Předposlední kolo ve Stavangeru

Dnes v pátek končí „exhibiční“ (jak jinak to nazvat?) turnaje Norway Chess. Do konce turnaje zbývá už jen jedno kolo a pomalu se rýsují kandidáti na první místa.

 

Začnu trochu netradičně  :usmev: turnajem žen.
Aby to snad nevypadalo, že začínám psát záměrně nejprve o mužích (nebo o ženách), vysvětlím jak „funguji“  :usmev: .
Základ všeho je, kdo dohraje první. Tedy za předpokladu, že partie sleduji ve (skoro) reálném čase. Pokud je nesleduji online, tak mají ženy „smůlu“ , protože můj stahovací skriptík začíná obvykle turnajem mužů, tím pádem otvírám jejich partie jako první  :smutek: .

Dnes tedy nejdříve ženy.
Partie Cramling – Muzyčuk skončila ze všech nejdříve. V klasickém tempu rychlá a nevýrazná remíza.

 

 

Na řadu přišel armageddon, ve kterém hrála Pia Cramling velmi dobře. Ovšem jen do určitého okamžiku  :usmev: , protože pak přišla (tradiční) hrubka, jakou můžeme vidět v nějakých bleskových partiích a ještě k tomu hráčů nižší výkonnostní úrovně.
Pia jednotahově odevzdala dámu. Mohla hrát prakticky cokoliv, ale ne, ona odevzdala dámu.
Za co? Za nic.
Pia Cramling – Anna Muzyčuk 1 – 1.5

 

 

Jako druhá (zřejmě, protože zbytek kola jsem už nesledoval přímo) skončila partie Tingjie Lei – Vaishali Rameshbabu. Vaishali hraje na turnaji dobře, ale tahle její partie připomíná doby nedávno minulé, kdy Vaishali často ani „neprolezla“ zahájením.
A neprolezla ani včera.
Na pár okamžiků sice získala pěšce, ale bylo jasné, že jej nemůže dlouho udržet. O pěšce přišla, strategicky špatná pozice jí zůstala a v koncovce pak měla o pěšce méně, což rozhodlo.
Tingjie Lei – Vaishali Rameshbabu 3 – 0

 

 

Souboj mezi Humpy Koneru a Wenjun Ju byl vyrovnaný jen zdánlivě. V klasickém tempu se nepodařilo Humpy Koneru nic získat v Ragozinově variantě dámského gambitu. Wenjun Ju pohodlně vyrovnala hru a stejně pohodlně partii černými figurami i zremizovala.

 

 

Armageddon byl plně v režii černé (Wenjun Ju). Bílá rozehrála Larsenovo zahájení ne zrovna vzorově. Pozice s visícími pěšci c4+d4 se jistě dají hrát, ale je třeba mít k tomu vhodně rozestavěné figury. Černá se chopila příležitosti a tlakem na duo pěšců se jí podařilo udeřit na královském křídle. Rozbitý pěšcový kryt před bílým králem byl dalším vhodným cílem. Bílá udělala několik chyb, ale i při nejlepší hře by asi tahala za kratší konec provazu.
Po 27. Vh1 získala černá věž za dva pěšce (27. … Dxh1), ale mohla zahrát ještě silnější 27. … Jf4, po čemž by bílá neměla už ani co zkoušet  :usmev: .
Humpy Koneru – Wenjun Ju 1 – 1.5

 

 

 

Humpy Koneru – Wenjun Ju. Zdroj: fotogalerie turnaje na Flickru , autor: Steve Bonhage

 

Wenjun Ju se dostala před posledním kolem do čela tabulky a má 1.5 bodový náskok před Tingjie Lei a Annou Muzyčuk. S Muzyčuk už hrála, ale v posledním kole ji čeká partie s Tingjie Lei. Za vítězství v klasické partii se udělují tři body, takže pokud by Lei zvítězila v partii hrané klasickým tempem, svoji krajanku by v konečné tabulce přeskočila.

 

Tabulka turnaje žen po devátém kole (screenshot z webu chess.com):

 

 

V turnaji mužů skončily všechny tři partie v klasickém tempu remízami.

Alireza Firouzja a Magnus Carlsen si zřejmě libují v koncovkách těžkých figur  :usmev: . V jejich střetnutí v pátém kole prohrál Firouzja, když z věžové koncovky přešel do prohrané pěšcovky.
Tentokrát skončila jejich partie hraná klasickým tempem spravedlivou remízou v koncovce těžkých figur.

 

 

V armageddonu se také hrála koncovka těžkých figur, konkrétně věžovka. Carlsen se mohl dostat do problémů, kdyb Firouzja s třiceti sedmi sekundami na hodinách vložil po 32. … Vxf3 mezišach 33. Je7+. Nestalo se, bílý automaticky dobral na f3 (33. Vxf3) a po několika výměnách byla na šachovnici rovná, ale pro bílého nepříjemná věžová koncovka. Oběma soupeřům docházel čas, takže se blicalo a když se blicá, o chyby není nouze.
Je trochu paradoxní, že Firouzja v koncovce zahrál dvakrát podle pravidla, že věž patří za pěšce a dvakrát to byla hrubá chyba. Po 36. Va1 Carlsen svou šanci ještě nevyužil, ale po 46. Va2 už se nebylo o čem bavit.
Alireza Firouzja – Magnus Carlsen 1 – 1.5

 

 

Remízou ve věžovce skončila i partie Hikaru Nakamury s Tingem Li-ženem. Čtyři pěšci proti třem ve prospěch bílého a Naka to zkoušel podobně jako Magnus  :usmev: , ale Naka není Magnus a Ting pozici udržel.

 

 

V armageddonu Ting překvapil. Soupeře, své fanoušky i nestranné diváky  :usmev: .
Asi jen málokdo by čekal, že je Ting v současné špatné formě schopen porazit ve zrychleném tempu jednoho z nejlepších blicařů světa.
Stalo se tak poté, co Nakamura špatně rozehrál Rétiho hru. Jako bílý měl v armageddonu povinnost zvítězit, takže mu nezbývalo než riskovat. Braní na b7 (29. Dxb7) je chybou pramenící právě z vývoje partie. Určité šance spojené s vazbami na sedmé řadě tam sice byly, ale Ting tentokrát zahrál bezchybně a zvítězil.
Hikaru Nakamura – Ting Li-žen 1 – 1.5

 

 

 

Hikaru Nakamura – Ting Li-žen. Zdroj: fotogalerie turnaje na Flickru , autor: Steve Bonhage

 

Fabiano Caruana „nepřetlačil“ v klasickém tempu dobře hrajícího Praggnanandhu. Získal sice pěšce, ale figury černého byly dostatečně aktivní a Praggnanandhaa se velmi dobře bránil.

 

 

V armageddonu se hrálo jen na „černou branku“ . Praggnanandhaa měl horší čas, když v přibližně rovné pozici zvolil chybný plán Po tahu 23. Sc3 měl ještě šanci vrátit se na správnou cestu, ale zahrál 23. … Da7 a ztratil pěšce. To je výhoda, kterou už obvykle Caruana nevypouští.
Fabiano Caruana – Praggnanandhaa Rameshbabu 1.5 – 1

 

 

 

Tabulka po devátém kole (screenshot z webu chess.com):

 

Výsledky 9. kola (screenshot z webu pořadatelů):

 

Los posledního kola (screenshot z webu pořadatelů):

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Web open turnajů
Online na chess.com (muži)
Online na chess.com (ženy)
Online na lichess.org
Komentovaný přenos na YT chess24
Fotogalerie turnaje na Flickru

 

 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x