Stavanger a naši v zahraničí

Hraje se ve Stavangeru, ale hrají se i jiné, možná o něco méně významné turnaje. V mnoha soutěžích a turnajích hrají i čeští hráči a hráčky.
Je téměř jisté, že mi při sledování turnajů ve světě něco uniklo, takže to neberte jako kompletní výsledkový servis 🙂 , ale je to aspoň malý přehled z tohoto víkendu.

 

Akci ve Stavangeru dnes vezmu „hopem“  :usmev: , i tak to bude dost dlouhý článek.

Turnaje na Norway Chess se překulily do druhé poloviny a hrají se teď vlastně odvety.

V turnaji mužů se v šestém kole opět potkali mistři světa.
Exmistr světa Magnus Carlsen měl bílé figury s úřadujícím mistrem světa Tingem Li-ženem. V prvním kole tito dva hráči rychle remizovali, tentokrát Carlsen „zabil“ Tinga (nebo také: Magnus zabil Dinga  :smich: ).
Ting Li-žen je opravdu z formy. Jednotahová hrubka (29. … Vb2??), po níž černý nezabrání matu, patří někam do pralesní soutěže…
Magnus Carlsen – Ting Li-žen 3 – 0

 

 

Celkem pohodovými remízami skončily partie Firouzja – Praggnanadhaa a Nakamura – Caruana.

 

 

 

 

O dělbě bodů se rozhodovalo v armageddonových partiích.

V armageddonu byl šťastnější Firouzja, když Praggnanandhaa několikrát chyboval, objektivně byl Alireza skoro po celou partii ve výhodě, takže spravedlivý výsledek.
Alireza Firouzja – Praggnanandhaa Rameshbabu 1.5 – 1

 

 

V americkém derby oplatil Caruana Nakamurovi porážku z prvního kola. Stačil jeden špatný ústup králem (20. Ke1) a už se bílý „vezl“. Nakamura se dostal do horší pozice a pak už mu nezbývalo než riskovat. Caruana se mohl spokojit s remízou, ale když se mu naskytla příležitost, nezaváhal a zvítězil.
Hikaru Nakamura – Fabiano Caruana 1 – 1.5 

 

 

Tabulka po šestém kole (screenshot z webu chess.com):

 

 

Sto dva tahů měla partie Vaishali Rameshbabu – Wenjun Ju v turnaji žen. Ani se moc nesnažím partii nějak komentovat  :usmev: , protože už od třicátého tahu obě hráčky blicaly, a tak asi nikoho nepřekvapí, že se dopustily spousty chyb.
I přesto však mohu s klidným svědomím říct, že ani na chvíli nebyla vůdkyně černých figur (Wenjun Ju) nijak ohrožena a nakonec tedy zvítězila zaslouženě.
Vaishali Rameshbabu – Wenjun Ju 0 – 3

 

 

Do čela turnaje žen se vyšvihla Anna Muzyčuk. Černými figurami v klasickém tempu odremizovala Tingjie Lei

 

 

…a v armageddonu zvítězila. Nedejte se splést tím, že závěrečná pozice je remíza  :usmev: . Ano, je, ale remíza se počítá jako výhra černých figur.
Tingjie Lei – Anna Muzyčuk 1 – 1.5

 

 

Úspěchu se konečně dočkala i Pia Cramling. S Humpy Koneru měla černé figury a v klasickém tempu svou soupeřku bez problémů udržela „na uzdě“ .

 

 

V armageddonu měla jasně navrch Humpy Koneru, ale bohyně Caissa se tentokrát přiklonila na stranu Pii Cramling  :usmev: . Po tahu 38. … Jh5+ je černá prohraná, ale bílá s pouhými pětadvaceti sekundami na hodinách nenašla cestu k výhře. Pia Cramling si tak připisuje své první vítězství.
Humpy Koneru – Pia Cramling 1 – 1.5

 

 

 

Tabulka po šestém kole (screenshot z webu chess.com):

 

 

Výsledky 6. kola (screenshot z webu pořadatelů):

 

Los 7. kola (screenshot z webu pořadatelů):

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Web open turnajů
Online na chess.com (muži)
Online na chess.com (ženy)
Online na lichess.org
Komentovaný přenos na YT chess24
Fotogalerie turnaje na Flickru

 


 

David Navara hraje v těchto dnech ve francouzské lize za tým Mulhouse Philidor. Šestnáct týmů hraje jednokolový turnaj ve dvou skupinách po osmi účastnících, čtyři nejlepší týmy z každé skupiny postupují do vyřazovacích bojů. Nezkoumal jsem detailně rozpis soutěže, ale z toho, co vidím, usuzuji, že je povinná ženská nebo juniorská šachovnice.

