Taškent, Vegas, Jermuk

Hraje se v uzbeckém Taškentu, v arménském Jermuku a v nevadském Las Vegas se utkali dva naši hráči 🙂 .

 

Napsal-li jsem minule o festivalu UzChess, který se v těchto dnech hraje v Taškentu, že je jeho formát kopií festivalu TATA Steel, trochu jsem se zmýlil  :usmev: :
Podobné jsou názvy turnajů-Masters, Challengers a Futures, jinak se dá najít řada rozdílů.

Mám pocit, že ve Wijk aan Zee se snaží pořadatelé vybírat hráče, s nimiž se diváci „nenudí“, tedy hráče, kteří hrají originální nebo bojovné šachy. Pravda, ne vždy se to podaří, ale snahu tam vidím.
O totéž se pokusili i v Taškentu, kde hraje řada výborných a originálních hráčů (Maghsoodloo, Rapport, Abdusattorov, Mameďarov atd.). Dalo by se říct, že v tomto ohledu si jsou oba festivaly hodně podobné.

V jedné věci se však určitě liší.
Teprve dnes jsem se podíval trochu důkladněji na turnaj Futures. Slovo „future“ znamená „budoucí“ (nebo budoucnost:  „The Future“ ), s koncovkou „-s“ je to množné číslo „budoucnosti“, takže bych „Futures“ chápal jako „budoucí naděje“ .
Nevím, možná to slovo chápu špatně  :usmev: , ale když se podíváte na startovní listiny turnajů Futures ve Wijku nebo třeba v Praze, uvidíte na nich mladé (obvykle velmi mladé) hráče.

V Taškentu také hrají mladí hráči, ale většinou jen domácí, výjimkou je Bardiya Daneshvar z Íránu. Ostatní hráče bych asi za „Futures“ ve smyslu, jak to chápu já, asi nepovažoval  :usmev: . Vždyť třeba Sergei Tiviakov, reprezentující Nizozemsko, je ročník narození 1973.
Tím nechci říct, že je na takovém střetu generací něco špatného, jen mě to zarazilo v souvislosti s názvem „Futures“  :usmev: .
V každém případě, mladí jsou v čele turnaje, ve vedení je mladý uzbecký IM Mukhammadzokhid Suyarov (Muhammadžohid Sujarov? ), který má letos teprve patnáct let. Jediný mladík, kterému se zatím v turnaji Futures moc nedaří, je čtrnáctiletý Begmuratov.

Tabulka turnaje Futures:

 

V turnaji Challengers došlo po šestém „remízovém“ kole v tabulce jen ke kosmetickým změnám. Po výhře s Yilmazem se Alexandr Predke o půl bodu přiblížil vedoucí dvojici a o stejný půlbod se vzdálil hráčům na čtvrtém až šestém místě. Ostatní hráči remizovali a pokud si vyměnili místa v tabulce, pak jen díky vedlejšímu hodnocení. Až na Yilmaze, samozřejmě  :usmev: .

 

 

Tabulka turnaje Challengers:

 

To v turnaji Masters došlo k výraznější změně.
I tady bylo šesté kolo remízové, jen Yangyi Yu prohrál bílými s Abdusattorovem, který se tak dotáhl na vedoucího Yakubboeva.
Abdusattorov mě „překvapil“ v zahájení. Tah 11. … h6 vypadá na první pohled podivně, protože černý nemá f-pěšce a po 11. … h6 se před černým králem objevuje „díra“ na g6, ale má to svou logiku. tah h-pěšcem není obranným tahem, je to příprava k nástupu pěšců na královském křídle. Abdusattorov dobře věděl, co dělá. Zdánlivé díry na g6 nemůže bílý nijak využít a černý se dostane k plánovanému postupu g7-g5.
Stockfish sice považuje za rozhodující chybu tah 25. Kd2, a má jistě pravdu, ale bílý se dostal do problémů už po 17. hxg4.
Zbytek partie odehrál Abdusattorov na jedničku.

 

 

 

Tabulka turnaje Masters:

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Partie na lichess.org


 

V nevadském Las Vegas se hraje další várka turnajů o normy „1000GM Las Vegas Norm“ .
Asi nikoho nepřekvapí, že u toho opět nechybějí Vojtěch Plát a Martin Červený.
Oba čeští hráči tentokrát hrají ve stejném turnaji ( „IM D“ ).

Při pohledu na startovní listinu a ratingy účastníků mě napadá otázka, zda se vůbec v takovém turnaji může podařit normálnímu „smrtelníkovi“ uhrát IM normu  :usmev: . Tedy technicky možné to jistě je, protože jsou všechny náležitosti splněny, ale při průměrném ratingu 2246 je na IM normu nutné uhrát 7 bodů.
Z tohoto úhlu pohledu mě optimismus amerických hráčů fascinuje  :usmev: .

Startovní listina:

 

Ve druhém kole se potkali naši hráči přímo za šachovnicí, ale moc dlouho u ní neposeděli  :usmev: .
Martin Červený měl bílé figury a na desce se objevila Královská indická, ve které se bílý pustil do odvážného nástupu na královském křídle (10. g4).
Plán to není špatný a Stockfish tah dokonce doporučuje jako nejlepší. Má to však jeden háček-snadno se může stát, že když necháte krále v centru, dostane se k protihře i černý.
Po strategické hrubce 15. Je2 si černý otevřel všechna vrátka k bílému králi  :usmev: a bylo vlastně jen otázkou času, kdy a jak černý vyhraje.

 

 

Tabulka turnaje po 2. kole:

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Partie na lichess.org


 

V arménském Jermuku se hraje Stepan Avagyan Memorial 2024.  V uzavřeném turnaji deseti účastníků s průměrným ratingem 2668 čelí čtyři domácí hráči šestici silných GM, z nichž dva mají rating nad hranicí 2700.
Největší hvězdou a favoritem turnaje je Arjun Erigaisi (2761), ale bez šancí na vítězství nejsou ani ostatní účastníci turnaje, mezi nimiž najdeme třeba Íránce Tabatabaeie nebo Američana Seviana.
Po dvou kolech je v čele Erigaisi, který porazil Hovhannisyana a Sargsyana.

Tabulka turnaje po 2. kole:

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Partie na lichess.org


 

Středeční „blbost“  :usmev:

 

 

 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x