízové koncovky.

 

 

Španělka se hrála i v armageddonu. Překvapilo mě, že Muzyčuk zvolila výměnnou variantu. Pravda, černý v této variantě nemá lehký život, ale pokud černému (černé) stačí jen remíza, tak možná stálo za úvahu zkusit hrát za bílou jinou variantu nebo úplně jiné zahájení. I tentokrát zahrála Vaishali velmi dobře a bez problémů partii remizovala.
Anna Muzyčuk – Vaishali Ramsehbabu 1 – 1.5

 

 

Pia Cramling měla bílé figury proti mistryni světa Wenjun Ju. První partie skončila remízou. Hrál se odmítnutý dámský gambit a brzy po zahájení přešla hra do koncovky, v níž měly obě strany věže a jezdce. Koncovka byla skoro až do konce rovná. Skoro, protože těsně před koncem přišel ze strany černé strašný blundr, který však zůstal nepotrestán.
Černá ve 49. tahu bezelstně dobrala pěšce 49. … Jxe3?? a bílá neviděla triviální obrat, po němž by získala kvalitu a zřejmě i bod.

 

 

Je docela dobře možné, že nevyužitá šance Piu rozhodila, protože armageddon sehrála špatně. Hrála se stejná varianta jako v klasické partii, i tady záhy přešla hra do koncovky, ale bílá si nechala místo jezdce střelce. Černá získala pěšce a několikrát mohla „skórovat“ , ale remíza jí stačila.
Pia Cramling – Wenjun Ju 1 – 1.5

 

 

 

Pia Cramling – Wenjun Ju. Zdroj: fotogalerie turnaje na Flickru , autor: Steve Bonhage

 

Humpy Koneru a Tingjie Lei rozehrály v klasické partii Tarraschovu obranu dámského gambitu. Klasická partie, klasický vývoj. Výměny, výměny, výměny … a rovná končící hra, remis.

 

 

V armageddonu se Koneru rozhodla změnit scénu. Rozehrála Torreho útok, ale nezdá se mi, že by se jí zahájení nějak zvlášť vyvedlo  :usmev: , více se mi líbila pozice černé. V průběhu partie se však hra začala srovnávat a bílá se zaměřila na osamoceného černého h-pěšce. Čas ubíhal a chyby přibývaly.
Proč dala černá ve 28. tahu pěšce (28. … Jf6), tomu rozumím, stejně by o nějakého pěšáka přišla, ale proč si jej bílá nevzala, to nevím  :usmev: . Obě hráčky měly v té době lehce přes minutu, ale braní na f7 (29. Jxf7) ani není třeba počítat-vezmu, postavím se na g5, mám pěšce a pak se uvidí, co dál.
Koncovka byla vyrovnaná, ale černá si doskákala jezdcem na h1, kde byl až do konce partie v zajetí. Stockfish pozici za černou drží i s tímto „mrzákem“ , ale v praxi a s nedostatkem času to není jednoduché. Bílá nakonec nepohodlného zajatce zlikvidovala a zvítězila. Vlastně skoro zlikvidovala, protože partie těsně předtím skončila  :usmev: .
Humpy Koneru – Tingjie Lei 1.5 – 1

 

 

Tabulka po třetím kole (screenshot z webu chess.com):

 

 

Los 4. kola (screenshot z webu pořadatelů):

 

Odkazy:

Web turnaje
Web open turnajů
Online na chess.com (muži)
Online na chess.com (ženy)
Online na lichess.org
Komentovaný přenos na YT chess24
Fotogalerie turnaje na Flickru

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Roman Tyčka

Trochu si zaspekuluji (proč ne, je to zdarma :-)) – Indové jsou velmi silní, Gukesh bude letos bojovat o titul mistra světa, ale já bych si vsadil spíše na Praggnanandhu. Ten by cca za 4-6 let mohl obsadit trůn a stát se Anandovým pokračovatelem.
K partii Carlsena: místo 10…b6 bylo určitě lepší 10…Jxd3 (nebo 10…Se7) +=. Carlsen se možná chtěl vyhnout pozicím, které měl soupeř nacvičené z přípravy.

Vilda Moncl

Dost se zapomíná na Erigaisiho, který je teď v živém ratingu nejvýš.

 

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x