Norway Chess pokračuje

Po odehraných čtyřech kolech a pátečním volnu se v sobotu hráči a hráčky uzavřených turnajů Norway Chess opět posadili k šachovnicím, aby v pátém kole bojovali o turnajové body.

 

V turnaji mužů byly k vidění tři dlouhé partie a ani jedna z nich neskončila remízou.

Magnus Carlsen měl bílé figury s Alirezou Firouzjou. Hrála se Berlínská varianta Španělské hry a hra měla typický „berlínskošpanělský“ průběh. Bílý měl miniaturní výhodičku, černý se musel po celou partii bránit. Obvykle v této variantě černý pozici ubrání a partie končívají smírem.
Mělo tomu tak být i tentokrát, jenže Carlsen získal při přechodu do věžové koncovky pěšce a ač byli všichni pěšci na královském křídle (3:2) a pozice byla teoreticky remízová, Carlsen to stále zkoušel. Podařilo se mu docílit dílčích úspěchů, vyměnil jednoho pěšce a postoupil králem kupředu. Pozice však byla stále remízová a dokonce i kdyby černý přišel o posledního pěšce, mohla by (za určité konstelace) na šachovnici vzniknout známá remízová koncovky, kdy má jedna strana navíc střelcového a věžového pěšce.
Carlsen se nakonec dočkal, Firouzja udělal nepochopitelnou chybu, kterou bych u hráče jeho třídy nečekal. S třiadvaceti sekundami na hodinách vyměnil věže a přešel do prohrané pěšcové koncovky (77. … Vxd6??).
Pochopil bych, kdyby koncovku prohrál po nějakém špatném tahu věží nebo krále, ale tady jej neomlouvá ani nedostatek času, protože takovou pěšcovou koncovku není třeba počítat, tu je třeba znát.
Ale kdo ví, možná si znechucený černý řekl: „Dobře, už mě to nebaví, sežer si svoje tři body!“  :smich:
Magnus Carlsen – Alireza Firouzja 3 – 0

 

 

Otevřete-li kteroukoli starou příručku zahájení, najdete u tahu 2. … c5 v dámském gambitu v lepším případě znak „?!“ (sporný tah) , v horším rovnou označení chyby „?“ .
Zahájení 1. d4 d5 2. c4 c5 se nazývá Symetrická varianta, někdy také Rakouská obrana. Staré teoretické příručky mají tak trochu pravdu, není to moc dobrý tah, ale v jednom se mýlí: není to až tak špatný tah  :usmev: . Z hráčů světové špičky jej občas jako překvapení hraje Mameďarov a momentálně se mi nechce zjišťovat, s jakými výsledky.

Použil jej i Hikaru Nakamura, který měl černé proti Tingu Li-ženovi. Tady ještě podotknu, že hrajete-li podobná zahájení, pak je důležité také vědět, proti komu je hrajete  :usmev: . Sedět na místě Tinga jiný hráč, možná by partie měla docela jiný průběh.
Ting Li-žen se však dlouhodobě trápí a není to zrovna útočný hráč.
Bylo to vidět i v partii, zatímco černý tahal až do devátého tahu v „blictempu“, bílý přemýšlel trochu více. Pokud bílý nevezme ve třetím tahu na c5 (3. dxc5), kde si pak černý může zkusit Salviův gambit (3. dxc5 d4!?), černý obvykle bojuje o vyrovnání. Hra však může po tahu 3. Jf3 přejít i do Tarraschovy obrany, ale bílý nemá důvod nevzít na d5 (3. cxd5), jak se stalo v partii.
Po tahu 9. Se2 už se na delší dobu zamyslel i Nakamura. Tah to není chybný, ale je pasivní a černý nemá problém vyrovnat hru. A nejen vyrovnat, protože černý po něm přebírá iniciativu. Bílý neměl svůj den (a je otázkou, kdy naposledy Ting svůj den měl  :usmev: ) a pasivní hrou umožnil černému dosáhnout výhody. Když k tomu získal ještě i pěšce (26. Kd1?), bylo jasné, že bílý má problémy. Na šachovnici byli kromě věží i nestejní střelci, což je v koncovkách silný remízový faktor, ale platí i poučka, že nestejní střelci jsou výhodou pro útočící stranu. I přes silně zredukovaný materiál a nestejné střelce je pozice za bílého zřejmě prohraná. Aktivní černé figury a slabí bílí pěšci, to byly hlavní trumfy černého. Nakamura podal skvělý výkon a Ting Li-žen si na své konto připisuje další nepříjemnou porážku.
Ting Li-žen – Hikaru Nakamura 0 – 3

 

 

 

Ting Li-žen. Zdroj: fotogalerie turnaje na Flickru , autor: Steve Bonhage

 

