Favorité v čele – 2

Po ranním výpadku internetového připojení pokračuji popisem osmého kola turnaje Norway Chess žen.

 

Když jsem se ráno podíval na tabulku mužů, v níž figuruje na posledním místě Ting Li-žen, došlo mi, že nevyhrál ani jednu partii klasickým tempem, čtyřikrát remizoval a čtyřikrát prohrál.

V tabulce turnaje žen je na posledním místě Pia Cramling. Legendární dáma také nevyhrála ani jednu partii v klasice, pětkrát remizovala a třikrát prohrála. Když se však podívám na partie Pii a Tinga, tak se mi zdá, že Pia je na tom herně mnohem lépe.
Nechci tím říct, že je silnější než Ting  :usmev: , ale se svými soupeřkami drží krok i v prohraných partiích a pak udělá nějakou chybu.
Z podobného soudku je její porážka z osmého kola. Mistryně světa Wenjun Ju bílými kameny nezískala ze zahájení žádnou výhodu a černá pak dokonce převzala iniciativu. Prostě Pia Cramling hrála velmi dobře, ale stálo ji to hodně času a sil.
V nepříliš komplikované, ale za černou těžké pozici se zhruba dvaceti sekundami na hodinách přišla obvyklá hrubka 31. … Kg7. Nejlepším tahem bylo braní na g7 jezdcem, ale i kdyby černá pěšce na g7 vůbec nevzala, nebylo by to tak špatné jako po braní králem.
Najednou má černá problém s poli f6 a f7, pěšec na h6 je „mrtvý pěšec“ a černý král je extrémně slabý. To je vlastně konce…
Wenjun Ju – Pia Cramling 3 -0

 

 

Partii Tingjie Lei – Humpy Koneru jsem moc nerozuměl  :usmev: . Tedy později už ano, tam  už chyby pramenily z oboustranné časové tísně, ale nevím, proč si černá nechala v zahájení pošramotit pěšcovou strukturu. Možná to není až tak špatné, ale z dlouhodobého hlediska mi to přišlo zbytečné.
Bílá stála v partii podstatně lépe, ale s ubývajícím časem začalo přibývat chyb na obou stranách. Od čtyřicátého tahu hrály obě hráčky na vteřinách a když se na partii podíváme, tak v nelehké koncovce s nedostatkem času zase tolik chyb neudělaly.
Ke smůle indických fanoušků udělala poslední chybu Humpy Koneru.
Tingjie Lei – Humpy Koneru 3 – 0

 

 

Anna Muzyčuk hraje dobrý turnaj a skoro se všemi účastnicemi má buď vyrovnané skóre, nebo je porazila.
Až na jednu výjimku. Vaishali Rameshbabu sice Annu v klasickém tempu neporazila ani jednou ze dvou partií, ale v armageddonu to vyznívá jednoznačně pro indickou hráčku.
V klasické partii osmého kola přitom měla Anna Muzyčuk, která měla černé figury,  malou šanci. V jednačtyřicátém tahu se mohla pokusit otevřít zablokovanou pozici, ale nakonec do toho nešla. Nevím, zda by to stačilo k zisku nějaké výhody, snad ano, ale obě hráčky už neměly moc času, což byl zřejmě důvod pro pragmatickou remízu.

 

 

Vaishali se s Annou v armageddonu opravdu daří, Ve včerejší partii stála Vaishali jako bílá po zahájení mírně lépe, už třeba jen proto, že měla pěšce navíc  :usmev: , ale bylo to skoro bezcenný dvojpěšec. O pěšce však přišla a černá přebrala iniciativu. Muzyčuk sice stála o chloupek lépe, ale ztrácela víc času než soupeřka a kolem třicátého tahu už hrála na vteřinách.
Do časovky se postupně dostala i Vaishali a obě hráčky chybovaly.
V těžké čtyřvěžovce měla bílá pěšce navíc a objektivně byla partie remízová, ale hodiny u partie nestojí jen tak pro okrasu.
Vaishali černou zkoušela, ale nebylo jak uplatnit pěšce navíc. Remíza by nahrávala černé, jenže rozhodla rychlejší ruka. Vaishali vyhrála na čas, když jí samotné zůstávaly na hodinách ještě tři vteřiny  :usmev: .
Vaishali Rameshbabu – Anna Muzyčuk 1.5 – 1

 

 

 

Tabulka turnaje žen po osmém kole (screenshot z webu chess.com):

 

 

Titulní foto: Humpy Koneru. Zdroj: fotogalerie turnaje na Flickru , autor: Steve Bonhage

 

Odkazy:

Web turnaje
Web open turnajů
Online na chess.com (muži)
Online na chess.com (ženy)
Online na lichess.org
Komentovaný přenos na YT chess24
Fotogalerie turnaje na Flickru

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x