Las Vegas, hříšná ves

..aneb Zapomenutí čerti 🙂 .
Nadpis a jeho pokračování není parodií na „anebovský a „nicméňovský““ nešachový web, jde o parafrázi názvu známé pohádky Jana Drdy (Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert).
Když jsem psal v neděli o různých turnajích, měl jsem neodbytný pocit, že jsem na něco zapomněl. Nepatřím k úzkostlivým lidem, které by takové pocity trápily 😀 , takže jsem to hodil za hlavu s tím, že se to časem nějak projeví.
A projevilo se to 🙂

 

Vojta Plát mi poslal odkaz na partii svého „amerického souputníka“ Martina Červeného a v té chvíli mi došlo, že jsem zapomněl na dva české „zapomenuté čerty“ v Las Vegas  :smich: .

Vojta Plát a Martin Červený se zúčastnili silného open turnaje, který byl součástí festivalu „Vegas Chess Festival“ . Festival se konal ve dnech 5. – 9.6., což vzhledem k časovému posunu u nás znamená 6. – 10.6. .
Hrálo se švýcarským systémem na devět kol a pokud si někdo spočítá hrací dny, okamžitě pochopí, že se hrála dvojkola (kromě posledního kola).
Mezi 136 účastníky jsem napočítal třicet nositelů titulu GM a pětadvacet mezinárodních mistrů. Snad jsem se nespletl, protože výsledková (i jiné) listina je v textovém formátu.
Tedy poměrně silný turnaj a české fanoušky může těšit, že oba naši hráči zahráli celkem dobře. Pravda, občas jim pomáhalo štěstí, ale to k šachu, a ke sportu vůbec, patří.

Vojta Plát uhrál v turnaji 5.5 bodů a obsadil 24. místo. Začal dvěma výhrami, následovaly tři remízy, jedna nepříjemná porážka a pak už jen jedna výhra a dvě remízy.

O něco více se tentokrát dařilo Martinu Červenému. Start měl takový „nijaký“ , ale pak se zmátořil a postupoval tabulkou vzhůru. Pod slovem „nijaký“ si můžete představit cokoli. Je tím myšleno, že porážel ratingově výrazně slabší hráče, prohrával se silnějšími.
Nakonec uhrál šest bodů a obsadil finančně honorované 20. místo, což mu vyneslo rovných 75 dolarů  :usmev: , což je zhruba 1717 korun.
Není to moc, ale pořád je to více než „zero“ .

Na Martina se usmálo štěstí v posledním kole.
Jeho soupeřem byl americký velmistr polského původu (a pokud pamatuji, tak v době ne tak dávné i polský reprezentant) Dariusz Swiercz.
Martin Červený měl bílé figury a rozehrál ostrou Sämischovu variantu Královské indické obrany.
Nevím, s jakou myšlenkou zahrál 12. h3, ale tento tah se mi nezdá moc dobrý. Přece jen je pak královské křídlo bílého dost děravé a černý toho mohl využít ke hře po černých polích. Stalo se, ale ani černý neměl svůj den a zahrál přímočaře na zisk kvality.
Samozřejmě, za předpokladu, že to nebyla oběť  :usmev: .
Černý sice získal kvalitu, ale bílý měl k tomu ještě dva pěšce. Stockfish hodnotí až do 30. tahu pozici jako přibližně vyrovnanou, ale nejsem si jistý, zda to platilo i v reálu. Hodnocení materiálně nerovnovážné pozice hodně záleží na síle obou králů. Netroufám si říct, zda byl v partii slabší bílý, nebo černý král  :usmev: , a tak budu raději věřit „plechové počítačové hlavě“ .
Koneckonců, z průběhu partie je patrné, že jasno v hodnocení pozice neměli ani samotní hráči  :usmev: .
Jedno je však jisté, když ve 37. tahu zahrál bílý 37. Kc2 , byla pozice opravdu v rovnováze. Černý už však neměl moc času na hodinách a ze složité pozice, v níž se mohli stát terčem útoku oba králové, přešla hra do složité koncovky.
Bílý měl dva jezdce za věž, ale zbýval mu už pouze jeden pěšec. Stockfish má opět jasno, bílý stojí lépe. V praxi to však tak jednoduché není. Bílému pomohla soupeřova časová tíseň, v níž dovolil bílému získat jednoho ze dvou černých pěšců a bílému se podařilo uplést kolem černého krále matovou síť.
Nebyla to bezchybná partie, byl to boj. Boj, který skončil vítězstvím českého hráče. To jej vyneslo na 20. místo v konečném pořadí.

 

 

Vítězem turnaje se stal GM Vasif Durarbayli z Ázerbájdžánu. Na druhém místě skončil Ilja Nyžnyk z Ukrajiny a třetí byl Angličan Daniel Fernandez.

 

Vítěz turnaje Vasif Durarbayli. Zdroj: FB profil festivalu.

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledková listina
Partie na chess.com

 


 

V indickém Gándhínagaru pokračuje Mistrovství světa juniorů a naši dva zástupci pokračují v matných výkonech.
Hrajete-li podobný turnaj, pak platí, že jakmile se dostanete do „spodních kalných vod tabulky“ , dostáváte hráče, u nichž nikdy nevíte, čím (=jakou hrou) vás soupeř nebo soupeřka s nízkým ratingem překvapí. Pa nemůžete počítat s ničím jiným než s ratingovým sešupem.

Michal Jareš v osmém kole vyhrál na „neon-linové“ šachovnici (on-line –> neon-line  :usmev: ). Prostě hrál na šachovnici číslo 47 a z open sekce jsou přenášeny jen partie z prvních šestatřiceti stolů.

Daniela Nagyová hrála na online stole, ale možná by byla raději, kdyby její partie nebyla vidět  :mrknuti: . Česká hráčka rozehrála s mladou Indkou Evansův gambit. Její soupeřka se v zahájení dobře orientovala a získala o něco lepší pozici.
Několikrát mohla česká hráčka vyměnit střelce za jezdce na c6, několikrát to neudělala, až na to doplatila. Právě střelec na a4 byl jedním z nechtěných „aktérů“ dvojího úderu černé (19. … Da5), po kterém získala figuru a Daniela se mohla s klidným svědomím vzdát.

 

 

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Partie na lichess.org


 

V neděli a v pondělí pokračoval také festival UzChess Cup v uzbeckém Taškentu.
Hráči turnajů Masters, Challengers a Futures za sebou mají už pět kol a pomalu se jim blíží finiš. Pondělní páté kolo bylo silně remízové, ale za zmínku stojí nedělní porážka Nodirbeka Abdusattorova v turnaji Masters. Javokhir Sindarov jej bílými barvami „vyučil“ v dračí variantě Sicilské hry.

 

 

Masters po 5.kole:

 

Challengers po 5. kole:

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Partie na lichess.org

 

Titulní foto: Las Vegas USA, San Francisco. Zdroj FB profil Vojty Pláta.

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Uvodni foto je sice San Francisco, ale nevadi. Jinak se hralo prvni den jedno kolo a potom az do konce dvoukola, ale to je detail. Martin nakonec zahral dobre, ja podprumer, ale posledni dva dny jsem se citil zle. V hracim sale jela klimatizace tak na 16 stupnu a skoro kazdy druhy tam ke konci kaslal. Ono kdyz mate venku 40 stupnu a vlezete pak do takove zimy, tak se neni cemu divit…

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x