Partie Praggnanandhy s Caruanou měla až do konce vyrovnaný průběh. Tedy „vyrovnaný“… Bílý stál po celou partii o chloupek lépe a v koncovce se mu podařilo získat pěšce. Praggnanandhaa správně usoudil, že pokud má pěšce navíc uplatnit, má o něco větší šanci v jezdcové koncovce než ve věžové. O něco větší šance však ani tak neměla stačit k zisku celého bodu (tedy tří bodů).
V jezdcové koncovce měl bílý po 65. tahu na hodinách jen 46 vteřin, černý necelých osm minut a přesto to byl černý, kdo chyboval. Přišlo 66. Jd4+ a Caruana bez přemýšlení ustoupil na f6 (66. … Kf6??) . Nepochybuji o tom, že viděl možnost bílého Jxh6, zřejmě však neviděl (nebo podcenil) tah 68. Kd4, po němž už je braní na h6 možné, protože v případné pěšcové koncovce je aktivní bílý král opravdový „king“  :usmev: . Pěšcovka by byla prohraná, ale jezdcová koncovka s dvěma pěšci méně není pro černého o nic lepší volbou.
Praggnanandhaa Rameshababu – Fabiano Caruana 3 – 0

 

 

 

Tabulka po pátém kole (screenshot z webu chess.com):

 

V turnaji žen jsme viděli dva rozstřely.

Vaishali Rameshbabu zvolila proti Tingjie Lei hru čtyř jezdců, nenáročné zahájení, ve kterém černá neměla problém s vyrovnáním. Partie skončila spravedlivou remízou a šlo se na armageddon.

 

 

Jejich armageddonová partie měla vyrovnaný průběh, ale když hráčkám rapidně ubýval čas, scéna se několikrát změnila. Nejdříve chybovala Vaishali a Tingjie Lei mohla získat rozhodující výhodu. Ale v blicce to není tak jednoduché. V jezdcové koncovce se možná černá mohla ubránit, ale když jste rádi, že vůbec stihnete udělat jakýkoli tah, chybám se nevyhnete. S notnou dávkou štěstí tak Vaishali zvítězila a stále se drží na prvním místě tabulky.
Vaishali Rameshbabu – Tingjie Lei 1.5 – 1

 

 

 

Vaishali Rameshbabu – Tingjie Lei. Zdroj: fotogalerie turnaje na Flickru , autor: Steve Bonhage

 

Mistryně světa Wenjun Ju hraje přísně korektní šachy (aspoň tak to vidím já  :usmev: ) a málokdy „tlačí na pilu“ . V partii s Humpy Koneru se hrál přijatý dámský gambit a když se černé podařilo vyrovnat hru, bílá se spokojila s remízou.

 

 

Přijatý dámský gambit se hrál i v armageddonu. Ju sice zvolila jinou variantu, ale černé se i tak opět podařilo vyrovnat hru. O dělbě bodů rozhodla až hrubá chyba černé ve věžové koncovce (39. … Kd6??). Závěrečná „koncovka“ bílého krále s věží proti holému černému králi byla zbytečná. S devatenácti vteřinami na hodinách by to i bez přidávání času zvládli dotahat do matu i hráči druhé výkonnostní třídy  :usmev: .
Wenjun Ju – Humpy Koneru 1.5 – 1

 

 

Pia Cramling i ve svém věku hraje stále dobré šachy, ale po delší době hry se začíná projevovat únava a Pia chybuje. Chybovala i v pátém kole, kde měla černými o něco horší pozici proti Anně Muzyčuk, která hrála bílými figurami.
K Piině smůle hrála včera Anna jako stroj, žádná chyba, žádná nepřesnost. Pozice jí evidentně „sedla“ a Pia neměla žádnou šanci.
Anna Muzyčuk – Pia Cramling 3 – 0

 

 

 

Anna Muzyčuk proti Pie Cramling. Zdroj: fotogalerie turnaje na Flickru , autor: Steve Bonhage

 

 

Tabulka po pátém kole (screenshot z webu chess.com):

 

 

Výsledky 5. kola (screenshot z webu pořadatelů):

 

Los 6. kola (screenshot z webu pořadatelů):

 

Titulní foto: Carlsen – Firouzja. Zdroj: fotogalerie turnaje na Flickru , autor: Steve Bonhage

Odkazy:

Web turnaje
Web open turnajů
Online na chess.com (muži)
Online na chess.com (ženy)
Online na lichess.org
Komentovaný přenos na YT chess24
Fotogalerie turnaje na Flickru

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Ondrej Havelka

Je brzy předvídat, kdo vyhraje v zápase o titul mistra světa, ale myslíte si, že bych Dinga v této formě porazil?

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x