David Navara je ve svém týmu napsaný na třetí šachovnici, ale přiznám se, že z toho nejsem moc chytrý  :smich: . V nedělním zápase Mulhousu proti Tremblay hrál David s Aminem Tabatabaeiem, který je napsaný na první šachovnici.
To jsou ovšem data z chess-results.
Když se dívám na web soutěže, tak je David na druhé desce, před ním je napsaný Nihal Sarin a až za ním Naranyanan.
Takže nevím, nekomentuji.
Mohu však alespoň napsat, že v prvním kole David remizoval s Ivanem Salgadem Lopezem, ve druhém porazil Fressineta, ve třetím remizoval s mladým Dardhou a s Tabatabaeiem David prohrál  :smutek: .
Konečný výsledek zápasu Tremblay – Mulhouse je 4-4.

 

Odkazy:

Web soutěže
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results


 

Město hazardu, město hříchu… Tak je někdy nazýváno nevadské město Las Vegas ležící ve Spojených státech amerických (USA).
Dva čeští hráči, Vojtěch Plát a Martin Červený, vyrazili na „turné“ za velkou louži  :usmev: . O jejich působení v kalifornském San Franciscu jsme tady už psali, teď se oba hráči přesunuli do státu Nevada.

V Las Vegas se účastní uzavřených turnajů a tak trochu si „vyměnili role“.
Martin Červený hraje ve velmistrovském turnaji, Vojta Plát v turnaji, v němž lze uhrát normu IM.

Po třech kolech má Martin Červený ve velmistrovském turnaji jeden bod ze tří partií. V prvním kole prohrál s Robbem Kevlishvilim, ve druhém remizoval s Cristhianem  Cruzem a ve třetím kole přidal další remízu s Isaacem Wangem.

Vojtěch Plát vyhrál v prvním kole s Josephem Wanem, ve druhém remizoval s Azerem Mirzojevem a ve třetím se rozešel smírně s Filipem Pancevskim.

 

Vojta Plát v Las Vegas. Zdrof: FB profil Vojty Pláta

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results (GM)
Výsledky na chess-results (IM)
Online na lichess.org


 

Dvě naše dámy vyrazily do Německa na soutěž německých spolkových zemí Deutsche Frauen-Mannschaftsmeisterschaft der Landesverbände (DFMM-LV). Přesnější je napsat na soutěž ženských družstev reprezentujících německé spolkové země.

Eva Kulovaná a Martina Kořenová hrály v turnaji ženských zemských týmů. Eva Kulovaná hrála za tým Severního Porýní-Vestfálska, Martina Kořenová bojovala za Sasko.

Medaili (a možná i nějakou odměnu  :usmev: ) si veze do ČR Eva Kulovaná, která sice uhrála „jen“ dva body z pěti partií, ale její tým skončil na třetím místě.
Martina Kořenová má tři body z pěti partií a Sasko skončilo páté.

Pokud vás zaráží, že naše hráčky sehrály jen pět partií, pak vězte, že turnaj, kterého se zúčastnilo čtrnáct týmů, se hrál švýcarským systémem na pouhých pět kol (!).
V posledním kole se Martině Kořenové povedl hezký matový útok proti černému králi.

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Partie na lichess.org
Výsledky na chess-results


 

V polské Legnici se hraje už 38. ročník Mezinárodního šachového turnaje o pohár dolnoslezského vojvody.

V uzavřeném velmistrovském turnaji hrají i tři čeští hráči-GM Leon Vološin, IM Tomáš Kraus a Jan Mikeš.

Velmi dobře si vede Tomáš Kraus, který se po sedmém kole dělí o první místo, když prohrál jen se „spoludělitelem“ IM Brodovskim a v sedmém kole remizoval s GM Golubkou.

Jan Mikeš je se třemi body na průběžném šestém místě, nedaří se Leonu Vološinovi, který má na svém kontě jen tři remízy a čtyři porážky.

Ve druhém kole se potkali dva naši hráči a sehráli ostrou partii.

 

 

Tabulka turnaje po sedmém kole:

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chessarbiter.com
Online na lichess.org

 

Titulní foto: známá „televizní“ zastavárna v Las Vegas. Zdroj FB profil Vojty Pláta (P.S.: prý tam neměli žádnou šachovou soupravu  :smich: )

 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Pořadí šachovnic ve francouzské lize není pevně dané, do rozdílu okolo 100 bodů ratingu se mohou hráči prohazovat celkem libovolně. (Pokud je rozdíl mezi dvěma hráči vyšší, slabší nemůže hrát před silnějším.) Sestavy jsou publikovány okolo 10.00, takže na přípravu zbývá dost času.

Vojta Plát

Pokud si dobre vzpominam, podobne to bylo i v 4NCL. Jeden den jsem hral za Acko na sedme desce a druhy den za Becko na prvni 😀

David Navara

Aby tomuhle v Číně předešli, rovnou u jména určují, za které družstvo bude velmistr hrát: https://ratings.fide.com/profile/8604436   :smich: 

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x