3-4-5

V Bukurešti se hrálo třetí kolo turnaje Superbet Chess Classic Romania 2024. Ve včerejším článku jsem se hluboce zmýlil. Napsal jsem, že druhé kolo bylo vysloveně remízové 🙂 . Nebylo, až třetí kolo bylo vysloveně remízové.

 

Víc remízové kolo už v turnaji být nemůže. V prvním kole tři, ve druhém čtyři a ve třetím pět remíz. Milovníky neremízových výsledků může těšit, že víc remíz už neuvidí  :smich: .
Ano, všech pět partií třetího kola skončilo remízou, ale pozor, jen tři remízy byly korektní.

Souboj dvou indických mladých talentů byl hodně vyrovnaný, přesto se mi zdálo, že mírně navrch má Praggnanandhaa, který hrál černými figurami s Gukeshem. Partii jsem sledoval online, ale neměl jsem zapnutý motor, ten jsem spustil až po partii a Stockfish mi opět ukázal, že jsem se mýlil  :usmev: .
Koncovka byla vyrovnaná, ale přesto se domnívám, že bílému se podobné koncovky nehrají moc dobře, zvlášť když už se hraje do spadnutí praporku. A do spadnutí praporku se hrálo, hráči vlastně už před čtyřicátým tahem začali hrát „rapid“ .

Zjednodušeně řečeno, pozice byla objektivně rovná, ale bílý byl pod tlakem. Odevdzal pěšce, ale vyměnily se přitom lehké figury a koncovka těžkých figur slibovala Gukeshovi solidní šance na remízu. Nebo spíše naopak, černý měl jen malou šanci, že by koncovku tří pěšců proti dvěma na jednom křídle mohl vyhrát.
Jenže u šachovnice stojí i hodiny a nejsou tam pro parádu  :usmev: . V padesátém tahu měl Gukesh na hodinách 52 vteřin, Praggnanandhaa tři a půl minuty.
V takových chvílí není nouze o chyby. Tah 53. Df3 je hrubou chybou. Mat sice bílý nedostane, ale vymění se dámy a dokonce i věže. Pěšcová koncovka je prohraná. Kdo trochu zná pěšcové koncovky a ví i něco více o korespondujících polích, celkem lehce najde cestu k výhře. Otázkou je, jak těžké je to pro člověka, který má na hodinách dvě minuty.
Praggnanandhaa z oněch dvou minut spotřeboval skoro minutu a cestu k výhře nenašel  :smutek: . Po tahu 58. … Kf6 už je partie objektivně remízová.
Nemyslím si, že by Praggnanandhaa neznal základní pravidla pěšcovek, spíše zapracovala únava a Praggnanandhaa něco přehlédl v propočtu.

 

 

Také partie Vachier-Lagrave – Firouzja neměla skončit smírně, ale skončila.
Firouzja černými bez problémů vyrovnal hru v Berlínské  variantě Španělské obrany. Bylo to za černého až příliš snadné, tak se pokusil vytěžit z pozice něco víc. Tah 24. … Sa2 vypadá na první pohled trochu podivně, ale opravdu jen na první pohled. Tah má svou logiku: ústupem střelce černý napadá bílého střelce na h6 (pěšec g5 je ve vazbě) a zároveň bílý nemůže zabránit ztrátě pěšce b2.
Přesto je to tah chybný. Bílému o pěšce b2 vůbec nejde, protože sám napadne pěšce na f5. Černý mohl se stejnou myšlenkou zkusit i jiné ústupy bělopolného střelce, třeba na c4 nebo na f7. Na těchto polích by jej však bílý mohl napadat tahem Je5, proto 24. … Sa2 a hned v následujícím tahu bleskové braní na b2 (25. … Vxb2).
Právě po braní na b2 se ukazuje, že tah 24. … Sa2 nebyl dobrý. Černý ještě měl možnost se střelcem ustoupit, ale braní na b2 si „spočítal“ už při tahu střelcem na a2.
Do hlavy Vachiera-Lagraveho nevidím, ale zřejmě si neuvědomil, že po braní na b2 přijde jednoduché 26. c4! a černá věž nemůže opustit druhou řadu právě kvůli střelci na a2.
Firouzja však měl včera šťastný den, Vachier-Lagrave mu totiž chybu brzy oplatil, když zbrkle vzal v šestatřicátém tahu na b5 (36. cxb5?).
Opět si mohu jen tipnout, ale MVL asi neviděl mezitah 36. … c4. Paradoxně to byl MVL, kdo místo braní na b5 mohl provést mezi tah 36. Kg4 s napadením černé věže. Pak by černý přišel o pěšce a nebylo by až tak těžké uplatnit materiální převahu.

