Souběh

Začínají prázdniny, začínají šachové turnaje. V Bukurešti pokračoval Superbet Chess Classic Romania 2024, v pražském Obecním domě byl zahájen minizápas mezi reprezentanty České republiky a Izraele ČEZ Chess Trophy.

 

Rumunský turnaj Superbet Chess Classic Romania 2024, který je součástí seriálu Grand Chess Tour sledujeme pravidelně. Výjimkou nebylo ani čtvrté kolo, tentokrát se však omezím jen na „suchý“ popis výsledků  :usmev: , abychom se společně ve zkratce podívali na významnou šachovou akci v Praze.

Ve čtvrtém kole skončily v Bukurešti tři partie remízou.
Nepomňašči nic nezískal ve Španělské proti Soovi, ba naopak to byl Wesley So, kdo měl v jedné chvíli v koncovce o něco lepší šance, ty však byly jen teoretické.

 

 

Remízou, nikoli však nudnou, skončilo klání Abdusattorova s Vachier-Lagravem. Maxime v průběhu partie odevzdal dámu za věž a lehkou figuru, což vypadalo pro černého celkem nadějně, ale objektivně byla partie stále v rovnováze.

 

 

Gukesh rozehrál černými proti Firouzjovi svůj oblíbený přijatý dámský gambit. Hrála se dlouhá teoretická varianta, která končí prakticky až v koncovce. V rovné koncovce, partie skončila remízou věčným šachem.

 

 

Fabiano Caruana přehrál v Nimcovičově indické Bogdana Deaca. Píši-li „přehrál“ , pak myslím opravdu „přehrál“  :usmev: . Těžko se hledají chyby ve hře Deaca a přece se jeho pozice postupně zhoršovala. Hrubá chyba v závěru (33. … Ve8) jen urychlila konec partie.

 

 

Přijatý dámský gambit se hrál také v partii Praggnanandhaa – Giri.  Girimu se moc nevyplatilo postavení věže na centrální pole (18. … Vd5) a byl nucen odevzdat kvalitu. Za kvalitu však měl silnou dvojici střelců a solidní šance na udržení partie, to by však musel hrát černý naprosto přesně.
Ani bílý nehrál nejlepší tahy, ale přece se pozice s kvalitou méně hrála hůře černému. Praggnanandhaa nakonec kvalitu navíc uplatnil.

 

 

Výsledky čtvrtého kola a los kola pátého:

 

 

Odkazy:

Web GCT
Pravidla turnajů GCT
Pravidla Grand Chess Tour
Výsledky na chess-results
Online partie na chess.com
Online partie na lichess.org
Komentované přenosy na YT kanálu Saint Louis Chess Club


 

ČEZ Chess Trophy, dva čeští a dva izraelští velmistři hrají minizápas ČR-Izrael v Obecním domě v Praze. Za ČR nastupují David Navara a Thai Dai Van Nguyen, za Izrael Boris Gelfand a Maxim Rodshtein.
Zatím marně hledám partie na internetu z prvního dne  :smutek: , ale pokud vás zajímá průběh zápasu, tak si dovolím upozornit na iVysílání České televize, kde najdete záznam ze včerejšího dne a kde můžete sledovat i dnešní utkání špičkových velmistrů.

 

Boris Gelfand, Maxim Rodshtein, Thai Dai Van Nguyen, David Navara. Zdroj: Fotogalerie na webu Zonerama, autor Petr Vrabec.

 

 

K prvnímu dni napsal krátkou zprávu ředitel akce Pavel Matocha:

 

Unikátní secese, duo fosil a kvarteto velmistrů

Boris Gelfand s Maximem Rodshteinem otočili zápas. Izraelští šachisté sice prohráli první kolo 0:2, ale po čtyřech kolech prvního hracího dne nakonec vedou nad českou reprezentací 5:3. Velmistři David Navara a Thai Dai Van Nguyen shodně vyhráli po jedné partii, jednu remizovali a dvě prohráli. V neděli čekají hráče další čtyři kola a pokud čeští reprezentanti chtějí vyhrát ČEZ CHESS TROPHY 2024, budou muset přidat.

Tradiční šachový festival byl zahájen v pátek simultánkou účastníka zápasu o titul mistra světa Borise Gelfanda proti osmnácti soupeřům. Cenou remízu s izraelským velmistrem vybojovali Libor Kičmer a Jan Bára.

Součástí ČEZ CHESS TROPHY 2024 je i výstava obrazů Dua Fosil, bratří Aleše a Tomáše Novákových. Všechna vystavená plátna spojují téma šachu a jídla. Mozek je největší žrout energie, a proto jí šachisté potřebují doplňovat hodně. Výstavu Dua Fosil si můžete prohlédnout ještě v neděli odpoledne v Palackého sále Obecního domu. V Grégrově sále, kde bylo založeno Československo, se od 15 hodin budou hrát čtyři kola Bronštejnova šachu (rapid tempem, tedy cca do 18:30). Všechny partie budou stejně jako v sobotu komentovat velmistr Sergej Movsesjan a mistr Lukáš Vlasák.

Máte-li to do Prahy daleko, můžete zápas sledovat v přímém přenosu ve vysílání ČT Sport Plus.

Chcete-li si přiblížit dosavadní průběh ČEZ CHESS TROPHY 2024 skrze obrázky a podle nich se rozhodnout, zda se v neděli do Obecního domu vypravit, zde je k dispozici kompletní fotogalerie:
https://eu.zonerama.com/praguechess/1384685

 

Organizátor festivalu a zakladatel Pražské šachové společnosti Pavel Matocha v rozhovoru s velmistrem Borisem Gelfandem a rozhodčím Václavem Soukupem.

 

Kvarteto velmistrů – aktéři zápasu: Boris Gelfand, Maxim Rodshtein, Thai Dai Van Nguyen a David Navara

 

Palackého sál – výstava obrazů Dua Fosil

 

Grégrův sál – hrací sál zápasu ČR vs. Izrael

 

Cukrárna – komentátorský sál

 

Simultánka velmistra Gelfanda

 

Odkazy:

FB stránka festivalu
Fotogalerie na webu Zonerama
iVysílání


Partie 1. hracího dne k přehrání:

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Jílek

Do článku jsem přidal odkaz na přímý přenos ve vysílání ČT Sport Plus a na konec článku partie k přehrání.
 

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x