 

 

Zbývající tři partie byly korektní remízy, takže si snad mohu dovolit velmistrovské „analýzy“  :smich: .

Na partii  Giri – Nepomňašči se můžete podívat tady…

 

 

…a na partii Abdusattorov – Caruana zase tady:

 

 

Za zmínku stojí věžová koncovka z partie So – Deac, protože věžovka s krajním pěšcem navíc už byla na tomto webu několikrát diskutována.

 

 

Výsledky třetího a los čtvrtého kola:

 

 

Odkazy:

Web GCT
Pravidla turnajů GCT
Pravidla Grand Chess Tour
Výsledky na chess-results
Online partie na chess.com
Online partie na lichess.org
Komentované přenosy na YT kanálu Saint Louis Chess Club

 


 

Na webu Šachového svazu ČR vyšel krásný článek Martiny Kořenové o soustředění širší reprezentace žen před šachovou olympiádou.
Doporučuji přečíst, je to výborně napsáno.
Zaujala mě však i fotogalerie, na níž je v článku odkaz. Nachází se tam fotografie „podivných“ šachů (a k vidění jsou i ve videu s Martinou).
Dokážete rozeznat, co je král a co je dáma?
Obvykle u takových šachů bývá dáma „rohatá“ , na druhou stranu jsme zase zvyklí, že král je vyšší než dáma. Na fotografii to vypadá, že „rohatec“ by možná mohl být král.
Je „rohatá“ figurka král, nebo dáma?
Já jen, aby se dámy nepřipravovaly špatně  :smich: , že by se třeba učily varianty zahájení s dámami, které „nectí svoji barvu“  :mrknuti: .

 

Foto šachové soupravy. Zdroj: Zonerama ŠSČR

Úvodní foto: Šachová souprava, zdroj: Zonerama ŠSČR

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
8 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Roman Tyčka

Vyhrává ten, kdo lépe těží z chyb soupeře. Zajímavé mi přišlo, že ani nejlepší velmistři se nedokážou dokonale ovládat, někdy z nich nervozita přímo „čiší“. Např. Praggnanandha začal někdy kolem 50. tahu rychle kmitat horní polovinou těla :-). Klasické je točení nějakého kamene v prstech apod. Řekl bych, že podobné projevy do soutěžního šachu nepatří.

Roman Tyčka

Nadbytečné „pohybové aktivity“ mohou soupeře rušit a hraničí s nesportovním chováním. Pravidla šachu FIDE obsahují ustanovení „Je zakázáno vyrušovat nebo obtěžovat soupeře jakýmkoli způsobem …“. Např. poměrně rozšířený zlozvyk točení figurek v prstech se hodí maximálně do přátelských (volných) partií. Jsou hráči, kteří si uvědomují, že jakkoli rušit soupeře je nevhodné a podle toho se i chovají. To jsou skuteční džentlmeni a rytíři šachu. Ti ostatní by na sobě měli zapracovat. Nebo zkusit jinou sportovní disciplínu.

Rubinus

Pokud soupeře může rušit, že si bez jakéhokoliv hluku třeba držím pěšce a občas s ním i pohnu, může změnit disciplínu on… To zase ustupovat nějakým „nadměrně citlivým lidem“ za hranice vlastního komfortu bude opravdu málokdo.

Jan Jílek

Já si myslím, že podobné „vrtění“ figurkami do šachu příliš nepatří a jistě existují vhodnější možnosti, jak se „vyvrtět“ do aleluja, třeba poker.

Rubinus

Osobně to nedělám, ale nijak zvlášť by mě to nevadilo. Rozhodně bych kvůli tomu neběhal za rozhodčím a naopak jako rozhodčí bych takovému odpověděl otázkou „dělá hluk“?

Remcik z Banika

Myslím, že je třeba rozlišovat mezi úmyslným vyrušením soupeře a nevědomým projevem nervozity, emocí, psychického tlaku. I ti nejlepší velmistři jsou pořád naštěstí jenom lidi   :usmev: 

8
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x